Hier in het bourgondische Brabant weten we wat genieten van lekker eten en drinken is. Maar soms kijk ik jaloers naar onze zuiderburen: de belgen. Want 'het genieten' ligt daar vaak nog nét een niveautje hoger. Op zondagochtend om 11 uur op het terras van een speciaal biertje genieten is een gewoonte van veel levensgenietende Belgen. De pralines en taartjes heb ik nergens zo lekker gegeten als daar. En Franse kaas is heel normaal bij de lunch, ook voor de allerkleinsten. Gelukkig heb ik familie in België. Zij laten mij regelmatig kennismaken met dingen die in België populair zijn, maar die ik nog niet ben tegengekomen in Nederland. Eén van die dingen is het kookboek 'Puur eten' van Pascale Naessens, wat ik ongeveer een half jaar geleden van hen kreeg en waar ik deze week een heerlijk recept uit deel met jullie: spinaziesoep met feta.

Spinaziesoep met feta

Pascale Naessens is een bekende Vlaamse, maar tot ik het boek kreeg had ik haar naam nog nooit gehoord. Ze is model, presentatrice, heeft haar eigen kookprogramma en publiceerde tot nu toe vijf succesvolle kookboeken vol gezonde recepten. Ik bladerde door haar kookboek 'Puur Eten' en was meteen enthousiast. En dat ben ik nog steeds nu ik een aantal gerechten uit het boek heb gemaakt. 

Verse spinazie voor spinaziesoep met feta

Wat ik heel knap vind, is dat ze haar manier van eten op een duidelijke en goed onderbouwde manier door het boek heen uitlegt. Pascale staat namelijk voor een gezonde levensstijl, maar doet dat niet op de standaard 'dieet'-manier. Haar uitgangspunt is 'eten dat je gelukkig maakt': eenvoudig, gezond, natuurlijk, geen calorieën tellen en eten zoveel je wilt. Dat klinkt mij als muziek in de oren. 

De recepten sluiten daar helemaal bij aan, zien er heerlijk uit en zijn origineel. Ik lees veel kookboeken, dus zie daarin vaak dezelfde dingen terugkomen. Dat is in haar boek niet het geval. Vooral de gezonde lunch ideeën (om mee te nemen) vind ik slim gevonden. Ze zijn een goede inspiratiebron voor iedereen (zoals ik) die niet voor een standaard boterham-met-kaas lunch wil kiezen. 

Een smakelijk en inspirerend boek dus, met als enige opmerking dat er van mij meer vegetarische recepten in hadden mogen staan (maar dat is mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk). Een kleine impressie van recepten die je in haar kookboek vindt: bosbessen met een crumble van zaden, havermout en honing (feestontbijtje), linzenpaté (al regelmatig als lunch gegeten), appel met mozzarella in de ovengestampte en gebakken bloemkool met paddenstoelen, rauwe heilbot met sesamolie en koriandersausje, warme, zachte chocolade met smeuïg fruit en... spinaziesoep met feta.

Spinaziesoep met feta

Waarom heb ik uit 'Puur eten' dit specifieke recept gekozen? Veel mensen denken dat het lastig is om gezond te eten, dat je veel tijd in de keuken kwijt bent om iets gezonds op tafel te zetten en dat het een uitdaging is om voldoende groenten te eten. Gezond eten is inderdaad meestal niet zo makkelijk als een supermarktboterham met kaas smeren of een pizza in de oven gooien. Maar dat betekent niet dat er geen gezonde, makkelijke gerechten te vinden zijn. 

Verse spinazie en rode ui - Spinaziesoep met feta

De spinaziesoep met feta is zó makkelijk, dat ik het bijna geen recept zou willen noemen, maar het is wel ontzettend lekker. De soep heeft namelijk een volle smaak, spinazie en feta zijn een supercombi en in één kom zitten behoorlijk wat gezonde voedingsstoffen. Dit is het perfecte recept als je door de supermarkt struint, zonder boodschappenlijstje of receptidee en iets wilt eten wat snel, makkelijk en gezond is. Had ik dit recept maar eerder gekend... wat heb ik vaak inspiratieloos voor de schappen gestaan! 

Er staan prachtige foto's in 'Puur eten'. Zeker bij de foto hieronder droom ik weg. Ik wil zo'n tuin! En zo'n tafel! En van die mooie bomen!

Uit 'Puur eten' van Pascale Naessens

Spinaziesoep met feta

Recept uit 'Puur eten' van Pascale Naessens, door mij licht aangepast

Spinaziesoep met feta - inspiratie Pascale Naessens

voor 2 personen

Voor dit recept heb je een staafmixer of blender nodig.

Ingrediënten

  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 gram verse spinazie, goed gewassen
  • een handvol verse platte peterselie
  • 200 gram feta
  • olijfolie
  • versgemalen zout en peper
  • halve liter water

Bereiding

  • Verwarm een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de ui op matig vuur tot deze gaar is. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. 
  • Voeg de peterselie en ongeveer 2/3 van de spinazie toe (de rest van de spinazie voeg je later toe voor structuur). Kruid met zwarte peper. 
  • Stoof de spinazie tot deze geslonken is. Roer goed, zodat de spinazie niet kan aanbakken.
  • Haal de pan van het vuur, voeg het water toe en pureer met een staafmixer tot het een dikke soep wordt. 
  • Zet de pan weer op het vuur, zodat je de soep opnieuw kunt opwarmen. Voeg de overige spinazie toe en kook tot de spinazie is geslonken. 
  • Schep de soep in borden en brokkel de feta er overheen.

 

* Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg. Dat kost je niets extra's en je steunt Jien kookt ermee! * 

2 Comments