Als ik niet bezig ben met mijn eigen blog, ontdek ik graag allerlei (nieuwe) foodblogs. Via social media volg ik mensen die net zo gek van eten zijn als ik. Ik doe nieuwe receptideeën op, lees wat er hip is aan de andere kant van de wereld en zie dezelfde dingen terug komen op verschillende plaatsen. Eén van die 'trends' is dat de teksten bij gerechten steeds vaker gaan over wat er niet in zit. Glutenvrij. Suikervrij. Olievrij. Vrij van dierlijke producten. Vrij van soja. Koolhydraatvrij. Vetvrij. Vandaag kwam ik zelfs de term 'SOS-free' (?) tegen op Pinterest. Gelukkig stond de uitleg erachter: Salt-oil-sugar-free. Handig, zo'n afkorting die je alsnog uit moet leggen... ;)

Het feit dat de gerechten 'vrij' van allerlei ingrediënten zijn, zegt overigens niet zoveel over hoe gezond ze zijn. Een heerlijke glutenvrije, olievrije, vegan cupcake kan nog steeds vol suiker zitten... Maar sommige mensen lijken te denken dat als ze één ding uitbannen**, ze gezond bezig zijn. Dat is begrijpelijk. De media schrijven ieder dag over nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die claimen dat iets wél of juist niet goed voor je is. Hoe kun je daar nog wijs uit? Een beetje houvast is dan prettig... en een aantal zaken definitief uit je dieet schrappen kan nét die houvast bieden die je nodig hebt. Maar, er is een maar...

Mediterrane salade van groenten | Jienkookt.nl

De 'mag niet' diëten werken meestal niet. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar waarom dit soort diëten nauwelijks werkt. Je ziet dat mensen zo geobsedeerd raken door wat ze niet mogen, dat ze vergeten na te denken over wat ze wel mogen. Op het moment dat ze er niet meer uit komen, vallen ze toch voor dat éne waar ze de hele dag aan denken: de verboden vrucht.

Dat heb ik zelf vaak genoeg gemerkt. Wanneer ik mezelf voorneem ergens minder van te eten of drinken, merk ik dat ik dat een paar dagen goed volhoud. Maar op een zwak moment, val ik daar juist als eerste voor. Mijn nieuwe aanpak werkt véél beter. Door op een positieve manier te kijken naar eten ('Wat is heel gezond voor mij?') en dat zoveel mogelijk door te voeren in hoe ik eet, merk ik dat ik veel minder 'slechte' dingen eet. Yes! Precies wat ik probeerde te bereiken met mijn destructieve 'mag niet'-dieet, lukt me nu juist door te kijken naar wat goed voor me is.

Mediterrane salade van groenten | Jienkookt.nl

Vooral kijken naar wat goed voor je is. Voor mij betekent dat: veel groenten eten. Hoewel wetenschappers het nog lang niet eens zijn over andere voedingsmiddelen, is men behoorlijk unaniem over groenten: die zijn gezond. Dus ik probeer dat zo vaak mogelijk het hoofdbestanddeel van mijn maaltijden te laten zijn. Dat vul ik aan met ingrediënten die bijdragen qua smaak, voedingsstoffen of aan het eetplezier (van mij én mijn tafelgenoten). Het mooie is: het biedt me genoeg duidelijkheid en ik word er heel creatief van. En ook op de meest inspiratieloze dagen krijg ik altijd wel mijn portie groenten binnen, dus ik doe het al snel goed. Een heel geruststellend gevoel voor iemand die heel kwaad op zichzelf kan worden als iets níet lukt ;)

Mediterrane salade van groenten | Jienkookt.nl
Mediterrane salade van groenten | Jienkookt.nl

Deze mediterrane salade zit vol groenten. In eerste instantie bestond het eigenlijk volledig uit groenten, maar ik merkte dat alleen de rauwe bloemkool (die tot 'couscous'-grootte fijngehakt was) als basis een beetje teveel was voor mijn vriend. Om eerlijk te zijn: voor mij ook. Ik houd ontzettend van groenten, maar in een salade als deze misstaan granen absoluut niet. Het werd een combinatie van bloemkool & bulgur. De bulgur is in dit geval de toevoeging die het eetplezier vergroot én de smaak een stuk verbetert. Door deze te combineren met de fijngehakte bloemkool en andere groenten, krijg je een heerlijke salade, die je absoluut in Zuid-Europese sferen brengt. Eet het samen met gerechten die jij lekker, gezond en gezellig vindt: of dat nu brood, hummus, gegrilde groenten, kaas, vlees van de barbecue of iets anders is. Of je eet het gewoon zo, ook lekker! Wat je overhoudt, zet je in de koelkast en eet je de volgende dag (of de dag erna) als lunch. Je zult merken dat de smaken er dan nóg verder ingetrokken zijn.

En het allerbelangrijkste: geniet!

** Ik heb het hierbij niet over mensen die een allergie hebben, mensen die om gezondheidsredenen (advies van een arts) of vanuit principiële bezwaren (bijv. tegen dierenleed) bepaalde ingrediënten niet eten. Ik begrijp heel goed dat deze mensen resoluut bepaalde zaken uit hun dieet schrappen en dat is hun goed recht. 


Op zoek naar een ander gerecht met bulgur? Probeer mijn bulgursalade met granaatappel eens. Krijg je geen genoeg van bloemkool? Met het koudere en nattere weer (is het wel zomer??) heb je misschien zin in geroosterde citroenbloemkool met parmezaan en hazelnoten . Smakelijk!


Mediterrane salade van groenten | Jienkookt.nl

Mediterrane salade van groenten

Deze salade wordt het allerlekkerste als je alle ingrediënten heel fijn snijdt. Dat kun je doen door de groenten te raspen of door ze in de keukenmachine te hakken (veel sneller). Verse kruiden kun je beter met een gewoon mes of een mezzaluna hakken. De ingrediëntenlijst ziet er lang uit, maar met hulp van de keukenmachine ben je zo klaar! (Geen keukenmachine? Moet je toch eens overwegen... ze zijn al vanaf ongeveer €30,- verkrijgbaar). 

Ik heb als basis 1 deel bulgur (1 deel = 100 gram droge bulgur) gebruikt en 2 delen fijngehakte bloemkool (1 deel = 125 gram bloemkool). Wil je de bulgur weglaten? Voeg dan 1 deel extra bloemkool toe. Wil je meer bulgur en minder bloemkool? Vervang dan 1 of zelfs 2 delen bloemkool door 1 of 2 delen bulgur. 

Ingrediënten

 • 100 gram droge bulgur, een half uur geweld in 125 ml kokend water
 • 250 gram bloemkool, heel fijn gehakt (ongeveer de grootte van de bulgur)
 • 100 gram rode paprika, fijngehakt 
 • 80 gram wortel, fijngehakt
 • 4 eetlepels verse basilicum, fijngehakt
 • 4 eetlepels verse bladpeterselie, fijngehakt
 • 3 eetlepels zongedroogde tomaten, fijngehakt
 • 3 eetlepels kalamata olijven zonder pit, fijngehakt
 • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
 • de rasp van 1 citroen
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • versgemalen zout en peper

Bereiding

 • Meng alle fijngehakte ingrediënten door elkaar in een grote kom. Voeg de olijfolie, citroenrasp en -sap toe. Breng verder op smaak met zout en peper. 
 • Schep goed door elkaar en dien de salade op. Je kunt deze ook gemakkelijk (in de koelkast) een aantal dagen bewaren, dan smaakt de salade zelfs nóg beter. 

* Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg. Dat kost je niets extra's en je steunt Jien kookt ermee! * 

Comment