Ondanks dat mijn keuken goed gevuld is met keukenapparatuur, ontbreekt er één ding: een frituurpan. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit of dat positief of negatief is. Ik eet graag gezond, en in dat plaatje past niet direct een grote pan gloeiend heet frituurvet. Tegelijkertijd vind ik dat je ook moet genieten. Je mag jezelf best eens trakteren op iets lekkers wat niet perse supergezond is! En wat is er lekkerder dan zelfgemaakte frietjes?

Vroeger sneed mijn vader elke zaterdagavond een grote zak aardappels in frietjes. Met een goede biefstuk en salade erbij was dat ons wekelijkse feestmaal. En ja, die bakken vol krokante, versgebakken frietjes gingen helemaal leeg (ook al had je meer dan genoeg op en kon er eigenlijk niks meer bij...).

Pastinaakfrietjes met truffelpecorino | Jienkookt.nl

Zelf maak ik nooit friet. Toen ik op mezelf ging wonen, leek frituren me niet zo'n goed idee in een klein kamertje of appartementje zonder tuin of balkon. Die frituurlucht ruik je weken later nog! Nu ik een huis-met-tuin-en-schuur heb, zou het op zich wel kunnen. Maar de frituurpan ontbreekt toch nog steeds.

Door mijn zwangerschap heb ik echt de hele dag zin in eten (en dan bedoel ik ook écht de hele dag). Ik ben vaak moe als ik thuiskom en dan heb ik niet altijd zin om te koken. Dat heeft er nu een paar keer toe geleid dat we friet hebben gehaald bij de friettent in de buurt. Maar 'friet halen' is een drempel als je lekker op de bank zit, dus soms weersta ik die verleiding en ga ik toch maar koken. De frituurpan aanzetten is een stuk makkelijker. En dus gevaarlijker. Echt lekkere zelfgemaakte friet zit er dus voorlopig niet in voor mij...

Pastinaakfrietjes met truffelpecorino | Jienkookt.nl

… of toch wel? Met een beetje creativiteit, een goede oven en een stevige wortelgroente (in dit geval: pastinaak) kom je een heel eind. Hoewel pastinaak heel anders smaakt dan aardappelen, krijg je met slechts een klein beetje olie en iets meer werk wél lekker krokante frietjes. Doordat pastinaak een beetje zoet is, karamelliseren de randjes in de oven. Jam!

Om die zoete smaak van pastinaak nóg beter uit te laten komen, heb ik de frietjes gecombineerd met truffelpecorino. De pecorino is zout en pittig en de aardse smaak van truffel past geweldig bij de aardse pastinaak. Als je het over de warme frietjes raspt, smelt de pecorino een beetje... Mmmm...

Ik weet dat dit weinig meer te maken heeft met zelfgemaakte-friet-met-mayo. Maar als je er dan toch iets meer werk in steekt, laat het dan ook goddelijk lekker zijn! Voor de snelle hap, fiets ik wel een keer naar de friettent. ;)

Pastinaakfrietjes met truffelpecorino | Jienkookt.nl

Recept: Pastinaakfrietjes met truffelpecorino

In de pecorino zitten kleine stukjes zwarte truffel verwerkt

In de pecorino zitten kleine stukjes zwarte truffel verwerkt

Voor dit recept gebruik ik truffelpecorino. Pecorino is een pittige, harde Italiaanse schapenkaas, die je in allerlei Italiaanse gerechten tegenkomt. Soms wordt deze gecombineerd met Parmezaanse kaas, zoals in Pesto Genovese. De truffelpecorino is een speciale variant, waarbij kleine stukjes zwarte truffel in de kaas verwerkt zijn. Hierdoor krijgt de kaas een lichte truffelsmaak. Super in combinatie de pastinaak in dit recept. Truffelpecorino kun je kopen bij een kaasspeciaalzaak (voor iedereen die in de omgeving Bergen op Zoom woont: Kaas & Toost!). Het is écht de moeite waard om daar een stukje voor om te rijden. En alles wat je van de kaas overhoudt, smaakt heerlijk over de pasta. Kun je geen truffelpecorino vinden? Sprenkel er (na het bakken!) een klein beetje truffelolie overheen en rasp dan gewone pecorino over de pastinaakfriet.

Ingrediënten

 • 400 gram pastinaak, geschild
 • 3 eetlepels olijfolie
 • versgemalen zout en peper
 • truffelpecorino, om over de friet te raspen
 • handvol platte peterselie, fijngehakt

Bereiding

Pastinaakfrietjes met truffelpecorino | Jienkookt.nl
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Snijd de pastinaak in lange, dunne frieten. Probeer ze zo te snijden dat ze ongeveer even dik zijn, zodat ze gelijkmatig garen.
 • Doe de olie in een kom of schaal en maal hier flink wat peper en een beetje zout bij (de kaas is ook zout). Schep de pastinaakfrieten er doorheen, totdat ze goed bedekt zijn met olie.
 • Haal de frieten uit de kom en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze goed verspreid liggen en elkaar niet raken, zodat ze aan alle kanten lekker krokant kunnen worden.
 • Bak de frieten ongeveer 20 minuten in de oven en draai ze halverwege om. Dit is even een klusje, maar hiermee krijg je wel het beste resultaat!
 • Zet de oven nu iets hoger (bijvoorbeeld op 225 graden) of zet de grill aan, en bak de frietjes nog 5 tot 10 minuten. Hiermee maak je de frieten extra krokant. Blijf wel bij de oven en controleer regelmatig of je frieten niet té hard gaan. Ze blijven vrij licht van kleur (en worden dus niet goudbruin). Donkerbruine stukken geven al snel een verbrande smaak, dus probeer die zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Haal de frieten van de bakplaat en leg ze kort op een bord met keukenpapier, om de laatste olierestjes er van af te laten druipen.
 • Serveer de frieten op een plank of in een schaal, rasp er flink wat truffelpecorino overheen (als ze nog warm zijn!) en bestrooi met peterselie. Smakelijk eten!

2 Comments