Weekend! Mijn favoriete onderdeel van de week: vrijdagmiddagborrel, boodschappen doen, uitgebreid dineren, relaxte zondagochtend op de bank met thee en een tijdschrift (of Eigen Huis en Tuin)... én (spontane) bezoeken aan of van familie en vrienden. Ik heb nooit koekjes 'voor bij de koffie' in huis, die zouden namelijk geen dag overleven (met een sugar high en schuldgevoel als gevolg). Gelukkig heb ik meestal ingrediënten voor cake in huis. Dus in het weekend ruikt ons huis regelmatig naar zoete baksels, het ultieme welkom voor verwachte én onverwachte gasten.

Mijn favoriete cake is rabarbercake en nu de rabarber weer verkrijgbaar is ben ik helemaal gelukkig! Ik word sowieso mijn hele leven al erg blij van rabarber. Vroeger aten we elke zaterdag friet met biefstuk en appelmoes, en ik stond dan altijd in de voorraadkast te zoeken naar een potje rabarbercompote. Ik vind de zoetzure smaak en de draderige textuur van rabarber zó lekker! Een aantal jaar geleden realiseerde ik me dat ik natuurlijk ook zélf rabarbercompote kon maken. Dus kocht ik elke week verse rabarber, tot het moment dat het rabarberseizoen (in het najaar, voor mij volledig onverwacht) eindigde... precies op het moment dat ik bedacht had een rabarbertaart te maken. Helaas. Dat werd dus weer wachten tot het voorjaar...

En nu is het eindelijk weer zover! Mijn groenteboer had vorige week voor het eerst rabarber, die verdween direct in mijn mandje. Onder andere om heerlijke rabarbercake van te maken, maar ik ben van plan nog veel meer rabarberrecepten uit te proberen. Rabarber wordt vooral in zoete gerechten gebruikt, maar is eigenlijk een groente. (Hoera! Zo wordt het wel heel makkelijk om meer groenten te eten). Maar wat natuurlijk het belangrijkste is: het is heel erg lekker. En in tegenstelling tot normale cakes die een uur in de oven moeten, is deze in een half uurtje klaar. Handig als je last minute gasten krijgt!

Op zoek naar andere lekkere recepten met rabarber? Hier vind je recepten voor mijn rabarberchutneyrabarberjam, of ontbijtparfait met geroosterde rabarber en aardbei. 

Snelle rabarbercake

Korting op kook- & tafelartikelen

Omdat rabarber van zichzelf niet heel zoet is, moet je aan zoete gerechten altijd een hoop suiker toevoegen. Ik probeer dat zoveel mogelijk te beperken en mijn zoete recepten iets gezonder te maken. Dus heb ik in dit recept de suiker gedeeltelijk vervangen door stevia poeder (95% stevia, ¼ theelepel stevia poeder = 1 theelepel suiker, verkrijgbaar bij biologische winkel) en gebruik ik volkoren speltmeel in plaats van wit tarwebloem. Of je dat ook wil doen, laat ik volledig aan jou, ik heb beide opties weergegeven. 

Ingrediënten

 • 500 gram rabarber, gewassen en in plakjes gesneden
 • 250 gram volkorenspeltmeel of gewone bloem
 • 125 gram suiker (of 65 gram suiker en 4 theelepels stevia poeder)  
 • 3 eieren
 • 100 gr boter, gesmolten
 • 50 ml melk (ik gebruik vaak amandelmelk)
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • poedersuiker (voor garnering)

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200ºC (hetelucht: 180ºC)
 • Meng de eieren met de suiker en klop tot deze lichtgeel wordt en een beetje schuimt. 
 • Voeg, al roerend, eerst alle andere natte ingrediënten toe: gesmolten boter, melk, vanille extract, en daarna het meel, bakpoeder, zout en stevia poeder (als je dat gebruikt). Blijf tussendoor goed kloppen, zodat je een glad cakebeslag krijgt. 
 • Vet een springvorm van 23 cm in met boter en schep het cakebeslag erin. Strooi de rabarberstukjes over het beslag en duw dit zachtjes zodat het een beetje in het beslag zakt.
 • Bak ongeveer 30 minuten in de oven. Test met een mes of de cake gaar is, als het mes er schoon uitkomt, is de cake goed. Zoniet, laat de cake dan nog even in de oven staan en test opnieuw. 
 • Laat de cake afkoelen (of eet hem nog warm als je écht niet kan wachten). Maak de afgekoelde cake af met wat poedersuiker. Geniet ervan!

2 Comments