Mijn liefde voor koken is waarschijnlijk al op jonge leeftijd ontstaan, door mijn oma (de moeder van mijn vader). Ze stond altijd in de keuken, maakte de heerlijkste gerechten en veel daarvan was zelfgemaakt (ook de aardappelkroketjes, mayonaise en bitterkoekjespudding). Toen ze jonger was had ze bij Belgische dames in huis gewerkt, waar ze goed had leren koken. Als huwelijkscadeau kreeg ze van diezelfde dames een prachtig met de hand beschilderd servies. Dat servies heb ik, haar enige kleindochter, geërfd. En die liefde voor koken, die heb ik er volgens mij bij gekregen :).

Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl

Jammer genoeg is mijn oma er al een tijdje niet meer en moet ik het doen met de herinneringen. Want de gerechten die ze maakte, daar had ze eigenlijk nooit een recept van. “Gewoon een snufje van dit en een beetje van dat erbij”. Ofwel: ze kookte op gevoel en wist door te proeven wat er nog miste. Eén van de gerechten die ze maakte en die me het beste is bijgebleven, is bami. Niemand kon beter bami maken dan oma. Als ik daar nu aan terug denk, vraag ik me af of specifiek dat gerecht één van haar beste was. Ze maakte zoveel andere lekkere dingen. Maar goed, toen ik klein was, werd ik heel blij van de bami van oma. De inspiratie daarvoor had ze vast opgedaan toen ze met mijn opa een reis naar Indonesië maakte, want zo exotisch kookte ze verder niet. 

Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl

Gek genoeg kwam de inspiratie voor deze salade niet uit de Indonesische hoek, maar uit India. Khamang kakdi is een Indiase salade van komkommer en kokos met bijna tot poeder gemalen pinda's. Daarna wordt er een warm olie-kruidenmengsel overheen gegoten, maar dat vond ik wat teveel van het goede: ik was op zoek naar een simpele salade. Bovendien had ik de juiste kruiden niet in huis. Ik hield het bij het eerste deel – komkommer, groene peper, kokos, pinda's en een zoetzure dressing. Toen ik de kokos en pinda's aan het roosteren was, en daarna samen in een bakje wilde laten afkoelen, viel het kwartje. Dit leek heel veel op het mengsel wat vroeger altijd in een potje op tafel stond, om over de bami te strooien: Seroendeng. Een mengsel wat in de Indonesische keuken gebruikt wordt en wat mij direct aan oma's bami deed denken. Dat had ik nu toch mooi zelf gemaakt.

Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl

Je zou kunnen zeggen dat deze salade het perfecte bijgerecht is bij een goede bami. Of bij saté met pindasaus. Maar eigenlijk smaakt dit net zo goed bij andere gerechten, die niet persé Indonesisch zijn. Wij aten het bij vlees van de barbecue en dat was heerlijk. Oma zou het vast ook lekker gevonden hebben.

Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl

Zomerse komkommersalade met kokos en pinda's

Dit gerecht kun je goed voorbereiden: het kokos-pindamengsel kun je vooraf al maken, en de salade ook. Die laatste kun je goed houden in de koelkast. Voeg echter het kokos-pindamengsel pas vlak voor je serveert toe, zodat de pinda's knapperig blijven.

Ingrediënten

  • 1 komkommer (ongeveer 300 gram)
  • 1 groene chilipeper*
  • 40 gram ongebrande en ongezouten pinda's, (ik gebruik doppinda's, gewicht is zonder dop)
  • 20 gram kokosrasp

voor de dressing:

  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker)
  • snuf gemalen komijnzaad

*Kun je geen groene chilipeper vinden? Een rode kan ook! Andere soorten groene pepers (zoals de jalapeno) kan ook, maar houd er dan rekening mee dat deze een stuk heter is.

Bereiding

  • Snijd de komkommer in kleine stukjes. Hak de groene peper fijn. Doe beide ingrediënten in een kom.
  • Maak nu de dressing: meng het citroensap met de suiker en het komijnzaad. Roer goed, zodat de suiker oplost in het zure sap.
  • Giet de dressing in de kom bij de komkommer en peper en schep om. Terwijl je verder gaat met de kokos en pinda's, kan de dressing lekker in de groenten trekken. 
  • Rooster de kokos in een droge koekenpan op laag vuur. Je wilt dat deze een beetje bruin wordt. Roer regelmatig met een houten spatel en blijf bij de pan, zodat het niet kan verbranden. Laat daarna op een bordje afkoelen.
  • Als je doppinda's gebruikt, zoals ik heb gedaan, kan het best een tijdje duren voor je alles gepeld hebt :). Daarom heb ik ze in een schone theedoek gedaan en die dichtgevouwen. Door te duwen/masseren gaat een deel van de schillen open en kun je de pinda's makkelijker uit de schil halen (zie ook de foto's hieronder). Met een deegroller er overheen rollen kan ook.
  • Rooster daarna de pinda's in een droge koekenpan tot ze donkerbruine plekjes krijgen. Ze gaan dan ook glanzen van de olie die uit de pinda komt. Na het roosteren hak je de pinda's grof en laat je ze met de kokos afkoelen op een bordje.
  • Dien de salade op en schep er het kokos-pinda mengsel overheen. Meng door elkaar. Eet smakelijk!
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl
Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma | Jienkookt.nl

2 Comments