Als ik vroeger bij mijn opa en oma ging eten, kregen we altijd een kopje groentesoep vooraf. Voor opa (en de kleine kinderen) werd het eerder uitgeschept, zodat het goed kon afkoelen. Héél goed zelfs, opa's angst voor het verbranden van zijn mond was blijkbaar zo groot, dat hij zijn soep het liefst lauw at (niet echt mijn ding...). Ik vond soep toen al lekker, maar het was een voorgerecht, dus we moesten onze buik er vooral niet mee vol eten. 

Later, in mijn studententijd, at ik regelmatig diezelfde groentesoep als hoofdgerecht. Het was goedkoop, snel en gezond. En met een broodje erbij was het een prima vullend avondmaal. In die tijd was soep sowieso mijn favoriet. Zeker als ik tot laat gewerkt had en 's avonds nog moest studeren, was een snelle, warme hap zeer welkom. Meestal kwam de soep uit blik, zak of pot (vooral de ontdekking van soep van de Kleinste Soepfabriek was een succes). Ik maakte niet vaak zelf soep. Als ik iets langer de tijd had, ging ik meestal voor ander soort gerechten. Soep was toch echt het snelle, doordeweekse gerecht. 

venkelcourgettesoep

Tot ik een keer op zoek was naar een lekker voorgerecht voor een diner en venkel-courgette soep tegenkwam. Ik probeerde het uit en was meteen fan, net zoals mijn tafelgenoten. Het bleek een perfect gerecht voor een uitgebreid diner: de smaakcombinatie van de anijsachtige venkel met courgette is bijzonder lekker en wordt versterkt door het zurige van de witte wijnazijn. Door het in leuke glaasjes of kommetjes te serveren, ziet het er mooi uit. Oja, en je kunt het volledig van te voren klaarmaken (heel handig als je jezelf een teveel-gangen-diner op de hals hebt gehaald). 

Dit speciale voorgerecht bleef nog een tijdje in m'n hoofd hangen en al snel besloot ik het op een avond als hoofdgerecht met wat brood te eten. Opnieuw werd het een succes. Het mooie is namelijk: het recept is zó simpel en zó snel klaar, dat het ideaal is voor de avonden waarop ik niet zoveel tijd in de keuken kan staan. Bovendien is het heel gezond: courgette en venkel zitten boordevol goede voedingsstoffen. Zo is venkel o.a. goed voor je darmen, het werkt ontgiftend en geeft ook nog eens een frisse adem! In courgette zitten veel verschillende vitaminen, het werkt ontstekingsremmend en is goed voor je ogen. Doordat je soep maakt van deze groenten, blijven de voedingsstoffen behouden (terwijl die normaal met het kookwater weglopen als je gekookte groenten afgiet).

Of je er nu een voorgerecht, amuse, of gewone doordeweekse maaltijd van wilt maken: het kan allemaal met deze soep. Snel koken en daarna lekker genieten. 

Wijntje erbij? Ga voor een frisse Grüner Veltliner. 

venkel courgette soep

Venkel-courgette soep

Voor deze soep heb je een blender of staafmixer nodig. Heb je die niet? Echt een aanrader, vanaf €12,- kun je al een staafmixer kopen.

Voor 2 grote kommen soep

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 venkelknol
  • 1 courgette
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 500 ml groentebouillon 
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  • Snijd de ui fijn, snijd de courgette in blokjes. Van de venkel snijd je een stukje van de onderkant af. Verwijder de stengels en het bladgroen (bewaar dit laatste voor garnering). Snijd de venkel door de helft en verwijder de harde driehoekige wortel aan de onderkant. Snijd de rest van de venkel in stukjes.
  • Verwarm twee eetlepels olijfolie op laag vuur in een soeppan. Fruit de ui tot deze glazig is, het moet niet bruin kleuren. 
  • Voeg de venkel, courgette en het venkelzaad toe en bak 5 minuten zachtjes tot ze een beetje zacht worden.
  • Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Wanneer het kookt, kun je het vuur lager zetten. Laat het nog ongeveer 10 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren. Vind je de soep te dik? Voeg nog een beetje (heet) water toe.
  • Breng op smaak met de witte wijn azijn, zout en peper.

 

* Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg. Dat kost je niets extra's en je steunt Jien kookt ermee! * 

Comment