Afgelopen zomer waren mijn vriend en ik in Istanbul. Wat een gave stad is dat! Prachtige moskeeën, heel veel toeristen en verkopers die op elke hoek van de straat de lekkerste dingen verkopen. Het meest in het oog springend, waren de karren met granaatappels. Daar werden aan de lopende band prachtige vruchten omgetoverd in een diepgekleurd roze-rood troebel sap. De sapjes vonden gretig aftrek bij de Turkse toeristen, maar niet bij de rest. Eén slok maakte me meteen duidelijk waarom...

Zuur! Mijn favoriete smaak, maar ik weet dat ik daarin regelmatig alleen sta. Hoewel granaatappelpitjes niet persé zuur smaken, kwam die zure smaak in dit versgeperste sap heel goed naar boven. Lekker dorstlessend, maar dus niet voor iedereen geschikt. Gelukkig zijn granaatappelpitjes als je ze heel laat een stuk minder uitgesproken en geven ze gerechten (zoals onderstaande bulgursalade) kleur en smaak. En sinds ons bezoek aan het bloedhete Istanbul geven ze me ook een ontzettend zomergevoel. 

Heel voorzichtig komen er de laatste weken wat zonnige dagen tevoorschijn. Heerlijk. Eén wandeling buiten zonder jas was voor mij genoeg. Zomergevoel: check! En bij de zomer hoort natuurlijk de barbecue. Nu ik (sinds juni) een tuin heb, kan ik niet wachten tot het warm wordt. Tuindeuren open, de hele dag in een ligstoel een boekje lezen, een borrel bij ondergaande zon en de geur van gloeiende kooltjes op de barbecue. Vis, vlees en groenten op de grill. Brood met kruidenboter (waar ik altijd te enthousiast mee begin, zodat het laatste stukje vlees nét teveel is). En natuurlijk een tafel vol kleurrijke salades. Granaatappelpitjes zijn een perfect ingrediënt voor zo'n zomerse salade. Ze passen goed bij allerlei soorten vlees, en in deze salade met bulgur en verse kruiden geeft het een lekker fris, zoetzuur smaakje.

Of de zomer er nu aankomt of niet, ik begin gewoon alvast. Meer dan deze salade en een gegrild kipfiletje (uit de grillpan) heb ik niet nodig om in zomerse sferen te raken. En anders zet ik mijn zonnebril op, de verwarming een tikje hoger en ga ik met m'n ogen dicht op de bank liggen 'zonnen'. 

Bulgursalade met granaatappel en gegrilde kip

Bulgur is een graanproduct van harde durumtarwe. Dit wordt veel gebruikt in de Turkse en mediterrane keuken. In de Nederlandse supermarkten was het (vóór de quinoa-hype) bij de rijst te vinden. Inmiddels is het daar vaak vervangen door quinoa. Langzaam komt het nu weer terug. Je vindt het onder andere bij Albert Heijn. Kun je geen bulgur vinden? Je kunt het ook vervangen door couscous of andere (gekookte granen).

Granaatappelpitjes kun je soms kant-en-klaar vinden bij het gesneden fruit. Vaker moet je zelf de uitdaging aangaan om een granaatappel te 'ontmantelen'. Ik heb al veel verschillende tactieken geprobeerd, maar één manier blijft voor mij het makkelijkst. Leg de granaatappel in een grote kom (en trek een schort aan!). Snijd het kroontje uit de appel. Verwijder deze en breek met je handen de granaatappel in twee. Als dit niet in één keer lukt, maak dan een snee aan een kant en breek het daarna verder open. Met de schil naar boven en de pitjes kant naar beneden, duw/krabbel je de pitjes met je vingers voorzichtig eruit. Soms helpt het om met iets hards (zoals een glazen fles of deegroller) op de schil te slaan. Als alle pitjes los zijn van de schil, haal je de witte vliesjes tussen de pitjes uit. Veel witte vliesjes tussen je pitjes? Laat de pitjes onderlopen met water, de vliesjes komen bovendrijven en kun je met een schuimspaan eraf scheppen. 

voor 2 personen

Ingrediënten

 • 180 gram bulgur
 • 1 theelepel zeezout
 • 250 ml kokend water
 • 60 gram rozijnen, geweekt in warm water
 • 150 gram granaatappelpitjes 
 • de rasp van 1 citroen
 • een flinke handvol verse bladpeterselie, fijngehakt (ongeveer 5-10 gram)
 • een flinke handvol verse munt, fijngehakt (ongeveer 5-10 gram)
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • versgemalen zwarte peper
 • 200 gram kipfilet

Bereiding

 • Doe de bulgur met het zeezout in een afluitbare bak of schaal. Giet het kokend water erover en laat een half uur afgedekt staan. (Je kunt de bulgur ook koken volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar op deze manier blijven de korrels stevig). Is de bulgur nog niet gaar genoeg? Voeg nog een klein beetje kokend water toe en laat het nog even afgedekt verder garen.
 • Als de bulgur klaar is, voeg je de rozijnen, granaatappelpitjes, citroenrasp en verse kruiden toe. Meng goed en breng op smaak met de olijfolie, citroensap en zwarte peper. Eventueel met nog wat zout, maar waarschijnlijk is het al zout genoeg. 
 • Laat ondertussen de grillpan goed heet worden. Snijd de kipfilet in repen en grill de kip een paar minuten aan beide kanten, tot deze gaar is. (Heb je geen grillpan? Bak de kip met wat olie of boter in een koekenpan).

Serveer de salade met een groene bladsalade of met gegrilde groenten. 

Comment