Een jaar geleden plaatste ik mijn eerste blog hier op Jienkookt.nl. Best een spannend moment, moet ik je zeggen. Hoewel er met de druk op de knop 'publiceren' vrij weinig daadwerkelijk veranderde, was het toch een beetje eng. Vanaf dat moment kon écht iedereen lezen wat ik had geschreven...

Dat is helemaal verandert in het afgelopen jaar. Met elke nieuwe blog die ik schreef, kwamen er meer bezoekers langs. Sommige van mijn recepten worden ontzettend goed gevonden via Google (ieder weekend worden er heel veel nachos met guacamole gegeten!). En doordat Pascale Naessens een van mijn blogs deelde, zijn een flink aantal Belgische kookfans mij gaan volgen. Het is soms moeilijk te bevatten: ontzettend veel mensen lezen mijn blog, laten zich inspireren door een recept wat ik heb bedacht of duiken er zelfs mee de keuken in. Dat vind ik heel bijzonder en ontzettend gaaf!

Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl

Van alle recepten die ik dit eerste jaar gepubliceerd heb, zijn er een aantal duidelijk favoriet. Ik heb hieronder een top 10 meest van de populaire recepten gemaakt, gebaseerd op de bezoekcijfers van Jienkookt.nl. Speciaal voor iedereen die de terugblik-lijstjes nog niet helemaal beu is geworden ;). Hoewel ik die cijfers ontzettend interessant vind, zegt het natuurlijk niet alles. Ik ben daarom ook heel benieuwd naar jouw favoriete recept! Laat me dat vooral weten via een reactie onder deze blog, Facebook, Twitter of een mailtje. Ik vind het heel leuk om van je te horen!


Top 10 meest populaire recepten in 2015:

Top 10 meest populaire recepten 2015 | Jienkookt.nl

Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl

Eén jaar Jienkookt.nl dus. Een heel bijzonder en feestelijk moment, dat gevierd moet worden! Met iets lekkers te eten natuurlijk. Aangezien de meeste mensen (inclusief mijzelf) op dit moment proberen het jaar iets gezonder te beginnen dan dat ze het hebben afgesloten, doen we dat op een gezonde manier. Daarom bedacht ik voor deze speciale gelegenheid een heerlijk recept voor carrot cake muffins zonder suiker. Ze zijn ontzettend smeuïg, lekker zoet door dadels (niet door suiker) en er zit wortel in! Hoe gezond wil je het hebben? :)

Voordat ik een klein feestje ga vieren (met heel veel muffins), wil ik je bedanken. Voor het lezen, volgen, koken, enthousiast reageren, eten, liken... Dankjewel! Ik hoop je in het komende jaar nóg meer te kunnen inspireren in de keuken.

Liefs, Jien

Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl

Recept: Carrot Cake muffins zonder suiker

Opmerkingen vooraf:

 • In deze muffins zit helemaal geen suiker of andere 'zoetstof'. Het zoete in deze muffins komt van medjool dadels. Dat zijn zachte, grote dadels die een bijna karamel-achtige smaak hebben. Door hier puree van te maken, wordt het zoet goed verdeeld over de muffin. Je maakt de puree in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, zou ik je aanraden er een aan te schaffen. Heel handig en echt niet duur. Nu even niet bij de hand (en ook geen blender/staafmixer)? Probeer dan de dadels zo fijn mogelijk te hakken, voordat je deze gaat wellen. Gebruik na het wellen een vork of stamper om er puree van te stampen. Dit zal nooit zo glad worden als in de keukenmachine, maar ik verwacht dat je op deze manier best een goed resultaat kunt krijgen.
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
 • Onderstaand recept is heerlijk, maar je kunt met deze muffins nog veel meer kanten op! Voeg aan het beslag ½ theelepel sinaasappelrasp toe voor extra kruidige carrot cake muffins (deze zijn favoriet bij mijn vriend). Houd je van goed gevulde muffins? Walnoten en rozijnen zijn er heerlijk door. Schep voor je de vormpjes gaat vullen 90 gram walnootstukjes en 90 gram gewelde rozijnen door het beslag.

voor 12 muffins

Ingrediënten

 • 200 gram ontpitte medjool dadels (ongeveer 10 stuks)
 • 125 ml kokend water
 • 3 grote eieren (of 4 kleine)
 • 4 eetlepels (60 ml) gesmolten, geurloze kokosolie
 • 150 gram geraspte wortels
 • 175 gram volkorenspeltmeel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/4 theelepel vers geraspte nootmuskaat
 • flinke snuf zout

Ook nodig:

 • Muffinbakblik voor 12 muffins
 • Keukenmachine

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet je bakblik in (met boter of neutrale olie).
 • Bereid eerst de dadelpuree voor. Laat de dadels ongeveer 15 minuten wellen in een bakje met (maximaal!) 125 ml kokend water. Zorg dat de dadels goed onderstaan en schep tussendoor om. De dadels worden zacht en het water wordt bruin.
 • Doe de dadels met het vocht in de keukenmachine en laat deze draaien tot je een gladde puree krijgt. Waarschijnlijk moet je een aantal keer met een spatel de puree van de zijwanden loshalen.
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
 • Meng de dadelpuree met de eieren en klop goed door elkaar. Voeg de gesmolten kokosolie toe en even later ook de geraspte wortels.
 • Meng de droge ingrediënten in een aparte kom: het volkorenspeltmeel, bakpoeder, kaneel, gember, nootmuskaat en zout. Zorg dat de verschillende ingrediënten goed vermengd zijn, zodat je straks geen klontjes krijgt.
 • Voeg nu het meelmengsel toe aan de natte ingrediënten en schep goed door elkaar.
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl
 • Schep met een lepel het mengsel in het muffinbakblik. Verdeel het zo dat je muffins ongeveer even groot worden.
 • Bak de muffins ongeveer 30-40 minuten in de oven. Je kunt zien of ze gaar zijn, door met een satéprikker in het deeg te prikken. Als de prikker er droog uitkomt, zijn de muffins klaar.

Laat de muffins ongeveer 10 minuten afkoelen, dan krijg je ze makkelijker uit de vorm. Eet smakelijk!

Carrot Cake muffins zonder suiker | Jienkookt.nl

Comment