Wij Nederlanders zijn echte aardappeleters. Hoewel de supermarkten vol liggen met alternatieve koolhydraten (pasta, rijst, brood, couscous, mie, enz.) krijgen we het voor elkaar zo'n 90 kg aardappelen per jaar te eten (dat is ongeveer 250 gram per dag!). En in de zomer gaan we het liefst op vakantie met een grote zak aardappelen in de kofferbak. Toch? Niet helemaal, of tenminste, niet in mijn geval. Als ik 250 gram aardappelen per week eet is het veel, dus wie haalt dat gemiddelde zo omhoog? ;) 

Waar je mij wél blij mee maakt, zijn zoete aardappelen. Aan de buitenkant lijken ze een klein beetje op gewone aardappelen. Maar snijd ze doormidden en de oranje binnenkant straalt je tegemoet. Hoewel de jaarlijkse consumptie van zoete aardappelen in Nederland vast de 90 kg per persoon niet haalt, kwam ik erachter dat er wel degelijk plaatsen op de wereld zijn waar ze echte zoete aardappeleters zijn. In dit artikel las ik over een onderzoek uit 1978 naar een traditionele groep inwoners in Papua Nieuw Guinea. Daarin werd benoemd dat 90% van hun calorie inname bestond uit zoete aardappel.. dat is nogal wat! Maar deze mensen waren hartstikke gezond. Dat komt waarschijnlijk omdat zoete aardappelen rijk zijn aan allerlei goede vitaminen (A, B-6 en C) en mineralen (calcium, magnesium en kalium). 

Een goede reden om regelmatig zoete aardappelen op het menu te zetten. Zoals in deze salade, waarin de pittige rucola en zoute feta goede tegenhangers zijn van de zoete smaak van de zoete aardappel. Heerlijk! Misschien wordt Nederland zo toch ook nog eens een zoete aardappelland ;)

Salade met gekaramelliseerde zoete aardappel, walnoten en feta

voor 2 personen

Ingrediënten

 • 2 zoete aardappelen (ongeveer 500 gram), in blokjes gesneden
 • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
 • 2 theelepels honing
 • versgemalen zeezout en chilivlokken (of zwarte peper)
 • 50 gram rozijnen, geweld in warm water
 • 1 eetlepel appelciderazijn (of witte wijn azijn)
 • 1 eetlepel walnotenolie (of olijfolie)
 • 50 gram walnoten, in stukjes gebroken
 • ½ theelepel cayennepeper
 • 60 gram feta, fijngesneden
 • 60 gram rucola

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe 1 eetlepel olijfolie of kokosolie in een ruime ovenschaal en schep de zoete aardappelblokjes er doorheen. Zorg dat alle blokjes bedekt zijn met een beetje olie. Bestrooi met wat zout en chilivlokken (of zwarte peper). 
 • Plaats de ovenschaal in de oven en rooster de zoete aardappel in 25-30 minuten gaar. Schep tussendoor een aantal keer om.
 • Als de zoete aardappel gaar is, besprenkel je de blokjes met de honing. Zet nu nog 5-10 minuten in de oven, zodat de blokjes kunnen karamelliseren.
 • Meng de gewelde rozijnen met de appelciderazijn en walnotenolie en roer goed door elkaar.  
 • Rooster de walnoten in een droge koekenpan met de cayennepeper. 
 • Verdeel de rucola over de borden. Leg hier de gekarameliseerde stukjes zoete aardappel op. Maak de salade af met de rozijnen (en dressing), walnoten en feta. 

Smakelijk eten!

Comment