Boodschappen doen is voor veel mensen een crime. Dat was het voor mij ook toen ik nog elke dag na mijn werk door de supermarkt doolde, op zoek naar inspiratie voor wat die avond op tafel zou komen. Gelukkig ga ik nu maar één keer in de week, ben ik goed voorbereid en maak ik er een gezellige weekendbezigheid van! Zo gezellig, dat ik soms iets teveel insla en aan het einde van de week voor een uitdaging sta: hoe krijg ik dit (op een lekkere manier) op...

Witlofsalade met tuinbonen, amandelen en ricotta-citroendressing

Inderdaad, ik sla één keer in de week groot in, bij verschillende winkels (groenteboer, bakker, kaaswinkel, slager, supermarkt), zodat ik de rest van de week alleen maar hoef te shoppen in mijn eigen koelkast. Die aanpak is niet alleen een stuk efficiënter, het is ook veel leuker. Ik koop bijna al mijn boodschappen bij kleine ondernemers in de buurt die precies weten wat ze in hun winkel hebben liggen, die me over nieuwe producten vertellen en allerlei lekkers laten proeven. 

Tuinbonen doppen
Tuinbonen

Daarnaast ga ik goed voorbereid op pad: ik maak een boodschappenlijstje, zodat ik twijfelmomenten kan voorkomen. Maar regelmatig laat ik me verleiden als ik door de winkel loop. Dat klink dan ongeveer zo: “Oeh, verse tuinbonen!” “Als ik wat meer meeneem, kan ik er ook nog salade van maken” “Lekker! Mango!” “Die meiraapjes heb ik eigenlijk nog nooit klaargemaakt, toch eens proberen”. Onderweg naar huis bedenk ik wat voor spannende gerechten ik er mee klaar kan maken, maar ik kom er niet altijd meteen aan toe om dat te doen. Het resultaat: aan het einde van de week is er nog een interessante combinatie van ingrediënten over. Het shoppen in mijn eigen koelkast wordt een ontdekkingstocht en mijn creativiteit wordt op de proef gesteld. Want wat doe je met dat ene stronkje witlof en die verse tuinbonen?

Witlofsalade met tuinbonen, amandelen en ricotta-citroendressing

Niet altijd zijn mijn creatieve uitspanningen met restjes succesvol, maar deze witlofsalade met tuinbonen was een bijzondere verrassing. De bittere smaak van de witlof wordt gecompenseerd door de zoete appel en de romige ricotta-citroendressing, met als resultaat een heerlijk verfrissende salade. Perfect voor een zwoele zomeravond.. en die komen eraan deze week. Eindelijk! ;) Geniet ervan!

Witlofsalade met tuinbonen, amandelen en ricotta-citroendressing

Witlofsalade met tuinbonen, amandelen en ricotta-citroendressing
Witlofsalade met tuinbonen, amandelen en ricotta-citroendressing

voor 2 kleine porties of 1 grote

Ingrediënten

 • 1 stronk witlof
 • 1 rode, zoete appel
 • 300 gram tuinbonen in de peul (je houdt ongeveer 1/3 van het gewicht over aan bonen)
 • 50 gram ongezouten, ongebrande amandelen met bruin vlies
 • 4 à 5 takjes verse munt
 • 2 eetlepels ricotta
 • de rasp en het sap van een halve citroen
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • versgemalen zout en peper

Bereiding

 • Haal de tuinbonen uit de peul. Blancheer de tuinbonen, dus doe ze ongeveer 1,5 minuut in een pan kokend water en schep ze daarna in een bak met ijs(koud) water. Wanneer ze afgekoeld zijn, kun je het buitenste (bittere) velletje van de tuinbonen afhalen, zodat het felgroene boontje tevoorschijn komt. 
 • Rooster de amandelen in een droge koekenpan, op laag vuur. Hak ze na een paar minuten fijn en rooster ze daarna nog even in de pan. Pas hierbij goed op, de kleine stukjes kunnen snel verbranden als je het vuur te hoog hebt staan.
 • Maak de dressing: meng de ricotta met de olijfolie, de rasp en het sap van de halve citroen. Klop dit goed door elkaar, zodat de ricotta en de olie zich goed vermengen. Proef en breng op smaak met zout en peper. 
 • Verwijder de harde kern van de witlof en snijd de rest in kleine, dunne reepjes. Snijd de appel in kleine blokjes. Verdeel de over de witlof, appel, amandelen en tuinbonen over het bord / de borden. Schep hier wat dressing overheen en maak af met blaadjes munt. 
Witlofsalade met tuinbonen, amandelen en ricotta-citroendressing

Comment