Tweeënhalf jaar geleden had ik je niet geloofd, als je had gezegd dat ik mijn grote liefde binnen een paar maanden zou vinden. Maar dat gebeurde wel. Op een vrijdagavond in maart 2013 veranderde mijn wereld, zonder dat ik het op dat moment doorhad. De vonk sloeg over tijdens het eten: een heerlijke, maar hete, Indiase curry. Misschien was het het pittige eten, misschien was het de wijn waarmee ik mijn tong probeerde te blussen. Pas de volgende dag besefte ik dat ik verliefd was geworden op deze geweldige jongen... én op de curry. 

Specerijen
 Indiase beef curry

Indiase beef curry

Ondanks dat ik Indiase gerechten altijd erg lekker vond, maakte ik het zelf nooit klaar. Ik was enigszins geïntimideerd door de lange lijst aan specerijen in de recepten die ik tegenkwam en meestal moest het dan ook nog uren pruttelen en stoven. Ook in de eerste maanden samen met mijn lief (die gek is op Indiaas eten) durfde ik het niet aan. Als we weer eens samen Indiaas aten, hadden we dat eigenlijk altijd afgehaald.

verse munt
verse munt 2
 Komkommer-munt raita

Komkommer-munt raita

Dus toen hij jarig was, wist ik wat ik voor hem moest koken. Ik ging naar de supermarkt en kocht daar het halve kruidenschap leeg ;). Dat is niet helemaal waar, maar het leek best veel. Een aantal mensen keek verbaasd op toen ik enthousiast potje na potje in mijn mandje gooide. Ik moet zeggen: het is een investering (oplossing: vingers in je oren als de kassière het bedrag noemt), maar je wilt deze curry waarschijnlijk vaker eten dan één keer. Omdat mijn lief grote fan is van biefstuk (hij roept bij bijna alles: “Weet je wat hier lekker bij is? Biefstuk!”), werd het een curry met biefstuk. Goede keuze. Al kwam er een nogal angstige blik op zijn gezicht toen ik hem vertelde dat die heerlijke biefstuk in stukjes door de curry ging. Maar ik zette door en serveerde een Indiase beef curry die avond. Hij vond het heerlijk. 

wortelsliertjes
wortelsalade
 Zoetzure wortelsalade

Zoetzure wortelsalade

Sinds die verjaardag heb ik het gerecht slechts een aantal keer gemaakt. Het klinkt misschien gek, maar ik wil er geen standaard doordeweekse maaltijd van maken. Het voelt toch als iets speciaals. En wat als er dan geen speciale gelegenheid is, maar wel heel veel zin in curry? Dan gaan we op zoek naar een reden voor een speciaal diner. Zoals vandaag; vandaag is het namelijk 800 dagen na die eerste vonk. Dus wij eten vanavond Indiase curry. Met nét genoeg 'vuur' erin zodat die vonken blijven komen... 

Indiase beef curry met Komkommer-munt raita en zoetzure wortelsalade

Indiase curry

Wil je deze curry maken maar heb je geen zin om veel geld uit te geven aan specerijen? Ga op zoek naar een Turkse supermarkt/groenteboer. Vaak zijn de kruiden en specerijen daar stukken goedkoper. Of kies een aantal gerechten uit waar je de specerijen óók voor nodig hebt (ook andere wereldkeukens zoals oosters en Arabisch gebruiken deze specerijen). 

Indiase curry

De curry kun je het beste serveren met rijst of Indiaas naan brood. 

Voor 2 personen

Ingrediënten

 • Ghee (Indiase geklaarde boter) of olie
 • 200 gram biefstuk
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 knoflookteen, geperst
 • 2 kruidnagels
 • ½ theelepel van alle volgende specerijen:
  • korianderpoeder
  • kurkuma
  • versgemalen zwarte peper
  • kaneelpoeder
  • komijnpoeder
  • gemberpoeder
  • chilipoeder
 •  100 gram tomatenstukjes uit blik
 • 100 ml water
 • 75 gram yoghurt
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • zout

Bereiding 

 • Snijd de biefstuk in grote stukken. Je wilt ze niet te klein snijden, dan worden ze snel te gaar. Probeer ze zo te snijden dat je nog wel een stuk in je mond kunt stoppen. 
 • Verhit een eetlepel ghee of olie in een braadpan. Voeg de stukken vlees toe en bak heel kort op hoog vuur. Het moet aan alle kanten bruin zijn, maar nog rauw aan de binnenkant. Schep het vlees uit de pan, leg het op een bord en zet apart.
 • Voeg nog wat ghee of olie toe als er niet meer voldoende in zit en fruit hierin op matig vuur de uien. Als ze glazig zijn (na ongeveer 5-10 minuten) voeg je de geperste knoflook toe en bak je dit nog een minuut mee. 
 • Voeg de kruidnagels en overige specerijen toe en bak deze op laag vuur een paar minuten mee, zodat de smaken vrij kunnen komen. Blijf continu roeren, zodat ze niet aankoeken of verbranden. 
 • Voeg de tomatenstukjes en het water toe en breng aan de kook. (Voeg niet méér tomatenstukjes toe omdat je meer saus wil, dan gaat de curry teveel naar pastasaus maken. Het is beter om nog wat extra water toe te voegen aan het einde, als je een meer vloeibare saus wil.)
 • Voeg de yoghurt en azijn toe en roer goed door. Proef en breng op smaak met zout en eventueel extra chilipoeder als je nog wat extra pittigheid wilt toevoegen. Breng het nog één keer aan de kook en voeg dan het vlees toe om dit op te warmen. Let op dat je het vlees niet te lang mee kookt, dan wordt deze te gaar. 

Komkommer-munt raita

De komkommer-munt raita wordt in Indiase restaurants vaak als één van drie sausjes bij een papadum geserveerd, voorafgaand aan het eten. Door de yoghurt en komkommer, is het een ideaal bijgerecht om een pittige curry te neutraliseren. 

komkommer-munt raita

Ingrediënten

 • een halve komkommer, geraspt
 • 1 eetlepel fijngehakte verse munt
 • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
 • 150 gram yoghurt
 • snuf komijnpoeder
 • snuf cayennepeper
 • zout en peper

Bereiding

 • Knijp zoveel mogelijk vocht uit de geraspte komkommer, laat uitlekken.
 • Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Zoetzure wortelsalade

Deze zoetzure wortelsalade is ontzettend simpel, maar is een heerlijke aanvulling bij de pittige curry. De wortel heb ik gesneden met een dunschiller met ribbeltjes, zodat er mooie sliertjes ontstaan. Je kunt echter ook met een gewone dunschiller of kaasschaaf bredere slierten schaven. 

Ingrediënten

 • 1 wortel, in lange slierten geschaafd
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 eetlepel poedersuiker

Bereiding

 • Meng de ingrediënten door elkaar in een kom. Als je de tijd hebt, kun je het even laten staan, zodat de smaken goed in de wortel kunnen trekken. Schep tussendoor nog een paar keer om. 

Comment