Het is officieel lente! De winter is voorbij, de temperatuur gaat langzaam omhoog, buiten wordt het groener. Ook in de keuken wordt het weer interessant: ik ben de winterkost een beetje beu, dus nu voorjaarsgroenten en -fruit beschikbaar komen, is dat een stuk leuker koken. En het vooruitzicht van warm weer, zonder jas naar buiten, barbecue en wijntjes in de tuin... ja, de komst van de lente is reden voor een feestje!

Ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei | Jienkookt.nl

Maar er is meer om te vieren, tenminste... voor mij dan. Of eigenlijk, voor ons. Want nu het einde van mijn zwangerschap steeds dichterbij komt, realiseer ik me steeds vaker dat er veel dingen 'voor het laatst' zijn. Of in ieder geval: voor het laatst met z'n tweeën. Spontaan op vrijdagavond besluiten dat je uit eten gaat, de laatste momenten helemaal alleen in een stil huis, de laatste Pasen met z'n tweetjes aan het ontbijt, de laatste weekenden in bed liggen tot je er zelf uit wil... Als ik het zo opsom klinkt het niet als een reden om iets te vieren, maar dat is het juist wel. We genieten er van nu het nog kan, maar kijken ook ontzettend uit naar al die 'eerste keren' die we straks gaan vieren mét onze kleine.

Ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei | Jienkookt.nl

Dit weekend is er genoeg gelegenheid om mooie dingen te vieren. Het is Pasen! Je zou kunnen verwachten dat ik (vrouw & zwanger) nu een heerlijk recept met chocola zou delen. Want Pasen = chocola! Maar omdat er nog zoveel meer (ook na dit weekend) gevierd mag worden, een recept waarvan je nog veel vaker deze lente kunt genieten.

Ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei | Jienkookt.nl

Zoals je misschien weet van vorig voorjaar (of ook wel: vorig rabarberseizoen) word ik ontzettend gelukkig van rabarber. Als die eerste stengels weer bij de groenteboer liggen, betekent dat voor mij niet alleen dat ik weer rabarbercake, –chutney of -jam kan maken... maar ook dat de lente is begonnen. Met de eerste rabarberstengels komen ook langzaam de eerste (Hollandse) aardbeien tevoorschijn. Zoete rode aardbeien en zure roze rabarberstengels, een geweldige combinatie! Door ze even te roosteren in de oven met wat honing worden ze heerlijk zacht, zoet en worden de smaken versterkt.

Ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei | Jienkookt.nl

Dus wat je ook viert deze periode: de lente, Pasen, de komst van seizoensgroenten- en fruit, of specifiek voor ons die speciale laatste én eerste keren... een lekker en feestelijk ontbijt draagt bij aan de feestvreugde. Dat komt helemaal goed met deze ontbijtparfait: crunchy zelfgemaakte granola, romige kwark en een geweldige zoetzure topping van rabarber en aardbei. Eet smakelijk!

Op zoek naar andere lekkere recepten met rabarber? Hier vind je recepten voor mijn rabarbercake, rabarberchutney of rabarberjam!

Ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei | Jienkookt.nl

Recept: Ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei

De geroosterde rabarber en aardbeien zijn niet alleen erg lekker in deze ontbijtparfait, maar ook bij een bolletje ijs, op een taart of over havermout- of rijstepap. 

Voor ongeveer 4 parfaits

Ingrediënten

Voor de geroosterde rabarber en aardbeien

 • 175 gram rabarber
 • 175 gram aardbeien
 • 2 theelepels honing

Verder heb je nodig

 • 250 gram zelfgemaakte granola (volgens dit recept)
 • 800 ml naturel kwark of griekse yoghurt (mijn favoriet: de bijna slagroom-achtige magere of halfvolle kwark van Weerribben zuivel, verkrijgbaar bij de biologische winkel)

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Was de rabarberstengels, verwijder de uiteinden en snijd in stukken van ongeveer 5 cm lang. Zijn de rabarberstengels erg dik, dan kun je ze eventueel halveren.
 • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze.
 • Leg de rabarber en aardbei in een enkele laag in een ovenschaal en besprenkel met honing.
 • Plaats de ovenschaal in de oven en rooster de rabarber en aardbei in ongeveer 20 minuten gaar. Schep tussendoor een keer om, zodat ze gelijkmatig garen en de honing goed verdeeld wordt.
 • Laat de schaal even afkoelen. Je kunt de parfaits meteen samenstellen, maar je kunt het fruit (inclusief het vocht) ook laten afkoelen en een aantal dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
 • Maak de parfaits: verdeel de granola over 4 mooie hoge glazen of bakjes. Schep hier de kwark op en maak af met de rabarber en aardbeien. Je kunt het vocht van het fruit uit de ovenschaal over de parfaits gieten.

Comment