Hebben jullie ook kunnen genieten van het fijne warme weer afgelopen vrijdag? Ik heb de hele middag in de tuin gezeten met een boek (over eten natuurlijk), het was heerlijk! Gelukkig komen er nog meer van die fijne dagen aan én kan ik er optimaal van genieten omdat ik een tuin heb. Dat is een flink verschil met een jaar geleden. Toen woonde ik in een appartementje (zonder balkon/tuin) in Den Haag en snelde ik me op mooie dagen na het werk direct naar het terras...

Nacho's met guacamole

Het flesje zonnebrand zat standaard in mijn tas, net als mijn zonnebril. Wanneer de zon ook tevoorschijn kwam, ik was er klaar voor! Mijn favoriete terras in Den Haag heeft van die fijne strandstoelen (Berlage Kiosk op het Buitenhof), een heerlijke plek als de zon schijnt. Daar was ik de afgelopen jaren regelmatig aan het einde van de middag of in het weekend te vinden. Meestal dronk ik Desperados, want met mijn ogen dicht waande ik me dan meteen in Mexico... Als we trek kregen, kozen we altijd voor de beste bijpassende (borrel)hap: Nachos uit de oven. Mexicaanse tortillachips met tomaat, jalapeños, crème fraîche en gesmolten kaas. Nog steeds krijg ik van dat gerecht, in combinatie met Desperados, een ontzettend zomergevoel!

Ingrediënten nacho's uit de oven
Nacho's uit de oven

Nu ik niet meer in Den Haag woon en een tuin heb waar ik mijn eigen 'terras' kan creëren, maak ik die borrelhap regelmatig zelf. Mét guacamole, omdat dat goddelijk lekker en ook nog eens gezond is! Afgelopen vrijdag wilde ik van elke minuut zon genieten (en hadden we niets meer in huis), dus besloten we uit eten te gaan. Bij de Mexicaan, want nachos horen bij dat zomerse weer! Het was een beetje zoals de vorige jaren: op het terras, met nachos uit de oven en Desperados. Maar wat fijn is: die run naar het terras hoeft niet meer elke mooie dag in het voorjaar / de zomer / het najaar. Nu ga ik gewoon de tuin in. En als ik dat Mexicaanse gevoel nodig heb, pak ik een koele Desperados, snijd ik een limoentje, zet ik tortillachips in de oven en prak ik een avocado tot guacamole. 

Geniet van de lekker warme voorjaarsdagen deze week!

Nachos uit de oven met guacamole

Nacho's met guacamole

Ik maak graag dingen zelf, en probeer altijd een gezondere variant te vinden. Zo ook van tortillachips, dat wil ik zélf proberen en liefst ook nog iets gezonder maken. Geprobeerd. Geproefd. Mislukt. Ik heb geprobeerd van maismeel zelf tortillas te maken en deze daarna in de oven met een beetje olie tot knapperige chips te krijgen. Het was een ontzettend gedoe en toen er uiteindelijk een paar chips gelukt waren, bleken ze zó hard en knapperig dat we ze niet met plezier aten. Dus voor nu heb ik het opgegeven en ga ik voor gemak. Zonde om op een mooie dag uren in de keuken te gaan staan voor een matig resultaat. 

Ik gebruik een verse groene jalapeñopeper in dit recept. Deze kun je tegenwoordig bij de meeste Albert Heijn winkels vinden. Als je geen verse jalapeñopeper kunt vinden, kun je ook gesneden jalapeños uit een pot gebruiken. Proef deze eerst, zodat je weet hoe pittig ze zijn en bepaal op basis daarvan hoeveel je gebruikt. Als je niet zo van pittig houdt, kun je de zaadlijsten verwijderen voor een minder pittig resultaat, eventueel vervangen door de minder sterke rode chilipeper of de peper helemaal weglaten.

Nachos uit de oven

Nacho's uit de oven

Ingrediënten

 • Zak tortillachips (naturel) 
 • 1 tomaat, in stukjes gesneden
 • ¾ jalapeño, in halve ringetjes gesneden
 • geraspte kaas
 • 50 gram crème fraîche

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 190 graden.
 • Doe de tortillachips in een ovenschaal. Verdeel hier de tomaat en de jalapeño overheen. 
 • Strooi wat geraspte kaas eroverheen. Gooi er vooral niet teveel op, dan krijg je dikke plakken gesmolten kaas, het gaat er vooral om dat er een klein beetje kaas op de tortillachips smelt.
 • Maak af met wat schepjes crème fraîche. 
 • Zet de schaal in de oven, in ongeveer 10 minuten is de kaas gesmolten en zijn de nachos warm en krokant. Houd tijdens de 10 minuten goed in de gaten of het niet te hard gaat, verbrande nachos zijn een stuk minder lekker ;)

 

Guacamole

guacamole2

Ingrediënten

 • 2 rijpe avocados
 • 1 tomaat, fijngesneden
 • 1 sjalot of lenteuitje, heel fijn gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geperst (of: geroosterde knoflook!)
 • ¼ jalapeño, fijngesneden
 • rasp en sap van 1 limoen of ½ citroen
 • klein bosje verse koriander, gehakt
 • zeezout en zwarte peper

Bereiding

Guacamole
 • Terwijl de nachos in de oven staan, maak je de guacamole. 
 • Haal het vruchtvlees uit de avocado. Snijd de avocado door midden, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees in een schaal. 
 • Prak het vruchtvlees fijn met een vork of gebruik een stamppot stamper (ja, klinkt gek, maar werkt wel goed!). 
 • Voeg de stukjes tomaat, sjalot, geperste knoflook en jalapeño toe. Meng door elkaar. 
 • Voeg nu de rasp en van de limoen of citroen toe. 
 • Breng op smaak met limoen of citroensap, verse koriander, zout en peper.

Op zoek naar andere lekkere (borrel)hapjes? Zoals rode ui-balsamico taartjes, smoky paprikahummus of pastinaakfrietjes met truffelpecorino... Deze en nog veel meer hapjesrecepten vind je hier

Comment