Terwijl ik dit schrijf, verorber ik mijn laatste zelfgemaakte ijsje. Mijn enige slimme afkoelactie van de dag. Van de hele zomer misschien wel. 'Keep it cool!' is namelijk vooral een aandachtspunt voor mijzelf. Ik ben niet echt met de temperatuur bezig en wordt daardoor continu overvallen door het warme weer. Met in de meeste gevallen een alarmerend rood hoofd als gevolg...

Om je een idee te geven: ik ben dit jaar misschien één keer zonder jas naar mijn werk gefietst (en heb elke dag na 5 minuten fietsen al spijt van die jas). Mijn hardloopdagen vallen toevallig op de momenten dat het 30 graden is, en (héél verstandige) bikkel die ik ben: ik ga! Ik draag eigenlijk de hele tijd lange broeken. Ik bedenk op een hete zondag dat exact midden op de dag de heg gesnoeid moet worden. En ik ga aanstaand weekend niet naar het strand, maar naar een stad die gloeit in Augustus: Parijs. Misschien dat ik dan eindelijk weer eens een korte broek aan kan ;)

Het zal de warmte zijn, die naar mijn hoofd stijgt. Die razendsnel alle verstandige hersencellen uitschakelt, dat ik niets anders kan dan me overgeven aan de warmte. Ik leer er in ieder geval niets van, want ik maak elke keer dezelfde fout. Dat deed ik overigens al toen ik studeerde. Dan kwam ik in het weekend thuis met alleen maar warme, donkere kleren wanneer het prachtig weer zou worden. Handig. Kon ik mijn moeders kast plunderen op zoek naar iets luchtigs. 

Watermeloen-limoen ijsjes | Jienkookt.nl

Een argument wat vóór mijn veel te warme keuzes pleit: mijn kantoor is heel koel. Als in: 18-19 graden. En niet door airco, maar omdat het een oud, groot gebouw is en ik aan de schaduwkant zit. Dat betekent dat ik een aantal dagen per week pas om half 6 merk dat het überhaupt warm is buiten. Maar voor de rest van de week heb ik geen excuus. Niks. 

Voor komend weekend ga ik mij dus toch eens verdiepen in de aanbevelingen van het RIVM. Of gewoon logisch nadenken. Eén van de twee. En na het weekend maak ik een nieuwe batch zelfgemaakte watermeloen-limoen ijsjes. Dat lijkt namelijk de beste oplossing voor mij: het is eten én het is koud! Hoeveel beter kan het worden? Ja, nóg beter: het bestaat alleen uit fruit, het is supersnel (op de vriestijd na), makkelijk en lekker. 

Dus... keep it cool de komende dagen! Maak een ijsje. Zoek de schaduw op. Draag je luchtigste zomerjurkje. En geniet ervan!

Zelfgemaakte watermeloen-limoen ijsjes

Watermeloen-limoen ijsjes | Jienkookt.nl
Zelfgemaakte watermeloen-limoen ijsjes | Jienkookt.nl

Ik vind limoen heerlijk en het sap geeft een beetje een kruidig smaakje aan de ijsjes. Voor de echte limoenfans: voeg ook nog de rasp van de limoen toe voor een extra kick. 

Voor 6 ijsjes (dit is afhankelijk van de grootte van je vorm)

Ingrediënten

  • Watermeloen, geschild en in blokjes gesneden, ongeveer 300 gram
  • Het sap (en eventueel rasp) van 1 limoen

Wat je verder nodig hebt

Watermeloen-limoen ijsjes | Jienkookt.nl
Watermeloen-limoen ijsjes | Jienkookt.nl

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een grote kom en pureer met de staafmixer tot een glad sap. 
  • Giet het sap in de ijsvormpjes en zet ze in de vriezer. Het is afhankelijk van de grootte van de vormpjes en de vrieskracht van je vriezer, maar meestal zijn de ijsjes binnen zo'n 3 uur klaar. 
  • Krijg je het ijsje niet goed los uit de vorm? Houd de buitenkant van de vorm dan even onder de koude kraan. Dan komt het ijsje vanzelf los.

Comment