Heb je ook wel eens dat je je realiseert dat iets je nooit eerder is opgevallen, maar dat je het nu overal ziet? Ik heb dat heel vaak. Bijvoorbeeld toen wij een auto kochten, leek het daarna alsof opeens overal dezelfde auto's rondreden. Of als ik een leuk jurkje in een winkel tegenkom, die ik nog nergens heb gezien (wat origineel!). Tot ik 'm koop, want daarna zie ik opeens dat er meer mensen mee rondlopen. Precies hetzelfde gebeurde onlangs met dit Siciliaanse gerecht: Caponata. 

Ik hou ontzettend van Italië en denk best wat te weten over de Italiaanse keuken. Maar dit gerecht was voor mij een blinde vlek. Ik kende het niet, had het nog nooit gegeten en ik was me er absoluut niet van bewust dat dit een Siciliaanse klassieker is. Tot ik een Italiaans buffet wilde maken voor een grote groep en een groentegerecht zocht. Ik kwam ergens Caponata tegen en dat kon ik helemaal vooraf klaarmaken, dus de keuze was snel gemaakt. Ik had toen nog geen idee hoe lekker dit gerecht eigenlijk is.. Sindsdien kom ik het op meer plekken tegen. Hoe heb ik dat al die tijd over het hoofd kunnen zien? ;)  

Mijn vriend (die niet zo van aubergine houdt) roept elke week 'Caponata!' als ik vraag wat hij wil eten de komende week. Dat komt omdat het ont-zet-tend lekker is. Bijkomend voordeel voor mij (de kok) is dat het heel erg makkelijk is. Als ik op donderdagavond een pan maak, eten we het op vrijdag bij de borrel  met wat brood, zaterdag als lunch en zondagavond (als er nog over is..) als avondeten. Het ziet er leuk uit als hapje op een feestje, maar is ook heerlijk comfortfood als je op de bank wilt hangen met een grote schaal op schoot. En het zijn alleen maar groenten. Gezond! (oké, op het klein beetje suiker na.. maar dat kan je best hebben). 

Siciliaanse Caponata

Caponata is een zoetzure stoofpot van groenten, met als hoofdingrediënt aubergine. Het is een klassieke antipasto uit Sicilië en wordt meestal koud op een stuk ciabatta gegeten. Het gerecht wordt vaak ruim voor het eten gemaakt, zodat het helemaal kan afkoelen en alle smaken goed tot hun recht komen. Overigens kun je het ook warm eten (vind ik lekkerder in deze tijd van het jaar), bijvoorbeeld bij een stuk vis, vlees of over de pasta. Gewoon op een stuk brood is wat mij betreft de beste combinatie.

Ingrediënten

 • 2 aubergines, in blokjes gesneden
 • 1 ui, fijngesneden
 • 3 stengels bleekselderij, in de lengte doorgesneden en in stukjes
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 400 gr tomaten(stukjes) uit blik
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 50 gram rozijnen
 • 50 gram groene olijven zonder pit, in plakjes
 • 2 eetlepels kappertjes
 • olijfolie
 • versgemalen zeezout en zwarte peper

Voor eroverheen:

 • handvol platte peterselie, fijngehakt
 • 30 gram pijnboompitten, geroosterd in een droge koekepan

Bereiding

P1050609-3.jpg
 • Verhit wat olijfolie in een grote pan op matig vuur. Bak de aubergineblokjes in ongeveer 5 minuten gaar. Roer tussendoor regelmatig, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Als de aubergine gaar is, schep je ze in een kom. 
 • Zet de pan terug op het vuur en verwarm hier weer olijfolie in. Voeg de ui en bleekselderij toe en bak ongeveer 5-7 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een paar minuten tot de groenten zacht en glazig zijn. 
 • Doe de tomaten uit blik in de pan en laat het geheel 5 tot 10 minuten zachtjes koken, zodat het vocht kan verdampen.
 • Voeg nu de overige ingrediënten toe: de balsamicoazijn, suiker, rozijnen, olijven en kappertjes. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen. Zorg dat je tussendoor voldoende roert, zodat het geheel niet aan kan bakken. 
 • Als laatste voeg je de aubergine toe. Dit laat je ongeveer 10 minuten sudderen. Zet het vuur uit en laat het geheel volledig afkoelen. 
 • Het lekkerste is als je de caponata nog een aantal uur laat staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Maar meteen eten kan natuurlijk ook. Proef eerst of het nog zout of peper nodig heeft. Je kunt de caponata zowel koud als warm eten, voor het laatste warm je deze terug op in de pan. Let op dat het niet aanbakt, als het te ver ingekookt is kun je een klein beetje water toevoegen. 
 • Voor het opdienen strooi je de pijnboompitten en peterselie over de caponata. Eet smakelijk!

7 Comments