Als je zoveel van lekker eten en drinken houdt als ik, kan het zowel een feest als een behoorlijke uitdaging zijn om zwanger te zijn. Vijf maanden geleden schreef ik over de eerste periode van mijn zwangerschap, waarin ik continu misselijk was en daardoor in een culinaire shock-toestand verkeerde. Daarna ging het gelukkig beter en was de misselijkheid weg. Ik kon weer 'normaal' eten en dacht dat het gedoe met eten voorbij was. Dat was helaas niet het geval... Daarom deze keer mijn grootste mee- en tegenvallers in mijn tweede en vooral derde trimester op een rijtje.

Meevaller: Mijn eetlust kwam terug. Tegenvaller: En hoe.

Mijn honger is niet te stillen. Of ik kies voor supergezond en extreem voedzaam of voor heerlijk zondigen. Het maakt niet uit. Als het bord, de bak of de schaal leeg is, zit ik nog niet vol. Ik wil meer. Ik kan alleen maar aan (meer) eten denken. Tot vermaak van de familie zat ik met Oudjaar oliebol na oliebol weg te werken. Ik weet zeker dat ik twee schalen in mijn eentje heb leeggegeten. En ik vraag me nog steeds af hoe dat überhaupt in mijn maag paste...

Koffie en taart samen met een vriendin op de eerste dag van mijn zwangerschapsverlof. Ja, dat belachelijk grote stuk chocoladetaart is voor mij. 

Koffie en taart samen met een vriendin op de eerste dag van mijn zwangerschapsverlof. Ja, dat belachelijk grote stuk chocoladetaart is voor mij. 

Tegenvaller: De locatie van mijn voorraadkast.

De combinatie van continu honger, veel wc-bezoekjes en een voorraadkast die tegenover de wc zit. En dan ook nog fulltime thuis zijn door je zwangerschapsverlof...

Eén van de weinige alcoholvrije (rode) wijnen die ik heb gedronken tijdens mijn zwangerschap. Mwoah... geef mij maar de real deal!

Eén van de weinige alcoholvrije (rode) wijnen die ik heb gedronken tijdens mijn zwangerschap. Mwoah... geef mij maar de real deal!

Meevaller: Ik mis de wijn niet!

En ook ander eten en drinken dat niet mag* tijdens de zwangerschap... ik mis het niet echt. Geen gigantische behoefte aan biefstuk, gerookte zalm of rauwmelkse kazen. De alcoholvrije wijn staat grotendeels onaangeroerd in de kelder. Met het vooruitzicht van de zomer en de komst van de kleine kijk ik best uit naar een glaasje bubbels, maar het hoeft niet NU.

Tegenvaller: (Gezond) eten buiten de deur is niet altijd makkelijk.

Spontaan uit eten of ergens lunchen kan lastig zijn als je door de zwangerschap sommige dingen niet mag eten. Vooral lunchkaarten staan vaak vol met gerechten waar iets in zit wat niet mag* (Salade gerookte zalm, nee. Salade (rauwmelkse) geitenkaas, nee. Salade carpaccio, nee). Natuurlijk kun je vragen of ze iets weg willen laten (wat blijft er dan over? sla?), of dat ze bij een diner in een restaurant rekening houden met dieetwensen. Dat doe ik meestal niet, want het is best wel eens gedoe of ik heb er geen vertrouwen in dat het goed gaat. Ja, er staat bijna altijd iets op de kaart wat ik wél mag. Maar hoewel ik normaal erg slecht ben in kiezen, vind ik het ook jammer als ik eigenlijk geen keuze heb. Dat iedereen aan tafel zegt: “Moeilijk zeg, het is hier allemaal zo lekker!” en dat ik binnen een minuut weet dat het toch echt het broodje kaas zal worden. Of de boterhammen met twee kroketten. Helaas zijn het vaak de ongezonde keuzes die ik wel mag. 

Meevaller: de eerste 10 kilo aankomen.

Het is een heerlijk gevoel om de weegschaal op te zien lopen en er oprecht blij van te worden. Mijn buik groeit! De kleine gup groeit! Dat mensen je 'die met die buik' noemen en dat je daar heel hard om moet lachen.

Mijn buik van bovenaf (dus zoals ik m zie!) na 6 maanden zwangerschap

Mijn buik van bovenaf (dus zoals ik m zie!) na 6 maanden zwangerschap

Tegenvaller: alles wat je na die eerste 10 kilo aankomt

Overal lees je dat je tijdens je zwangerschap gemiddeld tussen de 12-15 kilo aankomt. Er zijn genoeg mensen die veel meer aankomen dan 15 kilo en ik dacht dan eerder altijd: "dan heb je je vast niet ingehouden". Waarschijnlijk is dat in de meeste gevallen ook zo, mijzelf niet uitgezonderd (zie 'eetlust' hierboven). Maar als je lichaam anders werkt dan je gewend was, je vaak moe bent en je ook minder vaak en soepel beweegt, is dat aankomen misschien helemaal niet zo raar. Toch is het behoorlijk confronterend zo gauw je boven die 15 en richting 20 kilo gaat. Zeker als er in 2 weken opeens een paar kilo uit het niets lijken aan te komen. Rationele verklaringen als een groeispurt van de baby en de plotseling knotsdikke enkels van het vocht hebben dan geen zin... ik wilde eigenlijk alleen maar heel zielig een bak ijs leegeten op de bank. Dat helpt natuurlijk niet, dus koos ik uiteindelijk voor een radicaal gezond weekmenu en kocht voor een fortuin in bij de groentewinkel. Als ik dan toch iets eet, laat die kleine er dan nog wat voedingsstoffen uithalen!

Rond lunchtijd (& als hongerige zwangere) boodschappen doen is geen goed idee... meestal. Deze keer overwon mijn gezonde drang! 

Rond lunchtijd (& als hongerige zwangere) boodschappen doen is geen goed idee... meestal. Deze keer overwon mijn gezonde drang! 

Tegenvaller: Sommige dingen vind ik nog steeds smerig

De geur van sterke koffie (vooral espresso). Paranoten. Bietjes en bonen (= mijn lunch op de eerste misselijke dag in het eerste trimester). Brrr...

Meevaller: Ik ben relaxter over ongezond eten (meestal dan)

Voordat ik zwanger was ik veel bezig was met héél gezond eten. Hartstikke goed natuurlijk, maar dat maakte ook dat ik het mezelf snel kwalijk nam als ik 'gezondigd' had. Daar ben ik nu écht wel overheen (dat kon niet anders na die eerste periode terug naar de boterhammen met kaas). Ik word zeker niet blij van de kilo's die er aan komen en probeer gezond te eten. Soms vind ik nog steeds dat ik beter op had moeten letten. Maar als ik dan toch zin heb in iets lekkers wat toevallig minder gezond is, dan kan ik er vaker van genieten. Want uiteindelijk is stress (over eten) nog veel slechter voor je dan het ongezonde eten zelf!

Spontaan koffie drinken met mijn vriend op zijn vrije dag. Met taart dus. 

Spontaan koffie drinken met mijn vriend op zijn vrije dag. Met taart dus. 

Ik ben inmiddels 37 weken zwanger, wat betekent dat de kleine ieder moment haar entree kan maken (of op haar gemak nog een maandje kan blijven zitten). Hoewel ik weet dat in de komende weken en maanden mijn leven volledig op z'n kop zal staan, is dat voor mij op het gebied van eten eigenlijk in de afgelopen maanden al gebeurd. Allerlei mensen vertellen me dat ik straks met een baby gerust 'vergeet' te eten. Nou, dat wil ik wel eens zien ;)

Heb jij ideeën, vragen of tips over eten tijdens de zwangerschap? Ik hoor ze graag! Plaats hieronder een reactie, stuur me een mail of een bericht via Facebook of Twitter

* Over wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap is best wat discussie. Roken en alcohol is een duidelijke no go. Maar andere dingen zijn niet zo duidelijk. Er zijn richtlijnen van het Voedingscentrum en ik probeer me daar zoveel mogelijk aan te houden. Ook al vinden sommige mensen het overdreven, ik loop liever zo min mogelijk risico. Iedereen moet daar vooral zelf keuzes in maken, vind ik. Tegelijkertijd probeer ik er ook relaxt onder te zijn en eet ik soms iets wel, als ik weet dat het van goede kwaliteit is en goed is klaargemaakt. 

4 Comments