Vol energie uit bed springen, met een glimlach van oor tot oor, knipogen naar je spiegelbeeld... daar zul je me 's ochtends niet vaak op betrappen. Het is een understatement om te zeggen dat ik geen ochtendmens ben. Ik kom gewoon nooit echt met plezier vroeg uit bed. Zeker de wintermaanden vallen me zwaar, als het koud en donker is. Gelukkig helpt een vast ritme, waardoor het opstaan me tegenwoordig redelijk afgaat. Dat ritme werkt (helaas) inmiddels zó goed, dat in het weekend uitslapen er ook niet meer in zit. Maar goed, in het weekend wakker schrikken en je dan realiseren dat het weekend is... dat is ook lekker!

Opstaan is duidelijk niet mijn beste kant, dus blijf ik altijd tot het allerlaatste moment in bed liggen (ongeveer 45 minuten voor vertrektijd). En dan, als ik écht op mijn fiets moet springen om op tijd op het werk te zijn, ben ik meestal nog niet helemaal klaar. Ondanks dat ik een hopeloos geval lijk, heb ik het toch voor elkaar gekregen om wat gezonde gewoonten in mijn ochtendchaos te brengen. Het belangrijkste: ik heb mijn ontbijt veranderd. Het oer-Hollandse ontbijt van een boterham met margarine en kaas was nooit mijn favoriet. Soms kocht ik muesli of cornflakes, maar vaak had ik dan na een paar uur weer honger. 

Tot ik een keer de ingrediënten op de muesliverpakking bekeek en dacht: 'Dit kan ik zelf én beter!'. De meeste muesli bestaat vooral uit granen en heeft slechts een paar verdwaalde rozijnen en noten. Ik probeerde mijn eigen, veel rijker gevulde, versie en het was een succes! Ik kwam erachter dat door veel verschillende, gezonde ingrediënten zoals gedroogd fruit, noten en zaden toe te voegen, mijn ochtend een boost kreeg: geen honger tot aan de lunch! Na een paar keer een grote hoeveelheid gemaakt te hebben, begon ik er een sport van te maken om zoveel mogelijk dingen toe te voegen die goed voor me zijn. Door een grote variatie aan ingrediënten, krijg ik iedere ochtend een hele hoop voedingsstoffen binnen. En het mooie is: de muesli maak je in 10 minuten. Door in één keer een grote hoeveelheid te maken, hoef je 's ochtends alleen de muesli met wat yoghurt of melk in een bakje te doen. In een paar minuten klaar! (heel handig als je haast hebt). 

Zelfgemaakte muesli

Het mooie aan muesli is dat je deze kunt samenstellen op basis van je eigen smaak, wat er in je kast ligt en wat je je kunt veroorloven. Hieronder vind je een algemene richtlijn en een exacte samenstelling van één van mijn favoriete varianten. Maar geef er vooral je eigen draai aan! 

Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, de ingrediënten zijn goed houdbaar en wat overblijft kun je voor een volgende batch gebruiken.

Granen zijn tegenwoordig in steeds meer supermarkten vinden, maar de meeste keuze heb je bij de biologische winkel of online. Omdat je in één keer een grote hoeveelheid kunt maken, en granen goed kunt bewaren, kun je daar eens in de zoveel tijd groot inkopen doen. Gedroogde vruchten, noten en zaden zijn vaak veel goedkoper verkrijgbaar bij een Turkse supermarkt/groenteboer. 

Ingrediënten

Ik houd altijd de volgende hoeveelheden aan voor de ingrediëntgroepen:

 • 350 gr granen (zoals havervlokken, speltvlokken, boekweitvlokken, gerstvlokken)
 • 250 gr gedroogde vruchten (abrikozen, cranberries, rozijnen, vijgen)
 • 120 gr noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
 • 90 gr zaden (sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten)
 • 30 gr gedroogd kokosrasp

De precieze samenstelling van mijn meest recente favoriet:

Granen:

 • 150 gram gerstvlokken
 • 150 gram havervlokken
 • 50 gram boekweitvlokken

Gedroogd fruit:

 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram abrikozen
 • 50 gram cranberries

Noten:

 • 60 gram amandelen
 • 60 gram hazelnoten

Zaden:

 • 45 gram zonnebloempitten
 • 25 gram lijnzaad
 • 20 gram sesamzaad

Kokos:

 • 30 gram geraspte kokos

Bereiding

 • Hak de noten en gedroogd fruit van wat groter formaat in kleine stukken.
 • Meng alle ingrediënten in een grote kom.
 • Ja hoor, dat was 'm al! De muesli is klaar om te eten! Serveer met yoghurt, melk en eventueel vers fruit.
 • De muesli kun je in een luchtdichte doos of pot bewaren, het blijft ongeveer 6 weken goed. 

Comment