Het (korte) aspergeseizoen is geopend en hier in de omgeving rent iedereen naar de dichtstbijzijnde boer voor het heerlijke 'witte goud' van de Brabantse wal. En wat ligt er in mijn koelkast? Groene asperges. Die je het hele jaar door veel makkelijker kunt krijgen. Logisch hè? ;) Ik had zin in groene groenten deze week, laten we het daar maar op houden. 

Oké, ik geef toe, eigenlijk hoopte ik op een zonnig weekend. Mét barbecue. Groene asperges aan een satéstokje rijgen en grillen op de barbecue. Heerlijk! Maar helaas, het is grijs, regent en er staat een behoorlijk fris windje. Soepweer! Ik vertelde jullie een tijdje terug al hoe gek ik ben op soep. Ik kan het hele jaar soep eten; in de winter eet ik het liefst een hartverwarmende, goedgevulde soep, in de zomer een ijskoude gazpacho. En rond deze tijd, nu alle groene, knapperige voorjaarsgroenten weer in de winkel liggen, wil ik die in mijn soep! Het resultaat: deze heerlijke, supergezonde soep van groene asperges en spinazie. 

groene asperges 4
 Wilde spinazie

Wilde spinazie

Afgelopen week had ik de behoefte om wat gezonder te eten. Ik had een aantal dagen heerlijk genoten van het weer (lees: veel wijntjes en hapjes in de tuin). Dat compenseer ik dan door extra gezonde maaltijden in te slaan, kom maar op met die vitaminen!

Mijn manier van gezond eten is niet dat ik calorieën tel, maar dat ik probeer zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Vaak zitten die voedingsstoffen in groenten en er is een aantal groenten waar extreem veel 'nutriënten' in zitten, zoals groene bladgroenten (waterkers, spinazie), maar bijvoorbeeld ook paprika, broccoli en pompoen (lees hier meer). Ik wilde nog iets groens en gezonds toevoegen aan de asperges in mijn soep, dus ging ik voor (wilde) spinazie. De combinatie is heerlijk, beide smaken komen goed terug. Door de kopjes van de asperges heel te laten en later toe te voegen, blijft het lekkerste stukje van de groene asperge intact. 

Hmmm.. nu begin ik toch ook wel zin te krijgen in die (nog lekkerdere) kopjes van de witte asperges! Dat ritje naar de boer voor witte asperges volgt dus zeker binnenkort..

groene aspergesoep 5


Groene aspergesoep met (wilde) spinazie

Ik heb wilde spinazie gebruikt, maar je kunt hier ook gewone spinazie voor gebruiken. Omdat mijn wilde spinazie nogal veel steel en minder blad had, heb ik de stelen ook kleingesneden en in de soep gedaan. 

wilde spinazie 1

Voor 2 kommen soep

Ingrediënten

groene asperges 2
 • 200 gram groene asperges, in stukjes, harde onderkant verwijderd, kopjes apart houden
 • 2 sjalotten, fijngesneden
 • 1 teen knoflook, geperst
 • flinke handvol spinazie
 • een halve liter groentebouillon
 • boter of olijfolie
 • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

 • Verwarm een klontje boter met een scheut olijfolie in een soeppan. Als de boter schuimt, voeg je de aspergetoppen toe. 
 • Bak deze een paar minuten tot ze heldergroen en nét gaar zijn, ze moeten lekker knapperig blijven. Schep de aspergetoppen uit de pan op een schaaltje en houd ze apart.
 • Bak nu de sjalotten, knoflook en de rest van de asperges in de pan op matig vuur in 5-10 minuten tot ze zacht beginnen te worden. 
 • Voeg nu de spinazie toe, roer door en giet dan de groentebouillon er over heen. Breng aan de kook. Laat de soep heel kort koken en haal deze dan van het vuur af.
 • Pureer in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
 • Dien op en verdeel de aspergekopjes over de kommen. 
groene aspergesoep 2

2 Comments