Ontbijten doe ik vaak alleen. Mijn vriend en ik staan op een ander tijdstip op (en ik sta langer in de badkamer...), dus meestal rent mijn vriend de deur al uit als ik mijn bakje (zelfgemaakte) muesli klaar maak. Hoewel je zou denken dat we dan in het weekend wél samen ontbijten, is dat meestal ook niet het geval. Weekend = meer tijd! Dus ik duik de keuken in om ontbijtjes te maken die wat langer de tijd nodig hebben. Mijn vriend valt vaak al om van de honger en pakt gauw een boterham met kaas, terwijl ik me ontferm over gepocheerde eitjes, havermout of.. pannenkoeken. De laatste is veel meer speciaal (en kan op meer enthousiasme van de man des huizes rekenen). Dat is de reden dat ik vaak pannenkoeken maak als er iemand blijft logeren. Hoe knorrig of chagrijnig je ook bent, wakker worden met de geur van versgebakken pannenkoeken tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. 

Wordt iedereen zo humeurig van logeren dan? Nou, soms een beetje... maar dat heeft vaak juist te maken met dat het de avond ervoor zo gezellig was. Dat was bij mij vroeger al zo. Toen ik klein was en bij mijn oma mocht logeren, was zaterdagavond altijd één groot feest. De volgende ochtend, als ik me realiseerde dat het logeerpartijtje weer bijna over was, moest mijn oma haar best doen om me weer op te vrolijken. Overigens was dat met havermoutsepap zo gebeurd. 

Toen ik net op de middelbare school zat, hield ik een slaapfeestje voor mijn verjaardag. Het hele idee van dat 'slaapfeestje' was om zo min mogelijk te slapen. Dus wat deden mijn vriendinnen en ik? Kletsen, films kijken, snoep en chips eten... de hele nacht door. Hoewel wakker blijven 's avonds nog een heel goed idee leek, was iedereen 's ochtends behoorlijk bleek en stil. Gelukkig maakte mijn vader of broertje wentelteefjes, wat ons weer een beetje aan de praat kreeg. Met elke hap werden de verhalen over de avond ervoor mooier. 

Een tijdje geleden kwam mijn neef, met zijn vrouw en dochter (mijn kleine, schattige nichtje) een weekend naar ons. Zaterdagmiddag begonnen we met champagne, en gedurende de middag en avond werd er heerlijk gegeten en gedronken. Hoewel het deze keer niet een doel op zich was om zo lang mogelijk wakker te blijven, werd het toch behoorlijk laat. Dus toen we de volgende dag vroeg wakker werden, had mijn kleine nichtje in haar eentje meer energie dan wij vier bij elkaar. We hadden iets speciaals nodig: pannenkoeken! Mijn nichtje stond vrolijk op het keukentrapje het beslag te roeren, wat ons allemaal deed glimlachen. Na de koffie en pannenkoeken met stroop waren de duffe hoofden verdwenen. 

Normale pannenkoeken zijn niet de meest gezonde ontbijtjes, dus ik vervang graag een aantal ingrediënten door een gezond(er) alternatief. Deze courgettepannenkoekjes zijn licht (gewone pannenkoeken kunnen zwaar vallen) en erg lekker. Je kunt er gerust nóg eentje nemen. Of twee. Of drie. 

Gezonde courgettepannenkoekjes

De courgette proef je niet echt terug in de pannenkoek, dan zou je veel meer toe moeten voegen. Waarom doe ik het dan toch? Om meer groenten binnen te krijgen! In courgette zitten allerlei goede voedingsstoffen, waardoor het een slimme toevoeging aan pannenkoeken is (die bestaan over het algemeen uit ingrediënten waar weinig voedingsstoffen inzitten). Zo wordt je ontbijt toch weer een beetje gezonder! 

Deze pannenkoekjes eet ik altijd zoet, met wat stroop (ahornsiroop) of gepureerd rood fruit er overheen (aanrader!). Dat vind ik het lekkerste bij mijn ontbijt. Ben je een echte zoetekauw? Voeg dan wat stroop of suiker aan het beslag toe. Je kunt deze pannenkoekjes ook hartig maken, door de kaneel weg te laten en er kaas over te raspen.  

Voor ongeveer 20 pannenkoekjes

Ingredienten

 • 200 gram courgette
 • 200 gram volkoren boekweitmeel (evt. ander meel, zoals speltvolkoren of tarwe)
 • 150 ml amandelmelk (of rijstmelk, havermelk, evt. gewone melk)
 • 2 eieren
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 ½  theelepel kaneel
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • snuf zout
 • olie (om in te bakken, dus bijvoorbeeld kokosolie, zonnebloemolie, koolzaadolie)

Bereiding

 • Rasp de courgette of hak fijn in de keukenmachine. 
 • Meng de droge ingrediënten met elkaar: het meel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout.
 • Voeg nu beetje bij beetje de melk en het ei toe en roer goed tot het een vloeibaar geheel is. Voeg als laatste de courgette toe. Meng goed.
 • Verwarm de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Schep met een flinke lepel drie hoopjes beslag in de pan. Ze zullen een beetje uitlopen, waardoor je drie kleine pannenkoekjes krijgt. 
 • Bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten aan één kant. Door het bakpoeder gaan de pannenkoekjes rijzen. Als ze wat omhoog zijn gekomen en je kleine belletjes ziet aan de bovenkant, kun je even kijken of ze aan de onderkant bruin zijn. Draai ze om. Bak nu nog 2 minuten aan de andere kant. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, dan zijn ze al snel bruin aan de onderkant maar niet gaar genoeg van binnen.
 • Als beide kanten goudbruin zijn, kun je de pannenkoekjes op een schaal leggen. Dek ze af tot je ze wilt opdienen.

Comment