In het weekend neem ik echt de tijd om te koken, door de week is dat een ander verhaal. Ik vind het belangrijk om elke dag zelf te koken, zodat er vers, gezond en vooral lekker eten op tafel staat. Maar misschien nog belangrijker vind ik dat gerechten door de week makkelijk en relatief snel op tafel staan. Zo heb ik ook nog iets aan mijn avond! 

Pittige harissa-groenten met bulgur | Jienkookt.nl

Een goede voorbereiding is dus key. Mijn dag verloopt een stuk relaxter als ik 's ochtends mijn ontbijt en lunch uit de koelkast pak, klaar om direct op te eten of mee te nemen. Ik vind het fijn dat ik 's avonds, na een dag hard werken, nog maar de helft van het werk hoef te doen om iets lekkers op tafel te toveren. O ja, en ik voorkom dat ik een half bakje nootjes wegwerk om de honger te stillen ;).

Pittige harissa-groenten met bulgur | Jienkookt.nl
Pittige harissa-groenten met bulgur | Jienkookt.nl

Voorbereiding begint met het samenstellen van mijn weekmenu. Ik maak op vrijdag mijn boodschappenlijst, ik kies recepten uit en daar halen we alles voor in huis. Dat bespaart me veel inspiratieloze rondjes door de supermarkt. Op zondag bereid ik zoveel mogelijk voor, voor de komende week: ik laat bonen en linzen weken en kook groenten en granen voor mijn lunchsalades. Ook 's avonds probeer ik zoveel mogelijk klaar te zetten voor de volgende dag, zowel voor mijn ontbijt als voor het avondeten. 

Pittige harissa-groenten met bulgur | Jienkookt.nl
Pittige harissa-groenten met bulgur | Jienkookt.nl

Ik ben altijd op zoek naar gerechten die goed voor te bereiden zijn. Bij deze harissa-groenten met bulgur kan dat prima. Je maakt de ovenschaal met groenten vooraf klaar, zodat deze alleen nog in de oven hoeft. De bulgur laat je wellen wanneer het je uitkomt en maak je verder af met de dressing en kruiden. Dit kun je zo een paar dagen in de koelkast bewaren (de smaken trekken er alleen maar verder in, lekker!). Het amandelschaafsel rooster je en bewaar je in een bakje. En dan ben je dus eigenlijk al klaar. Dat maakt het een ideaal gerecht voor door de week!

Wil je ook relaxter koken door de week? Begin eens met een paar voorbereidingen in het weekend. En zet dit recept op het menu! Of een van mijn andere gerechten die goed voor te bereiden zijn: zoetzure auberginestoof Caponata, zoete aardappelsaladevenkel-courgettesoep, mediterrane salade van groenten, en voor het ontbijt: zelfgemaakte muesli!

Pittige harissa-groenten met bulgur | Jienkookt.nl

Pittige harissa-groenten met kruidige bulgur

Ik gebruikte voor deze salade spelt-bulgur, maar je kunt andere granen kiezen (couscous, quinoa, farro, spelt). Houd er dan wel rekening mee dat sommige granen langer geweekt of gekookt moeten worden.

Harissa is een Tunesische chilipuree. Je kunt harissa vergelijken met de Aziatische sambal, alleen zitten er andere kruiden in. Als je wilt, kun je zelf harissa maken, maar dat kost natuurlijk iets meer tijd. Wees voorzichtig met hoeveelheden! Ik gebruikte harissa van het merk Alfez (verkijgbaar bij AH) en deze hoeveelheid is op basis van die mate van pittigheid en mijn smaak samengesteld. Zelfgemaakte harissa, of harissa van een ander merk kan meer of minder pittig zijn.

voor 4 personen

Ingrediënten

 • 200 gram bulgur
 • ongeveer 300-350 ml kokend water
 • 350 gram wortels (bospeen), in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm
 • 250 gram aubergine, in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm
 • 250 gram courgette, in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm
 • 4 eetlepels fijngehakte verse munt
 • 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
 • 30 gram amandelschaafsel
 • 2 eetlepels harissa 
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 theelepel honing
 • zeezout

Bereiding

Onderstaande bereidingsvolgorde gaat er vanuit dat je niets hebt voorbereid, want ook dan duurt het geen uren voor het op tafel staat ;). Als je iets voorbereid, kun je zelf de volgorde aanpassen. 

 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Doe de bulgur in een maatbeker, kijk hoeveel ml de bulgur is en voeg een zelfde hoeveelheid van het kokend water toe (dus niet alles!). De bulgur en het water moeten gelijke delen zijn. Voeg hier een flinke snuf zeezout aan toe en dek de beker af. Laat dit minimaal een half uur wellen.
 • Stoom (of kook) de wortels in ongeveer 7 minuten bijna gaar. Ze hoeven niet helemaal zacht te zijn, omdat ze ook nog even in de oven gaan.
 • Pak een grote ovenschaal en doe hier de aubergine, courgette en gestoomde wortel in. Voeg de harissa en olijfolie toe en schep goed om. Alle groenten moeten goed bedekt zijn met een laagje harissa. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en rooster in ongeveer 20 minuten alle groenten gaar. Schep tussendoor de groenten een keer om, zodat ze allemaal goed gaar worden.
 • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan, tot de amandelen lichtbruin kleuren. Laat ze in een schaaltje afkoelen.
 • Wanneer de bulgur een half uur heeft geweld, ga je er met een vork doorheen. Zo haal je alle korreltjes goed los. Proef of de bulgur gaar is. Als deze nog te hard is, kun je een klein beetje kokend water toevoegen. Voeg niet teveel toe, dan wordt het pap. 
 • Meng de citroensap met de honing en roer goed met een kleine garde of vork. Voeg deze citroen-honing dressing en de gehakte kruiden toe aan de bulgur. Voeg naar smaak nog wat zeezout en olijfolie toe.
 • Serveer het gerecht in een grote schaal: onder komt een laag bulgur, daarover schep je de geroosterde harissa-groenten. Garneer met het amandelschaafsel. Smakelijk eten!

Comment