Ze is er! Onze dochter is begin mei geboren en inmiddels al bijna 6 weken oud. Zó bijzonder! En om meteen maar met twee clichés te beginnen: 1. ze is ongetwijfeld de allermooiste en allerliefste baby die er is :) en 2. wow, dat is opeens een ander leven!

Dat realiseer ik me vooral als ik terugdenk aan deze dag, een jaar geleden. Toen waren mijn vriend en ik op vakantie in Italië en kwamen we aan op een droomplekje in Toscane. Dat huisje hadden we drie dagen daarvoor last minute geboekt vanwege slechte weersvoorspellingen voor onze eigenlijke bestemming. En tot onze verrassing bleek het een pareltje! De vakantie bestond vooral uit lekker eten, drinken, genieten en op het laatste moment beslissen wat we die dag zouden gaan doen. Een vakantie vol geluksmomentjes...

Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl
Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl
Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl

Even doorspoelen naar een jaar later: ik kijk ontzettend uit naar een (zeer zorgvuldig gepland en afgewogen) lang weekend weg naar België binnenkort. Dat is onze 'zomervakantie' dit jaar. Ik geniet van het heerlijke weer, op de momenten dat de kleine slaapt. En genieten van het weer kan ook betekenen: de was buiten, in de zon, ophangen ;). Mijn dag kent een wonderbaarlijke regelmaat en uitstapjes worden rondom het schema van de kleine gepland. Hoewel dat misschien een stuk minder spannend klinkt dan die fijne vakantie in Italië, zijn mijn dagen ook nu gevuld met (ander soort) geluksmomentjes. Het kleine wezentje dat eerst in mijn buik zat, kijkt me inmiddels met grote ogen en een voorzichtig glimlachje aan als ik tegen haar praat. Probeer dan maar eens niet te smelten! :)

Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl
Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl
Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl

Geen vakantie naar Italië dit jaar dus, maar ik kan wel dagdromen van dat heerlijke plekje in Italië. Het liefst met een wijntje in de hand (het kan weer!) en een lekker zomers Italiaans gerecht. Geïnspireerd door de heerlijke groene asperges die we vorig jaar kochten op de markt in Parma, heb ik een salade met groene asperges en gremolata gemaakt. Gremolata is een mengsel van peterselie, citroenrasp en knoflook. Het is fris, zomers en geeft veel smaak aan de salade van asperges en rucola. Eén hap, één slok... en ik waan me in Italië. Mét mijn kleine meid op mijn arm.

Zin in iets anders met groene asperges? Probeer mijn recept voor groene aspergesoep met spinazie!

Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl

Recept: Groene aspergesalade met gremolata

In Italië kocht ik een bos hele dunne groene asperges, die je kort gestoomd in het geheel door een salade kan doen. De groene asperges die je in Nederland kunt kopen zijn vaak een stuk dikker, vandaar dat ik er slierten van heb gemaakt met de dunschiller. Mocht je toch aan de dunne asperges kunnen komen, dan kun je ze zo stomen of eventueel in de lengte halveren voordat je ze gaat stomen.

Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl

Voor 1 persoon

Ingrediënten

Groene aspergesalade met gremolata | Jienkookt.nl

voor de gremolata

  • 2 theelepels citroenrasp
  • 1 teen knoflook, zeer fijngehakt (of: geroosterde knoflook!)
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt

voor de salade

  • 200 gram groene asperges
  • 30 gram rucola
  • Parmezaanse kaas
  • Citroensap
  • Extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Bereiding

  • Maak eerst de gremolata: meng de citroenrasp, knoflook en peterselie en hak dit samen heel fijn. Zorg dat de ingrediënten goed vermengd zijn en vooral dat er geen grote stukken knoflook meer inzitten.
  • Je gaat verder met de salade: Was de asperges en verwijder de harde onderkant. Snijd de koppen van de asperge en houd deze apart. De rest van de asperge snijd je met een dunschiller in dunne slierten.
  • Stoom of kook de aspergeslierten heel kort (1 minuut) en doe ze daarna direct in een kom met de helft van de gremolata. Roer goed door elkaar, zodat de gremolata de smaak afgeeft aan de aspergeslierten.
  • Stoom of kook nu ook de aspergekoppen 1 minuut en leg apart.
  • Verdeel de rucola over borden of een grote saladeschaal, leg hier de aspergeslierten en koppen op. Breng op smaak met wat citroensap, olijfolie, zout en peper. Rasp er parmezaanse kaas overheen. Dien op met de overige gremolata in een apart schaaltje, zodat je naar smaak extra toe kan voegen.

Buon appetito!

1 Comment