Ruim een jaar geleden woonde ik in een huis zonder 'buiten'. Geen tuin, geen balkon, geen vensterbank waar je bakken aan kunt hangen. Dus toen ik verhuisde naar mijn nieuwe, grote-mensen-huis mét tuin was ik in de wolken. Eindelijk ruimte voor groen: bloemen, planten én verse kruiden. Ja hoor, project kruidentuin was begonnen. 

Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm
 Rozemarijn in mijn kruiden tuin

Rozemarijn in mijn kruiden tuin

 Tijm in mijn kruidentuin

Tijm in mijn kruidentuin

Het grootste voordeel van verse kruiden in je eigen tuin? Je hoeft geen belachelijk dure, kleine verpakkingen verse kruiden in de supermarkt te kopen. De kruiden die je over hebt, liggen niet te verpieteren in de koelkast, ze groeien enthousiast door. Ook zo fijn: je kunt ieder moment de tuin inlopen om nog wat extra te knippen. Dat is heel praktisch als je regelmatig improviseert in de keuken ;). En als ik dan toch voor die kruidenplanten sta, dan haal ik mijn handen er doorheen. Hmmm... die geur. Heerlijk. Maar er zit ook een nadeel aan mijn project: nu ik steeds meer kruidenplanten verzamel, begint mijn kruidentuintje vol te raken. De planten groeien groter en groter en het wordt tijd dat ik ze in bedwang ga houden. Op zoek naar nieuwe manieren om mijn kruiden op te gebruiken dus. 

Tijm en rozemarijn
gehakte rozemarijn

Als je op zoek gaat naar ideeën voor het gebruiken van verse kruiden, dan kom je genoeg tegen: kruidenboter, olie of azijn met kruiden en verse kruidenthee. Dat lijkt me allemaal heerlijk, maar ik zoek iets anders. Waar de kruiden wel hun smaak afgeven, maar niet overheersen. Iets waar ik vaker dan één keer per week zin in heb. Waar ik op regelmatige basis wat gesnoeide kruidentakjes in kwijt kan. Toen kwam ik op een idee: geroosterde amandelen met tijm en rozemarijn. 

Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm
Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm

Waarom ik voor noten, en in dit geval amandelen, kies? Omdat dat mijn go to snack is en ik ze op ieder moment van de dag kan eten. Ik heb altijd een pot rauwe amandelen (dus niet geroosterd of gebrand) in mijn keuken staan. Die hak ik 's ochtends fijn voor in mijn havermoutsepap, eet ik 's middags als tussendoortje als mijn maag begint te rommelen en knabbel ik op met een glaasje wijn bij de borrel. Ik varieer regelmatig met andere noten, zoals walnoten en hazelnoten, maar amandelen zijn favoriet. 

Amandelen
Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm

Deze geroosterde amandelen zijn iets te kruidig en pittig voor door mijn havermout, maar heerlijk bij de borrel. En laat dat borrelen nou net iets zijn wat ik nóg liever doe in mijn tuin ;) Dus op de aangename namiddagen en avonden deze zomer, zul je mij daar vaak zien zitten. In de tuin, met in mijn ene hand een glas wijn en in de andere een paar heerlijke geroosterde amandelen. Inclusief de smaak (en met één hand door de planten, ook geur) van mijn eigen kruidentuin. 

Amandelen

Noten kunnen (net als verse kruiden) erg duur zijn als je deze in de supermarkt koopt. Daarnaast hebben ze vaak gebrande of geroosterde noten en kun je geen rauwe noten krijgen. Ik ga naar een Turkse slager/groenteboer bij mij in de buurt, die verkoopt grote zakken noten van 700 gram voor een lagere prijs. Ik heb het eens nagerekend: daar bespaar je al gauw een paar euro (in het geval van walnoten betaal je in de supermarkt €6,- méér voor 700 gram!). Omdat noten goed te bewaren zijn, kun je prima eens in de zoveel tijd een grote hoeveelheid halen. Even investeren, maar dan kun je een tijdje vooruit!

Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm

Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm
Geroosterde amandelen met rozemarijn en tijm

Ingrediënten

 • 150 gram rauwe amandelen (met vlies)
 • 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes
 • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/2 theelepel cayennepeper (houd je niet van pittig? neem dan een mespuntje cayennepeper)
 • zeezout en zwarte peper
Rozemarijn
Tijm

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Hak de rozemarijn en tijmblaadjes fijn.
 • Schep de kruiden samen met de amandelen, olie en cayennepeper door elkaar in een schaal. Zorg dat de amandelen bedekt zijn met een dun laagje olie.
 • Maal wat zeezout en zwarte peper over de amandelen, schep nogmaals om en spreid dan uit op een bakplaat. 
 • Rooster de amandelen ongeveer 20 minuten in de oven, schep tussendoor 1 à 2 keer om. 
 • Laat de amandelen afkoelen. Als er nog veel olie op de amandelen zit, kun je ze voorzichtig afdeppen met keukenpapier. 
 • Klaar! De amandelen zijn het lekkerste als je ze dezelfde dag eet, eventueel kun je ze een paar dagen in een afgesloten bakje bewaren. 

Comment