Knoflook is een briljante smaakmaker, die een simpel gerecht in één klap een stuk spannender maakt. Maar knoflook kan ook een échte smaakbreker zijn. Bijvoorbeeld omdat het in no time aanbrand in de pan en dan erg bitter smaakt. Of omdat je drie uur na het eten van pesto nog steeds de rauwe knoflook proeft. Ik ging op zoek naar een manier om dat te voorkomen en... het is gelukt: geroosterde knoflook. Dit moet je proberen!

Knoflook bevat veel suikers. Dat kun je zien doordat het tijdens het bakken snel bruin wordt en karamelliseert. Die zoetige smaak die de knoflook door het bakken krijgt, is ontzettend lekker. En daar willen we dus meer van! Door knoflook heel langzaam te garen, krijgen de suikers alle kans om te karamelliseren... zonder te verbranden. Het resultaat: teentjes die smelten op je tong, vol en zacht van smaak. 

Geroosterde knoflook | Jienkookt.nl

Het is heel simpel. Alles wat je nodig hebt is een bol knoflook, olijfolie, aluminiumfolie en een beetje geduld. Door een bol knoflook in zijn geheel te roosteren, bespaar je jezelf een hoop werk. Want de geroosterde teentjes bewaar je gewoon in de koelkast en gebruik je elke dag in weer een ander gerecht.

Geroosterde knoflook | Jienkookt.nl

Heb je deze zomer de barbecue aanstaan? Dan leg je de ingepakte knoflookbol daar een tijdje op. Blijft het matig barbecueweer? Dan stook je de oven op en rooster je de knoflook daar in. Je huis gaat er in ieder geval heerlijk van ruiken!

Deze geroosterde knoflook smaakt heerlijk in hummus, guacamole of de gremolata in deze groene aspergesalade.

Geroosterde knoflook | Jienkookt.nl

Recept: Geroosterde knoflook

Ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie

ook nodig:

  • aluminiumfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht: 180 graden).
  • Snijd ongeveer een kwart van de bovenkant van de knoflookbol (dus de kant van het steeltje), zodat de knoflookteentjes zichtbaar worden. Als er veel loshangende velletjes rond de knoflookbol zitten, kun je deze verwijderen. De teentjes hoeven echter niet helemaal gepeld te worden.
  • Scheur een stuk aluminiumfolie af dat groot genoeg is om de knoflookbol in te vouwen. Leg de knoflookbol in het midden en vouw de zijkanten een beetje omhoog.
  • Giet nu voorzichtig de olijfolie over de knoflookbol. Zorg dat dit zoveel mogelijk tussen de knoflookteentjes in de bol terechtkomt. Vouw het aluminiumfolie dicht, zodat er geen olie uit kan lopen.
  • Zet het pakketje in de oven en rooster de knoflook ongeveer 30-40 minuten, tot de knoflook zacht is. Als het goed is ruikt je keuken inmiddels heerlijk naar knoflook :)
  • Laat het pakketje even afkoelen, vouw deze open en schep met een lepeltje de knoflookteentjes uit de velletjes. 

Je kunt de geroosterde knoflook in een afgesloten potje ongeveer een week in de koelkast bewaren. Kies een goed afgesloten potje of bakje, zodat de geur niet in alle andere spullen in je koelkast trekt (zuivel, zoals boter en yoghurt, neemt bijvoorbeeld snel de geur over). Ik gebruik een glazen weckpotje. Glas werkt in mijn ervaring beter dan plastic, omdat de knoflookgeur in het plastic kan trekken. Dat krijg je er door afwassen of in de vaatwasser niet goed uit!

Geroosterde knoflook | Jienkookt.nl

Comment