Sommige wereldkeukens kenmerken zich door simpele gerechten die vooral stralen door de prachtige producten waarvan ze gemaakt zijn. De Italiaanse keuken is daar een goed voorbeeld van: de ingrediëntenlijst is vaak kort, de bereiding simpel en het smaakt verrukkelijk. Als je hetzelfde gerecht thuis maakt, is het resultaat meestal volledig afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten. Maar vind je een aantal heerlijk sappige, rijpe tomaten, dan tover je die zonder veel toevoegingen om in een geweldige verse tomatensaus..

Op andere plaatsen in de wereld wordt er op een andere manier gekookt. De Aziatische keukens gebruiken vaak veel verschillende kruiden, specerijen en andere smaakmakers om een gerecht lekker te maken. Probeer je dat na te maken in Nederland, dan stuit je vaak op een lange lijst ingrediënten, waarvan sommige zelfs alleen in de toko of Aziatische supermarkt verkrijgbaar zijn. Dat moet toch makkelijker kunnen?

Wortel-currysoep met Vadouvan | Jienkookt.nl

Zoals ik eerder al eens benoemde in één van mijn blogs over hoe je gezonder kunt eten, is 'smaak' één van de belangrijkste voorwaarden om met plezier aan tafel te gaan. Een mooie manier om een gerecht smaak te geven is door kruiden en specerijen toe te voegen. Hoewel ik meestal probeer alles vers te koken en zo min mogelijk uit pakjes of potjes te gebruiken, maak ik voor Aziatische gerechten een uitzondering: je vind regelmatig currypasta terug in mijn koelkast. Voor een snelle doordeweekse curry is dat wel zo makkelijk en qua smaak komt het aardig in de buurt.

Wortel-currysoep met Vadouvan | Jienkookt.nl

Mijn nieuwste uitvinding op smaakmaker gebied is de droge specerijenmix: combinaties van specerijen die in bepaalde wereldkeukens heel veel gebruikt worden. Door één zo'n specerijenmix toe te voegen aan het gerecht, heb je meteen de smaak van die wereldkeuken te pakken. Lekker makkelijk: je hoeft niet na te denken over verhoudingen en je hebt maar één potje nodig! Zo maak je gehaktballetjes in één keer Marrokaans door Ras-el-Hanout toe te voegen en geef je een pittig roerbakgerecht een Chinees tintje met vijfkruidenpoeder. Overigens kies ik hierbij altijd voor een mix van pure specerijen, zonder zout of andere toevoegingen (bijvoorbeeld de Original Spices by Jonnie Boer).

Wortel-currysoep met Vadouvan | Jienkookt.nl

Deze wortel-currysoep heb ik smaak gegeven met Vadouvan. De smaken zijn Indiaas, de naam is hartstikke Frans; een overblijfsel uit de koloniale tijd. Vadouvan geeft een kruidige currysmaak, door onder andere fenegriek-, mosterd- en komijnzaad. Heerlijk verwarmend op een koude winterse dag, al smaakt deze soep ook als koude soep heerlijk op een warme zomerse dag! (wanneer komen die weer eigenlijk...?).

Eet smakelijk!

Wortel-currysoep met Vadouvan | Jienkookt.nl

Recept: Wortel-currysoep met Vadouvan

Ingrediënten

 • 1 ui, fijngesneden
 • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 3 eetlepels Vadouvan (of gewoon kerriepoeder)
 • 150 ml tomatenblokjes uit blik
 • 600 gram wortels, in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm
 • 200 ml kokosmelk (en eventueel extra als je van romige soep houdt)
 • 1,2 liter bouillon
 • kneepje citroensap
 • olie, zout en peper
 • optioneel: verse koriander (als garnering)

Bereiding

Wortel-currysoep met Vadouvan | Jienkookt.nl
 • Verwarm wat olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui tot deze glazig is.
 • Voeg de bleekselderij en knoflook toe en bak 1 minuut zachtjes mee.
 • Strooi de Vadouvan (of kerriepoeder) in de pan en roer goed, zodat alles bedekt is met de specerijen. Bak kort mee zodat de smaken vrijkomen. Pas op dat het niet te hard gaat, je wilt de Vadouvan niet verbranden.
 • Voeg de tomatenblokjes en wortels toe en roer goed door. Voeg dan ook de kokosmelk en bouillon toe en breng de soep aan de kook. Kook ongeveer 15 minuten, tot de wortel gaar is.
 • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en breng verder op smaak met een beetje citroensap, zout en peper.
 • Houd je van een romige soep? Dan kun je naar wens extra kokosmelk toevoegen of dit apart bij het opdienen van de soep serveren. Gebruik wat verse koriander als garnering. 

2 Comments