Inmiddels alweer 9 jaar geleden ging ik studeren. Ik wilde graag op kamers; lekker mijn eigen plekje met mijn eigen spullen. Wakker worden en helemaal zelf bepalen wat je gaat doen die dag. In de supermarkt zelf kiezen wat je wilt eten. Elke dag weer. Die nieuw verworven vrijheid vond ik heerlijk! Ik at toen absoluut nog niet zoals ik nu eet en koos vaak voor de makkelijke, snel-klaar maaltijden. Na verloop van tijd ging ik wat nieuwe dingen proberen. Ik kwam erachter dat als je iets meer tijd in koken en eten stopte (in plaats van het gemak van een pakje of zakje), het veel lekkerder werd. Als ik er nu over nadenk is één van de eerste dingen waar ik helemaal van de 'gemakkelijke weg' afweek, het zelf maken van brownies.

bietenbrownies 1

Tot die tijd ging het meestal als volgt: een vriendin, een huisgenootje of ikzelf had zin in chocola = brownies. Direct had de rest daar ook zin in. Logisch. We liepen naar de supermarkt om de hoek en kochten een pak brownies-waar-alleen-water-bij-moet. Thuis mengden we in 5 minuten het water met de browniemix en goten we dat in de bijbehorende kartonnen bakvorm. 20 minuten in de gasoven (zo'n primitieve waar je écht met een aansteker het gas aansteekt). Klaar. We namen een brownie. En dan nog een. En nog een. Op. Het smaakte oké, was snel klaar en het kostte niet veel, een belangrijke voorwaarde voor studenten. Maar écht spannend was het niet.

Voor mijn verjaardag kreeg ik een studentenkookboek, geschreven door de (toen) studenten die inmiddels het succesvolle Mister Kitchen vormen. Het werd mijn favoriete kookboek. Niet alleen de pastasalade was een schot in de roos (en heb ik zeker 100x gegeten), maar er stond ook een heel goed brownierecept in. In plaats van de gemakkelijke weg (alleen water toevoegen), ging ik voor de moeilijkere, maar veel betere weg: die van het helemaal zelf maken. Die brownies heb ik heel vaak gemaakt. Echt héél vaak. Wat bleek: hoe vaker je het maakte, hoe sneller het ging. En dan kostte het niet meer tijd dan de 'gemakkelijke' variant.

Toen ik diezelfde brownies pasgeleden nog een keer maakte, vond ik ze eigenlijk veel te zoet. Zo zie je maar weer: je smaak verandert met de tijd (en waarschijnlijk eet ik nu een stuk minder suiker). Dus werd het tijd voor een nieuw brownie recept, voor gezond(er)e brownies. Dus ik kwam uit bij bietenbrownies.

 Chocolade en kokosolie

Chocolade en kokosolie

De eerste vraag is natuurlijk: proef je de bieten?? En mijn enthousiaste antwoord toen ik het de eerste keer had gemaakt, was: nee! Tot ik het de dag erna nog een keer proefde (en met mij een aantal 'blindproevers'). Ja, daar was toch wel een beetje biet te proeven (of zoals één van de onwetende proevers zei: 'het smaakt naar groente'). Op dag 3 was dat weer weg. Maar genoeg reden om het recept aan te passen en het nóg een keer te proberen. Probleem opgelost!

 Gekookte bieten, gepureerd in de keukenmachine

Gekookte bieten, gepureerd in de keukenmachine

Waarom zou je dan bieten in je brownie willen doen? Door de bieten wordt de brownie heel smeuïg en dat blijft nog dagen zo. Waar gewone cake of brownie de tweede dag al uitgedroogd kan zijn, is dat hierbij absoluut niet het geval. Daarnaast heb je door de biet minder suiker en minder olie of boter nodig, en je krijgt een aantal goede voedingsstoffen binnen. Als je dan toch aan het zondigen ben, dan kun je er maar beter zoveel mogelijk goeds uit halen... ;)

Bietenbrownies

bietenbrownies 2
bietenbrownies

voor 12 brownies

Ingrediënten

bietenbrownies 4
 • 400 gram rauwe bieten, gewassen
 • 250 gram pure chocolade (meer dan 70% cacao), in stukjes gebroken
 • 100 gram kokosolie (of boter)
 • 4 eieren
 • 200 gram suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker, maar andere suiker kan ook)
 • 2 theelepels vanille extract
 • 150 gram speltvolkorenmeel (je kunt ook gewone bloem gebruiken)
 • 80 gram cacaopoeder
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 gram walnoten, grof gehakt

Verder nodig: 

 • brownievorm van 20 x 30 cm
 • keukenmachine

Bereiding

 • Kook de bieten in een pan met water gaar. Afhankelijk van de grootte van je bieten duurt dit zo'n 20-30 minuten. Je weet dat ze gaar zijn als een mes er makkelijk doorheen glijdt.
 • Giet de bieten af en wrijf of snijd de velletjes eraf (evt. met siliconen handschoentjes aan, tegen de rode vingers). Snijd de bieten in stukjes en pureer in de keukenmachine.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vorm in en bekleed de bodem van de brownievorm met bakpapier. Knip daarvoor het bakpapier precies op maat.
 • Smelt de chocolade met de kokosolie au bain marie, dus in een glazen of roestvrijstalen kom, die je bovenop een pan met kokend water zet. Let op dat het water de kom niet raakt. Als de chocolade en kokosolie zijn gesmolten, haal je de schaal en pan van het vuur. Zet de schaal apart en laat deze een beetje afkoelen (ongeveer 5 minuten, zo voorkom je dat het ei gaat stollen als je het chocolademengsel toevoegt). 
 • Meng de eieren, suiker en vanille extract en klop deze luchtig met een garde of mixer. Schep het afgekoelde chocolademengsel hier door heen.
 • Voeg het meel, cacaopoeder en bakpoeder toe en meng goed door elkaar. Voeg nu de bietenpuree toe, meng opnieuw en doe er als laatste de walnoten bij.
 • Schep het beslag in de brownievorm en bak de brownie in ongeveer 25 minuten gaar. Test met een mes of satéprikker of de brownie klaar is: deze steek je erin tot de bodem en moet er bijna droog uitkomen. Zoniet, zet de brownie dan nog even in de oven.
 • Haal de brownie uit de oven en laat deze afkoelen. 

Comment