Ook deze week een blog over de inspiratie die ik opdoe tijdens mijn vakantie in Italië. Eerder schreef ik over mijn culinaire geluksmomentjes in dit prachtige land (Heb je die blog gemist? Je kunt hem hier lezen.). Vandaag vertel ik over het perfecte gezelschap van lekker eten: goede wijn!   

Italiaanse wijn | Jienkookt.nl

Daarvoor kijk ik vooral naar mijn vriend, want wat ik met eten heb, heeft hij met wijn. Hij weet er veel van en had zich goed voorbereid voorafgaand aan onze vakantie. In de afgelopen twee weken hebben we daarom veel wijngaarden, wijnkelders en enoteca's (wijnwinkels) gezien. Ook hebben we allerlei wijnen geproefd en de auto volgeladen met lekkere drankjes voor thuis. 

 Wijnvelden in de Piemonte

Wijnvelden in de Piemonte

 Een grote enoteca in Barolo  

Een grote enoteca in Barolo
 

Onze ontdekkingstocht door Toscane en de Piemonte heeft niet alleen lekkere wijn, maar ook een aantal interessante, grappige en leerzame momenten opgeleverd. Om je een idee te geven, een aantal voorbeelden:

Goede wijn hoeft niet duur te zijn

Italiaanse wijn | Jienkookt.nl
Vanuit la bella Italia, deel II: vino, vino, vino & Italiaanse wijntips | Jienkookt.nl

Ik schrijf dit een beetje twijfelachtig op. Want na een week in de buurt van twee wereldberoemde wijngebieden gezeten te hebben (Barolo en Barbaresco), zie je ook dat goede wijn soms voor een bizar bedrag verkocht wordt. Ik geloof niet dat als je €600,- betaalt, je dat écht proeft, maar goed. Even terug naar waar het eigenlijk om ging: goede wijn hoeft niet duur te zijn. Op veel plekken in Italië kun je namelijk wél goede wijn voor een klein prijsje kopen. In de supermarkt vind je genoeg lokale, lekkere wijnen voor een paar euro. Maar het beste bewijs voor ons was een klein barretje in een dorpje in Toscane. We waren eind van de middag op zoek naar een plek om een drankje te drinken en vroegen de dame om een rode wijn. We kregen twee glaasjes met heerlijke wijn (ze waren niet heel groot, maar tot de rand gevuld). Het was een wijn uit Bolgheri, een wijndorp waar we die ochtend geweest waren: veel goede, prijzige wijnen. Na het tweede rondje ging mijn vriend afrekenen. De rekening van 4 glazen heerlijke, goede wijn? €4,-. In totaal. Voor 4 glazen. Wow. Probeer dat deze week op het terras (hittegolf!), maar eens te krijgen!

Hoe je met de 'liefdesdaad' schadelijke insecten uit de wijngaard houdt

 De wijngaarden van Fontemorsi in Montescudaio, Toscane

De wijngaarden van Fontemorsi in Montescudaio, Toscane

Tijdens een rondleiding door een wijngaard in Toscane, vertelde de dame van het wijnhuis Fontemorsi in Montescudaio ons een grappig verhaal. Omdat zij biologische wijn maken, gebruiken ze geen chemische bestrijdingsmiddelen (behalve kopersulfaat, een natuurlijke middel). Toch willen ze voorkomen dat bepaalde insecten het onmogelijk maken om goede druiven te oogsten aan het einde van het seizoen. Bepaalde vlinders leggen bijvoorbeeld eitjes in de druiven, met als gevolg dat de druiven van binnenuit opgegeten worden door rupsen. En dan blijft er weinig over om wijn van te maken... De creatieve oplossing die ze hiervoor bedacht hebben: hormonen verspreiden in lucht rondom de wijngaard. Door de hormonen krijgen de vlinders zoveel zin om zich voort te planten, dat ze er tijdens het paren letterlijk bij neer vallen (en geen eitjes meer kunnen leggen).  “There are worse ways to die,” lachte de dame van het wijnhuis. Inderdaad!

Wijn kan altijd en dat is al eeuwen zo

Italiaanse wijn | Jienkookt.nl

Het is lunchtijd op een doordeweekse dag. Wij gaan een restaurant binnen in onze ultieme toeristenoutfit: korte broek, kleurig shirt, sneakers, zonnebril, grote camera. We zijn vroeg, maar al snel loopt het restaurant vol. Om ons heen zitten vooral Italianen, die hun lange lunchpauze in dit restaurant doorbrengen. Er zit een serieuze man in pak alleen aan de tafel naast ons. Hij heeft een stevige lunch én glas wijn voor zich. Twee mannen staan aan de bar een glas rosé te drinken en te geinen met de bardame. Na een kwartier zijn ze weg; ze moeten weer aan het werk. Wijn kan in Italië eigenlijk elk moment van de dag. In de ochtend geven de Italianen de voorkeur aan koffie, maar daarna is wijn geen probleem. En het blijft niet bij één glaasje per dag. Dus toeristen die al vroeg een wijntje bestellen, worden absoluut niet raar aangekeken. Een briljante tentoonstelling over de Romeinse eet- en drinkgebruiken in Asti vertelde ons dat de grote liefde voor wijn in Italië al bestaat sinds de Romeinse tijd. Dat was op zich geen nieuws voor mij. Maar wat ik nog niet wist, was dat dat voor iedereen gold. Ook slaven mochten in die tijd wijn  drinken. Ook al stonden zij nog zo laag in rang, een slaaf kreeg elke dag een halve liter (!) wijn. Moet je nagaan wat de rijke Romeinen op een dag aan wijn dronken ;)

Italiaanse wijntips

 La strada del vino in Toscane

La strada del vino in Toscane

 Een oude druivenpers

Een oude druivenpers

Heb je de smaak van Italiaanse wijn te pakken? Ik wel! Hoewel Italiaanse wijn niet altijd de meest prominente plaats in het supermarktrek krijgt (behalve de prosecco), is er toch best wat te koop in Nederland. Zeker online kun je goede wijnen vinden die niet overdreven hoog geprijsd zijn. En anders ga je op je volgende vakantie naar Italië ;)

Hieronder een aantal wijnen die ik heb gedronken in Italië en die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Bij de Piemontese wijnen heb ik een suggestie gedaan voor eten, met dank aan een briljant Piemontese kookboek (meegenomen als souvenir natuurlijk!).

 • Roero Arneis (Piemonte) – mijn favoriete witte wijn sinds de vakantie. Met een anders-dan-andere-witte-wijn smaakje. Mijn vriend noemt het een bittertje van amandel in de afdronk. Dat dus :). 
  Lekker bij: (groene) asperges en vis. Goed als aperitief of bij koude voorgerechten.
 • Vernaccia di San Gimignano (Toscane) - hele fijne, fruitige Toscaanse witte wijn. Een bijzondere witte wijn, omdat je deze ook nog een paar jaar kunt laten liggen. Als je het volhoudt dan...
 • Barbera d'Alba (Piemonte) – volle, krachtige rode wijn, maar heel zacht van smaak. Echt heel lekker. Wil je steeds meer van drinken.
  Lekker bij: Harde, oude kazen, maar eigenlijk haalt deze wijn het beste in veel gerechten naar boven. In de Piemonte drinken ze het vooral bij stoofpotten en konijn. Wij dronken het ook gewoon bij de borrel.
 • Bolgheri (Toscane) – voor deze wijn hebben de Italianen naar de Franse regio Bordeaux gekeken. Volle rode wijn met veel zwart fruit, zeggen de kenners. Ik zeg: Jam! Overigens geen goedkope wijn, dus voor een speciale gelegenheid.
 • Barolo & Barbaresco (Piemonte) - Deze wijnen zijn wereldberoemd. En daar betaal je voor. Maar ze zijn wel lekker, dus als je een keer écht uit wilt pakken... Barolo is veel steviger dan de Barbaresco, dus goed om rekening mee te houden. Mijn persoonlijke voorkeur: Barbaresco. 
  Lekker bij: Barolo - sterke kaas, geroosterd vlees en wild. Barbaresco - al lekker zonder iets erbij, of anders lichte gerechten zoals gevogelte.
 • Passito (Sicilië) - Nee, ik ben niet in Sicilië geweest, maar leerde deze Vino Liquoroso (likeurwijn) kennen in Toscane. Goede afsluiter als je van iets zoets na houdt, zoals ik. 
  Lekker bij: na het diner, bij dessert of koffie/thee.
 • De wijnen van Fontemorsi, Montescudaio (Toscane). Wit, rood, rosé. Ik ben fan. Blijkbaar zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar, dus dat wordt zoeken als onze meegebrachte flessen leeg zijn. Ben je in de buurt in Italië, ga er vooral langs (je kunt er zelfs in een agriturismo verblijven).

Heb jij een favoriete (Italiaanse) wijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw wijntip! (voor op het verlanglijstje voor de volgende vakantie...)

 

Inmiddels ben ik terug van vakantie, het was heerlijk! Ik wil nu al terug ;). Vanaf volgende week weer een blog mét recept. 

Italiaanse wijn | Jienkookt.nl

1 Comment