Het nieuwe jaar is alweer een paar weken bezig en dat betekent dat de goede voornemens (voor wie de moeite neemt om die te maken) alweer langzaam een beetje wegzakken. Of gewoon niet van de grond komen. Deze week zag ik een grappige quote voorbijkomen op Facebook: “Just now decided my 2016 starts again on February 1st. This was just a trial month.” Het deed me denken aan al die keren dat ik op 1 januari heel enthousiast een hele rij goede voornemens klaar had staan, om er drie weken later achter te komen dat eigenlijk niets echt lukte. Het leek alsof het wekenlang alleen maar had geregend, want hardlopen was er nauwelijks van gekomen. Rauwkostsalades bleken in de zomer een stuk smaakvoller dan in de saaiste, koudste maand van het jaar. Al die boeken die ik wilde lezen lagen nog steeds onaangeroerd op een stapel te wachten. Nieuwe poging op 1 februari dan maar?

'Gezonder eten' of 'afvallen' is misschien wel één van de populairste goede voornemens. Ik ben er zelf van overtuigd dat je beter langzaam je voedingspatroon aan kunt passen, dan dat je van de een op de andere dag rigoureus een strak (vaak tijdelijk) dieet gaat volgen. Maar veel mensen vinden in zo'n strak dieet houvast, zeker als voorgeschreven wordt wat ze wel en niet mogen eten. Best logisch. Als je niet heel creatief bent in de keuken, kan het lastig zijn om opeens anders te eten en koken dan voorheen.

Pittige Marokkaanse stoofpot van pompoen, kikkererwten en linzen | Jienkookt.nl

Een andere optie is om 'gezonder te eten' door te meten. Bijvoorbeeld door calorieën of 'punten' te tellen. Dat laatste doet een vriendinnetje van mij, met als doel er prachtig uit te zien in haar trouwjurk (wat ze overigens sowieso gaat doen, maar dat is mijn bescheiden mening ;) ). Toen ik met haar sprak over eten en afvallen, bedacht ik me dat 'gezonder eten' voor veel mensen neer komt op: minder. Minder grote porties, minder vet, minder snoepen, en (het ergste) minder lekker. Mijn vriendin gaf een goed voorbeeld van dat 'minder': zij ging van elke ochtend een lekker bakje havermout met nootjes, kaneel en suiker, naar een kaal bakje 'naturel' havermout. Dat was een stuk minder 'punten', maar ook een stuk minder lekker... Daar zou ik ook niet gelukkig van worden!

Ik denk dat dat anders moet kunnen. Volgens mij kan je gezond én lekker eten, met hele smaakvolle gerechten. Op die manier wordt gezond eten leuk en houd je het veel beter vol! En dat is uiteindelijk het belangrijkste aan een dieet of gezonde leefwijze: dat je het goed vol kunt houden.

Pittige Marokkaanse stoofpot met pompoen, kikkererwten en linzen | Jienkookt.nl

Hoe je dat doet? Door te kiezen voor LEKKER gezond en door te kiezen voor gerechten met SMAAK:

Ga voor LEKKER gezond

Je moet er even wat tijd in steken, maar ga op zoek naar gezonde recepten die echt lekker zijn (zie ook mijn receptenpagina!). Laat je standaard recepten-repertoire voor wat het is, want 'minder' van wat je normaal zou eten, dat maakt niet gelukkig. Kies ook voor de lekkere gezonde dingen, zoals avocado, banaan, zoete aardappel. Ja, deze bevatten inderdaad meer vet of suiker, en leveren je misschien meer calorieën of punten op. Maar ze zijn ook heel goed voor je, verdomd lekker en geven je het gevoel van een traktatie. Ga er wel slim mee om: misschien maak je geen guacamole voor bij de chips, maar doe je de avocado als 'vullend' element in een lunchsalade.

Ga voor SMAAK

Het bakje naturel havermout van mijn vriendin laat zien dat smaak (of in dit geval geen smaak) heel belangrijk is. Als je de 'smaak' niet meer wilt zoeken in suiker of noten, ga dan op zoek naar gezonde smaakmakers. Kruiden en specerijen zijn ideaal, omdat ze een gerecht met een paar simpele ingrediënten om kunnen toveren in een heerlijke maaltijd (zoals bij het recept voor Marokkaanse stoofpot hieronder). Andere lekkere smaakmakers: gedroogd fruit (abrikozen, kokos) of gedroogde groenten (tomaat, paddestoelen), azijn, pepers, knoflook.

Het recept hieronder is heel erg lekker en er zit heel veel smaak in. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar het recept zelf is ontzettend simpel te maken. Bovendien vult het goed, door de peulvruchten, dus ga je absoluut niet met honger van tafel. In dit gerecht zitten vooral heel veel groenten en specerijen. Er zitten geen dierlijke producten in, daarmee past het ook in een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet. Geniet ervan!

Op zoek naar meer gezonde recepten die lekker én smaakvol zijn? Kijk eens op mijn receptenpagina ! Zeker tussen de salades en soepen vind je allerlei heerlijke, ontzettend gezonde gerechten.

Pittige Marokkaanse stoofpot van pompoen, kikkererwten en linzen | Jienkookt.nl

Recept: Pittige Marokkaanse stoofpot van pompoen, kikkererwten en linzen

Dit recept is gebaseerd op één van de geweldige recepten van Hugh Fearnley-Whittingstall uit zijn boek 'Veg'.

Ingrediënten

(gedroogde) rode linzen

(gedroogde) rode linzen

 • olijfolie
 • 2 uien, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
 • 1 theelepel versgeraspte gember
 • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
 • ½ theelepel kaneel
 • 1 theelepel kurkuma
 • mespunt cayennepeper
 • 100 gram rode linzen
 • 400 gram kikkererwten
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 8 draadjes saffraan, verkruimeld
 • flinke handvol verse peterselie, grof gehakt
 • handvol verse koriander en extra voor garnering, grof gehakt
 • 400 gram pompoen, in flinke stukken (ongeveer 3 bij 3 cm)
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 1 laurierblad

Bereiding

 • Verwarm de olie in een grote (braad)pan en fruit de ui zachtjes tot deze glazig is.
 • Voeg de knoflook, bleekselderij, gember en specerijen (peper, kaneel, kurkama, cayennepeper) toe en bak deze een paar minuten mee. Let op dat de specerijen niet aanbranden.
 • Voeg de linzen, kikkererwten, tomatenblokjes, saffraan, en verse kruiden toe. Roer goed door elkaar en laat dit 10 minuten zachtjes koken op laag vuur.
 • Voeg de pompoen, bouillon en het laurierblad toe en laat nog 30 minuten op laag vuur stoven.
 • Verwijder het laurierblad. Breng op smaak met zout en peper, en maak het eventueel nog iets pittiger met extra cayennepeper. Dien op met verse koriander.
Pittige Marokkaanse stoofpot met pompoen, kikkererwten en linzen | Jienkookt.nl
Pittige Marokkaanse stoofpot met pompoen, kikkererwten en linzen | Jienkookt.nl

Comment