Parijs: de stad van de liefde, mode, Eiffeltoren... maar vooral een culinair paradijs. Het is niet voor niks dat ik bijna ieder jaar een weekendje naar Parijs ga om lekker te eten, drinken en food-shoppen. En dat doe ik, heel romantisch, met mijn moeder ;). Twee weken geleden was ik er weer, deze keer met een missie: gave culinaire hotspots vinden & vastleggen om met jullie te delen. Dus als je je tripje naar Parijs nog niet gepland hebt, des te meer reden om dat binnenkort te doen! 

Paris is always a good idea
— Audrey Hepburn
 Wat is het Franse brood toch heerlijk...

Wat is het Franse brood toch heerlijk...

 Strada Café, een plek om heerlijk te ontbijten, lunchen en vooral hele lekkere koffie te drinken. 

Strada Café, een plek om heerlijk te ontbijten, lunchen en vooral hele lekkere koffie te drinken. 

 Op Place Saint-Catherine in de Marais waan je je op een dorpspleintje in Zuid-Frankrijk.

Op Place Saint-Catherine in de Marais waan je je op een dorpspleintje in Zuid-Frankrijk.

Onze uitvalsbasis: de Marais

Mijn meest favoriete plek in Parijs is de Marais. Het is de vroegere Joodse wijk (nog steeds te zien op zondag) en momenteel een hippe uitgaanswijk. Hier vind je ontzettend veel gave barretjes, heerlijke restaurants, mooie winkels en verborgen pleintjes (daar vertel ik later meer over). Op vrijdag en zaterdagavond gaat heel hip Parijs hier eten en drinken. Op zondag is de wijk alleen toegankelijk voor voetgangers en kun je hier super shoppen én brunchen. Ook fijn: omdat dit zo populair is bij de locals, kom je weinig tourist traps tegen. Restaurants zijn vaak heel goed en richten zich niet op toeristen (al zijn die natuurlijk welkom). 

Slapen in de Marais

Het hotel waar wij ieder jaar slapen ligt hier middenin. Hotel Saint Paul de Marais is een ideale uitvalsbasis in deze supergezellige wijk. Het is overigens niet goedkoop, je betaalt natuurlijk voor de toplocatie. Maar de service is super, het ontbijt goed verzorgd en het is heerlijk om op zo'n fijne locatie te zitten (incl. metro om de hoek). De sfeer in het hotel is goed: het is een oud klooster, wat je nog mooi terug ziet komen in de kamers.

Mijn favoriete wandelroute door de Marais

 Rue Rambuteau

Rue Rambuteau

 Klein parkje tussen de gebouwen aan de Rue de Francs Bourgeois.

Klein parkje tussen de gebouwen aan de Rue de Francs Bourgeois.

De wandelroute heb ik in Google Maps ingevoerd en vind je via deze link. De route: Vanaf metrostation Saint Paul over Rue Saint-Antoine naar Place des Vosges. Vanaf daar loop je naar de Rue de Francs Bourgeois. Deze loop je helemaal uit, ook als die overgaat in Rue Rambuteau. Daar sla je op een gegeven moment linksaf, zodat je via Hotel de Ville terug richting Marais loopt over Rue de Rivoli. Op de Rue de Rivoli sla je linksaf de Rue de Francs Bourgeois op. Aan je rechterhand vind je de Rue des Rosiers: het hart van de Marais. Vooral op zondag is het hier druk. Van hieruit slenter je lekker verder door de omliggende straatjes. 

Eten & drinken:

 Framboos & pistache gebakje bij Carette... Wow! (en tweede Wow! voor het melkschuim op de cappucino ;) dat zie je niet vaak in Frankrijk!)

Framboos & pistache gebakje bij Carette... Wow! (en tweede Wow! voor het melkschuim op de cappucino ;) dat zie je niet vaak in Frankrijk!)

 • Carette (25 place des Vosges): aan het imposante Place des Vosges zit deze mooie, chique theesalon. Prachtige gebakjes, lekkere thee, goede lunch. Schrik niet van de hoge prijzen voor koffie of thee (je betaalt gerust €7,50 voor een cappucino), de ambiance en goddelijke patisserie maken dat helemaal goed. 
 • Het Place Saint-Catherine (bij de Rue Caron) is een prachtig klein, verborgen pleintje waar je je direct in een Zuid-Frans dorp waant. De restaurants zitten in het weekend vaak vol, maar de Parijzenaren zijn geduldig: met een wijntje in de hand, wachten ze op de bankjes op het plein tot hun tafeltje vrij komt. Getest en goed bevonden op dit plein: La Terrasse en Le Bistrot de la Place.
 • Restaurant Fuxia (50 Rue Francois Miron, meerdere vestigingen in Parijs) is een Italiaans restaurant waar ze heerlijke gerechten maken en goede wijn serveren. De foccacias soufflées waren ronduit verslavend. .
 • Jaja restaurant (3 rue Sainte-Croix de la Bretonnerie) was op zondag onze keuze voor de lunch, o.a. vanwege een aantal vegetarische keuzes op de kaart. Maar het bleef niet bij lunch. Op zondag wordt er namelijk uitgebreid gebruncht in Frankrijk (of in ieder geval in de Marais in Parijs). Dus kregen wij een uitgebreide brunch met ei, croissant en brood met vijgenjam vooraf, en daarna een driegangendiner. Griekse salade als voorgerecht, tabboulé met gegrilde aubergine (dat was de vega keuze), en een vanille-rijstdessert na. Eten was super, sfeer en aankleding was mooi (zie ook website!), service was goed. En voor 30 euro p.p. een goed gevulde maag. 
 De antipasti bij restaurant Fuxia: italiaanse vleeswaren, een salade, buffel-crème en foccacias soufflées. Heerlijk!

De antipasti bij restaurant Fuxia: italiaanse vleeswaren, een salade, buffel-crème en foccacias soufflées. Heerlijk!

Shopping

Wil je lekkere dingen shoppen in de Marais? Dan raad ik de volgende plaatsen aan:

 • Damman Frères, Marchands de thé à Paris (15 Place des Vosges): een prachtige winkel met keuze uit honderden soorten thee. Alleen al het balkenplafond was een bezienswaardigheid op zich.
 • Al'Olivier (23 Rue de Rivoli) Niet alleen de olijfolie, vooral ook de fruitige azijndressing die ze in deze winkel verkopen is heerlijk. Daarnaast verkopen ze allerlei delicatessen, olijfzeep en andere verzorgingsproducten.
 • Markt Bastille (Donderdag & zondag, Place de la Bastille – Boulevard Richard Lenoir): Als je een weekend in Parijs bent, kun je hier op zondag allerlei lekkers halen om mee naar huis te nemen. Groenten, fruit, kaas, brood, vlees, vis, delicatessen, traiteurmaaltijden; je kunt het er allemaal krijgen. Ook als je niets mee wilt nemen, is er genoeg te zien of ter plekke te eten en drinken. 
 Ruik, proef en kies je favoriete thee bij Damman Frères.

Ruik, proef en kies je favoriete thee bij Damman Frères.

 In de weerspiegeling zie je het prachtige Place des Vosges.

In de weerspiegeling zie je het prachtige Place des Vosges.

 Een groentekraam op de Marché Bastille.

Een groentekraam op de Marché Bastille.

Maar er is meer Parijs buiten de Marais...

Eten & drinken

 • Strada café (24 Rue Monge). Een leuk, hip koffie/eettentje tussen Jardin des Plantes en het Quartier Latin. Met heerlijke gezonde dingen (ik koos voor de 'detox', een warme drank van gember, citroen en honing) en net zulke lekkere ongezonde dingen (chocolade-caramel tartelette). Andere gasten zagen wij ontzettend genieten van ontbijtjes en goede koffie.
 • Chez Gladines (44 Boulevard Saint-Germain). Zorg dat je veel honger hebt als je hier heen gaat. De Baskische gerechten op de kaart zijn vers, heerlijk, maar ook behoorlijk stevig. Onze lunch bestond uit een flinke maaltijdsalade, met o.a. gebakken aardappel, kaas, ei, tomaat. De wijn die serveerster ons aanraadde was erg goed.
 Een lekker 'detox' drankje (citroen, gember, honing), een chocolade-caramel tartelette bij Strada café.

Een lekker 'detox' drankje (citroen, gember, honing), een chocolade-caramel tartelette bij Strada café.

 Durf je het aan? Deze volle saladeschaal was écht maar voor 1 persoon. En zo lekker dat ie helemaal op ging. Bij Chez Gladines. 

Durf je het aan? Deze volle saladeschaal was écht maar voor 1 persoon. En zo lekker dat ie helemaal op ging. Bij Chez Gladines. 

Shopping

 • Zaterdagmarkt op Place Maubert: leuke kleine markt met allerlei lekkers. De winkels er om heen zijn ook interessant om te zien, zoals bijvoorbeeld de kaasjuwelier Laurent Dubois. Prachtige kunstwerkjes van kaas liggen in die winkel, een echte bezienswaardigheid. 
 • Kookwinkel voor de koks: E. Dehillerin (18-20 Rue Coquilliere). In deze bijna antieke winkel kom je voor professioneel keukengereedschap. Terwijl ik met open mond langs alle stellingen wandelde, snelde er een aantal Parijse koks langs me om hun materiaal uit te kiezen. Van elke lepel, vorm of mes zijn er tientallen varianten. Alles is praktisch uitgestald, met alleen een nummer, prijzen worden niet vermeld. Een gave plaats om te zien en ook snel weer weg te gaan (ik wilde ALLES hebben!). 
 • Première Pression Provence (8 Cour de Commerce Saint André): door een mooie oude passage kom je in een klein oud straatje waar deze olijfoliewinkel te vinden is. Ook hier vind je allerlei lekkers: olie, azijn, delicatessen, keukenaccesoires, jam, snoep en koekjes. En wat ik bijzonder vond: wortelketchup. Meegenomen, geproefd en ja hoor, heel lekker!
 Prachtig gekleurd snijbiet op Marché Maubert

Prachtig gekleurd snijbiet op Marché Maubert

 Deze langwerpige radijsjes kun je niet overal krijgen in Nederland en zien er zoveel mooier uit dan onze ronde!

Deze langwerpige radijsjes kun je niet overal krijgen in Nederland en zien er zoveel mooier uit dan onze ronde!

 In dé kookwinkel voor koks, E. Dehillerin, vind je voor elke klus een ander mes, spatel of vorm. Een gave plek om je ogen uit te kijken!

In dé kookwinkel voor koks, E. Dehillerin, vind je voor elke klus een ander mes, spatel of vorm. Een gave plek om je ogen uit te kijken!

Op zoek naar meer gave plekken in Parijs? 

Oké, misschien wil je meer doen dan alleen culinaire hotspots zien... ;) Je kunt natuurlijk een reisgids kopen, maar het kan inmiddels ook een stuk moderner! Ik gebruikte voor en tijdens mijn tripje naar Parijs de app van Stay.com. Een hele handige app waar je je eigen reisgids kunt samenstellen én deze kunt downloaden zodat ook alles offline te zien is (heel fijn als je geen mobiel internet wilt gebruiken in het buitenland). Er staan ook allerlei gidsen van locals en andere reizigers (zoals mijn oud-collega Claudia!) op, waardoor je makkelijk gave hotspots kunt vinden. Ik vond het echt handig tijdens het tripje én het samenstellen van mijn gids zorgde voor veel voorpret! Overigens kun je via de app gidsen samenstellen voor steden over de hele wereld, niet alleen voor Parijs. 

Genoeg redenen gehoord om naar Parijs te gaan? Of ben je er al eens geweest? Ik hoor graag jouw tips! Die komen dan op mijn verlanglijstje voor de volgende keer... ;) Merci beaucoup!

4 Comments