Hoewel ik de zomer graag nog wat langer vast zou willen houden, is de realiteit dat het een stuk kouder en natter is buiten. Mijn verwarming is al aan geweest. Ik voel de verkoudheid aankomen. Mijn wintergarderobe ligt klaar in mijn kast. Vorige week stond ik op zolder een moment verlangend naar mijn winterjas te kijken... hmmm... toch nog maar even wachten. Als het weer verandert, verandert meestal ook wat ik wil eten. De heerlijk frisse zomersalades op mijn weekmenu hebben direct plaatsgemaakt voor warmere gerechten. Die ik het liefst opeet terwijl ik onder een dekentje op de bank zit. Dag zomer, hallo herfst!

Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl

Met dit herfstig weer eet ik vaak soep. Dat is snel klaar en ik word er helemaal warm van. Met desembrood erbij, is het voor mij ideaal comfort food. Mijn venkel-courgettesoep staat wekelijks op het menu, maar ook spinaziesoep met feta komt vaak terug. 's Avonds zit het dus wel goed met de verwarmende gerechten. Overdag net zo lekker warm eten was een iets grotere uitdaging. Zoals ik in een eerdere blog heb verteld, probeer ik elke dag gezond te lunchen. Dit doe ik meestal door een salade mee te nemen naar mijn werk. Maar met dit kille, natte weer (en een sluimerende verkoudheid) heb ik behoefte aan iets warmers. Soep! En dan één die ik makkelijk kan klaarmaken, meenemen en opwarmen.

Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl

Na wat zoeken en uitproberen bedacht ik deze curry-noedelsoep. Het idee is simpel: je stopt allerlei ingrediënten in een pot, waar je later alleen nog kokend water aan toevoegt. Heel handig meenemen en opwarmen dus: je kunt bijna overal heet water krijgen! Het kokend water zorgt dat de noedels zacht en de groenten warm worden. Een paar minuutjes laten staan, even roeren en je soep is ready to eat

Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl

Naast snelheid, was het voor mij ook van belang dat de smaak goed was. Ik herinner me nog goed dat tijdens mijn studententijd, de scholieren die ik huiswerkbegeleiding gaf, noedels als tussendoortje aten. Noedels uit een pakje, die met wat bouillon en gekruide olie een noedelsoep vormen. Die sterke bouillongeur kan ik nog steeds heel goed terughalen. Niet echt mijn ding, zal ik maar zeggen. In deze noedelsoep daarom een belangrijke smaakmaker: rode currypasta. Door de currypasta krijgt de soep een diepere Aziatische smaak en een beetje pittigheid. 

Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl

Mijn lunch is niet compleet zonder groenten. In dit geval een aantal groenten die ik toevallig in huis had en voldoende opgewarmd worden door een paar minuten in het hete water te weken. Dit kun je natuurlijk aanpassen naar smaak en wat er in je koelkast ligt. Ook paprika, dunne reepjes paksoi of klein gesneden peultjes smaken hier heel goed in.

Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl
Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl

Snel, gezond, makkelijk mee te nemen en op te warmen... deze soep wordt de komende weken regelmatig mijn lunch. En niet alleen dat. Want ook als warm tussendoortje, op de bank onder een dekentje, is dit heerlijk. Eet smakelijk!

Snelle noedelsoep | Jienkookt.nl

Snelle curry-noedelsoep

Dit recept is voor 1 portie. Maar eigenlijk is het net zo makkelijk om meerdere porties tegelijk te maken, die je bewaart voor de komende dagen. Zorg er wel voor dat je de potten koel bewaart, zodat de ingrediënten vers blijven tot je het opeet. 

Ingrediënten

 • het sap van een halve limoen 
 • 1 eetlepel rode currypasta
 • een scheutje Japanse sojasaus
 • 50 gram wortel, in dunne slierten gesneden (met een dunschiller met tandjes, raspen kan evt. ook)
 • 50 gram (diepvries)erwten
 • 1 bosui, fijngesneden
 • 35 gram droge eiernoedels (of rijstnoedels)
 • een half biologisch (groenten)bouillonblokje

Bereiding

 • Gebruik een weckpot (of waterdicht afsluitbaar bakje) met een inhoud van een halve liter. 
 • Doe het limoensap, de currypasta en de sojasaus in de pot en roer goed door elkaar. 
 • Voeg de wortel, erwten en bosui toe.
 • Hier bovenop leg je de droge noedels (breek ze zo, dat ze goed in de pot passen en niet te lang zijn om te eten). 
 • Verkruimel het halve bouillonblokje over de noedels. 
 • Als je de pot meeneemt, sluit je deze af met de deksel en bewaar je deze op een koele plaats.
 • Wil je de noedelsoep gaan eten? Giet dan ongeveer 350 ml kokend water over de noedels, totdat de pot tot bijna bovenaan gevuld is. Alle ingrediënten moeten onder water staan. Sluit de pot af en laat deze ongeveer 5 minuten staan. Schud of roer tussendoor goed, zodat alles kan mengen. Let op! De glazen pot kan heel heet worden door het kokende water!

Comment