rode ui

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik zo leuk vind aan koken. Waar haal ik de energie, de tijd of het geduld vandaan om elke avond (of het hele weekend) met plezier de keuken in te duiken? Dat is een lastige vraag, want hoe omschrijf je goed waarom je iets leuk vindt? 

Mijn liefde voor koken komt in ieder geval doordat het bezig zijn met koken bijna meditatief voor mij werkt. Als ik me concentreer op koken, is de wereld buiten de keuken heel ver weg. Dat is een heerlijk gevoel (en werkt voor mij beter dan op een yogamat stilzitten en pogingen doen om mijn hoofd leeg te krijgen). Daarnaast ben ik een nerd in de keuken: ik lees veel kookboeken, vind het leuk om gerechten te bedenken en te experimenteren (wat echt niet altijd positief uitpakt... ;-) ).

De belangrijkste reden voor mijn kookliefde heeft eigenlijk niet zoveel met koken te maken, maar met het delen ervan met mensen die me lief zijn. Eten kan mensen blij maken, prikkelen, troosten, verbazen en laten genieten. Het kan de sfeer veranderen of een dag memorabel maken. De eerste blik die je wisselt nadat iemand proeft wat je hebt gemaakt. De glimlach op een gezicht als je vertelt wat er 's avonds op tafel staat. De overwinning als iemand iets lekker vindt wat hij daarvoor niet lustte. Daar doe ik het voor. 

Sommige gerechten kunnen een doodgewone dag speciaal maken, zoals deze rode ui taartjes. Regelmatig schuif ik ze in de oven als ik iemand op wil vrolijken, wil verrassen of als er iets te vieren is. Het is bijzonder hoe een klein hapje, warm uit de oven, een borrel of maaltijd op kan fleuren. Het ziet er niet alleen feestelijk uit, het is makkelijk te maken, de ingrediënten zijn niet duur en ze toveren gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de eters. 

Rode ui-balsamico taartjes

Je kunt deze taartjes nog spannender maken door bijvoorbeeld verse tijm of geitenkaas toe te voegen voor je het bakt in de oven. Dat doe ik wel eens, maar vaker maak ik ze op de manier zoals hieronder beschreven. Aarzel vooral niet om toch andere ingrediënten toe te voegen als je dat lekker vindt. 
Mijn favoriete versie van deze taartjes maak ik met volkoren bladerdeeg, te verkrijgen bij de biologische winkel. Maar omdat ik dat niet altijd op voorraad heb, maak ik het ook regelmatig met roomboterbladerdeeg (zoals op de foto's te zien is). 

Voor 16 kleine (of 4 grote taartjes)

Ingrediënten

 • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
 • 1 à 2 rode uien (afhankelijk van de grootte, ongeveer 250 gram), gepeld en fijngesneden
 • 1 eetlepel donkere balsamicoazijn (of vervang door 1 eetlepel balsamicostroop en laat de suiker weg)
 • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • olijfolie
 • versgemalen zout & peper
rode ui taartjes

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Verwarm in een koekenpan de olie en voeg de fijngesneden rode ui toe. Bak ongeveer 5 minuten op laag vuur, tot ze glazig en gaar zijn. Het is niet de bedoeling dat ze echt bruin worden, zet het vuur meteen zachter als dat toch gebeurt. 
 • Voeg de balsamicoazijn en suiker toe en roer goed door. Zorg dat de suiker goed oplost in de azijn en het vocht uit de azijn verdampt. Wanneer het mengsel plakkerig is, zet je het vuur af. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. 
 • Snijd de plakjes bladerdeeg in 4 vierkantjes. Wil je liever grote taartjes, laat de bladerdeegplakjes dan heel. 
 • Smeer de randen van de plakjes in met ei, zodat ze straks in de oven mooi goudbruin worden. Je kunt het ei er ook op smeren nadat je het uimengsel erop hebt gelegd, maar dat is wat lastiger. 
 • Leg nu op elke plakje een lepel van het uimengsel en schuif het met een lepel (en eventueel een mes) in de vorm van een vierkantje. Houd aan alle kanten een randje bladerdeeg vrij, zodat dit omhoog kan komen.
 • Bak 12 minuten in de oven of tot de randjes mooi goudbruin zijn. Grote taartjes hebben 15-20 minuten nodig. 
 • Serveer direct (als ze nog warm zijn) of bewaar ze in een luchtdichte doos. 

Je kunt de taartjes makkelijk voorbereiden door ze helemaal te maken zoals beschreven, maar pas af te bakken op het moment dat je ze nodig hebt. Wil je ze (ongebakken) invriezen, bestrijk het bladerdeeg dan pas voor het bakken met ei. 

Comment