Ciao tutti! Deze week een blog vanuit het prachtige Italië, waar ik afgelopen week en komende week vakantie vier. Dat betekent ook: iets minder koken, iets meer inspiratie opdoen. En dat gaat hier héél erg goed! Daarom deel ik mijn 5 allerfijnste culinaire 'geluksmomentjes' van afgelopen week. Een kleine selectie, want het is hier allemaal zó lekker... Nummer 5 is ook meteen een recept, of nou ja, meer een richtlijn. Want de klassieke Italiaanse bruschetta is overal anders, maar overal heerlijk. Wat ik hier zie, proef en leer over die fijne broodjes, deel ik graag met je!

Groeten uit Toscane!
Groeten uit Toscane!

Dus, onze vakantie: vorige week donderdag zijn we vertrokken uit Nederland.  Via Zuid-Duitsland (nacht 1) en Parma (nacht 2) zijn we nu bijna een week in het dorpje Montescudaio in Toscane. We zitten in een apart gelegen huisje van een mooie boerderij (agriturismo) op een berg. Echt een gave plek, helemaal voor onszelf, met uitzicht over olijfboomgaarden, wijnvelden, rijen cipressen, bos en ongeveer 10 km verderop de zee. Vanaf onze eerste dag hier wil ik al niet meer weg. Maar goed, over een paar dagen vertrekken we naar de Piemonte, vast ook een plek waar ik nooit meer weg wil...

 Het uitzicht vanuit ons huisje & een heerlijke lokale witte wijn

Het uitzicht vanuit ons huisje & een heerlijke lokale witte wijn

Dat ik het hier zo naar mijn zin heb komt vooral doordat alles zo goed smaakt. Elk individueel ingrediënt in een gerecht heeft zoveel smaak, dat een simpele combinatie al heerlijk is. Dus ondanks al die indrukwekkende bezienswaardigheden, landschappen en stranden, zijn het de culinaire 'geluksmomentjes' die de vakantie tot zover een succes maken... (en daarbij is dit een blog over eten ;) ) 

#1 Schuilen voor stortbuien in Parma

 Een heerlijk wijntje terwijl het buiten stortregent...

Een heerlijk wijntje terwijl het buiten stortregent...

Als je op vakantie gaat naar Italië, houd je niet direct rekening met stortbuien op de eerste avond. Maar we waren nog geen uur in Parma en het begon... We dachten het na een half uur te kunnen trotseren (want: dorst, honger, saaie hotelkamer). Geen succes. Binnen 5 minuten waren we volledig doorweekt en het werd alleen maar erger. Toen we langs een barretje liepen, schoten we meteen naar binnen. Het zag er niet spannend uit en normaal gezien zouden we er voorbij lopen. Maar het was droog en de Italiaanse 'mama' achter de bar haalde ons met liefde naar binnen: we mochten binnen schuilen en hoefden écht niks te kopen. Dat deden we wel: ons eerste Italiaanse wijntje in Italië. Uit de omgeving van Parma, superlekker en we kregen er meteen chips en later een flink aantal bruschetta's met flinterdun gesneden parmaham bij. Voor de hapjes hoefden we overigens niets te betalen, die waren van het huis!  

 Chips en bruschetta met prosciutto de Parma, in Parma

Chips en bruschetta met prosciutto de Parma, in Parma

#2 Als een Italiaanse mama + zoon samen in de keuken staan

 Antipasto met de lekkerste parmigiani di melanzane ooit

Antipasto met de lekkerste parmigiani di melanzane ooit

Een van de eerste avonden gingen we uit eten bij een restaurant, dat aangeraden was door de eigenaresse van ons huisje. We waren enigszins aan de late kant (kwart over 9) en hadden niet gereserveerd. Onderweg bedachten we ons dat het niet heel handig was om van een klein restaurantje, in een klein dorpje, op maandagavond, te verwachten dat ze onaangekondigde gasten te eten kunnen geven. We werden echter vriendelijk welkom geheten door de mama en haar (volwassen) zoon: eten was geen probleem. De een na de andere schaal heerlijk eten werden voor ons klaargemaakt, tot we rollend van tafel gingen. We reserveerden meteen voor de volgende dag, en konden toen moeder en zoon écht in de keuken in actie zien: vanwege wat regen zaten we binnen met uitzicht op de (hele normale, huiselijke) keuken. Die avond werd er voor 7 gasten gekookt. De zoon zorgde voor de antipasto en desserts (en was onze ober), mama voor de warme gerechten en speciaal deze avond zorgde papa voor vlees van de grill. Het eten was heerlijk (lekkerste parmigiani di melanzane ooit!), de sfeer was goed en het was ontzettend leuk om die mensen in de keuken samen bezig te zien. Goed georganiseerd, rustig, gezellig. Het eten werd met liefde gemaakt, dat was te proeven! 

 Heerlijke caprese (met basilicum en oregano), olijfjes uit de eigen boomgaard, verse ricotta met honing en munt. 

Heerlijke caprese (met basilicum en oregano), olijfjes uit de eigen boomgaard, verse ricotta met honing en munt. 

#3 Zelf koken met goede Italiaanse producten

 Hele pijnboompitten in de verse pasta uit de supermarkt. Gerecht: verse pasta met groene asperges, prosciutto en parmezaanse kaas.

Hele pijnboompitten in de verse pasta uit de supermarkt. Gerecht: verse pasta met groene asperges, prosciutto en parmezaanse kaas.

Ik wilde graag zelf koken met lekkere Italiaanse ingrediënten. In ons huisje zit een keuken, dus dat kon! Eerst boodschappen in huis halen... en dat is een feest. Ik kan uren doorbrengen in die grote supermarkt hier. "Laten we alle schappen langslopen om te kijken wat ze hebben!" riep ik de eerste keer enthousiast. Mijn vriend keek me verbaasd aan... maar ik heb ze allemaal gezien ;) Ook de lokale markt of kraampjes langs de weg zijn erg aantrekkelijk. In deze tijd van het jaar worden er volop groenten en fruit geoogst. Het is dus niet moeilijk om heel goedkoop producten die barsten van smaak te vinden. Je moet je overigens niet laten afschrikken door het uiterlijk van bepaalde groenten. Knalgroene tomaten worden gewoon verkocht en gekocht en smaken vaak nog beter dan de perfect rode tomaten bij ons uit de supermarkt. De Italianen weten heel goed wat ze kopen en kiezen kritisch wat ze in hun mandje stoppen. Dat Italianen van goede ingrediënten houden werd me ook duidelijk toen ik een hap nam van de verse pasta uit de supermarkt: hele pijnboompitten in de vulling, in plaats van alleen een prutje waar niet meer uit op te maken is wat het ooit geweest is. Jam! Je hebt niet veel nodig om zelf lekker te koken...

 Groene tomaten smaken nog steeds prima in Italië.

Groene tomaten smaken nog steeds prima in Italië.

#4 Een dorp vol wijn(barretjes)

 Hapjes en heerlijke rode wijn in Bolgheri

Hapjes en heerlijke rode wijn in Bolgheri

Soms is het leuker om stadjes te bezoeken waarvan je nog niet alles of zelfs niets weet. Vaak heb ik de neiging vooraf in een reisgids of op internet wat op te zoeken, maar van Bolgheri wisten we eigenlijk alleen dat het leuk was (van horen zeggen) en dat er wijn gemaakt werd in de omgeving. Wat een verrassing toen we door de wijnvelden reden en in een dorpje kwamen met om de 3 meter een enoteca (wijnbar/proeflokaal/wijnwinkel)! Op een plein dronken we een wijntje, met wat hapjes erbij, en sloten we af met een Vin Santo (likeurwijn) waar we cantuccini bij kregen om erin te dopen. Binnenkort kunnen we dat fijne moment ook thuis herbeleven: van die heerlijke wijnen hebben we ook maar een fles mee naar huis genomen!

 Vin Santo met verschillende cantuccini, om er in te dopen

Vin Santo met verschillende cantuccini, om er in te dopen

#5 Een goede bruschetta kan op ieder moment van de dag!

 Bruschetta als onderdeel van het (vegetarische) hoofdgerecht

Bruschetta als onderdeel van het (vegetarische) hoofdgerecht

Ik heb ze niet geteld, maar ik heb al héél veel bruschetta's met tomaat gegeten deze week. Bij het ontbijt, bij de lunch, bij de borrel, als onderdeel van de antipasto of het diner... het maakt niet uit, blijkbaar kan een bruschetta hier echt elk moment van de dag. Een fijne gewoonte die ik mee naar huis ga nemen. Ik heb op basis van wat proef- en speurwerk onderstaande 'richtlijn' kunnen ontdekken voor de bruschetta met tomaat. Maar het belangrijkste: de tomaten moeten vol van smaak zijn. Verder moet je vooral zelf je favoriete ingrediënten en samenstelling vinden. 

Italiaanse bruschetta met tomaat

 Bruschetta bij het ontbijt

Bruschetta bij het ontbijt

Ik dacht dat op een bruschetta met tomaat ook knoflook, ui en/of verse basilicum hoorde... het kan vast wel, maar ik kom het hier niet tegen. Het is eigenlijk vooral brood, olijfolie en tomaat. Smakelijk!

Het brood:

  • boterhammen, plakjes ciabatta of stokbrood, kies wat je lekker vindt.
  • Het mag oud brood zijn. Dat gaat zelfs sneller en is een goede manier om je taaie, droge boterhammen op te maken.  
  • Rooster het brood in de oven, een pan of op de grill tot ook het zachte binnenste van het brood krokant is.    
  • Leg de broodjes op een schaal. 

De olie:  

  • Kies de allerbeste extra vergine olijfolie die je in huis hebt.
  • Giet er flink wat van over beide kanten van de geroosterde plakjes brood. Schuif het brood goed op en neer door de olie, zodat het grotendeels bedekt is door de olie. 

De tomaten: 

  • Kies de meest smaakvolle tomaten die je kunt vinden. Verwijder de zaadjes en het vocht dat daarbij zit.
  • Hebben je tomaten niet genoeg smaak? Rooster ze dan nu ongeveer 1-2 uur in de oven op 100-120 graden.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en kruid flink met versgemalen zout en peper.
  • Schep de tomaat op de broodjes en serveer.

De foto's in deze blog zijn gemaakt met mijn telefoon. Dat betekent helaas dat ze van iets mindere kwaliteit zijn. Maar mijn laptop heb ik thuisgelaten, dus de foto's van mijn camera kan ik pas als ik thuis ben weer delen!

1 Comment