Misschien wil je Valentijnsdag vieren met een bijzonder gerecht, maar heb je geen zin een 'haute cuisine' driegangendiner te koken. Misschien ga je carnaval (of zoals we het hier noemen: vastenavond) vieren en heb je een stevige bodem nodig. Of misschien heb je door die stijgende buitentemperatuur opeens de zomer in je bol. In al die gevallen kan dit gerecht zomaar de oplossing zijn.. 

Rond deze tijd van het jaar, half februari, is voor mijn gevoel de winter al voorbij. Het is bijna lente, toch? Deze week is dat gevoel helemaal aanwezig; het is 10 graden! Voor je het weet liggen we weer op het strand te bakken.. (zul je zien, straks volgt een hele koude maand Maart). Oké, misschien ben ik iets te enthousiast ;). Het is winter, maar met een klein beetje uitzicht op lente en zomer. Dat komt ook terug in de gerechten die ik deze tijd van het jaar wil koken en eten: winterse gerechten met een zomers tintje. 

Als het over winterse maaltijden gaat, denken de meeste Nederlanders ongetwijfeld aan oerhollandse stamppot met een lekker stuk vlees. Ik ook. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken voor zuurkoolstamppot met (veel) uitgebakken spek. Maar soms heb je zin in iets anders. Iets spannender, frisser, gezonder. Iets met uitzicht op de zomer. Al het lekkere van stamppot, maar met een twist. 

Het duurde niet lang voor er een idee in me opkwam: je neemt een klassieke boerenkoolstamppot met gehaktbal en voegt er een aantal typisch Aziatische ingrediënten aan toe. Chilipeper, verse gemberwortel, koriander, limoen, lente-ui en knoflook. Ingrediënten die niet alleen lekker zijn, maar ook nog allerlei goede dingen doen voor je lichaam. En ze geven de (soms wat saaie) stamppot een pittige, frisse bite. Dus wat je vandaag (Valentijnsdag), de komende dagen (carnaval) of de komende weken (.. ehh.. helaas, nog steeds winter) ook gaat doen, dit gerecht kan je er heel goed doorheen loodsen. 

Aziatische boerenkoolstamppot met pittige gehaktballetjes

Voor 4 personen 

De ingrediëntenlijsten lijken lang, maar je zult zien dat dezelfde ingrediënten in beide onderdelen terugkomen. Het is dus vooral meer van hetzelfde. 

De kleine gehaktballetjes zijn ook erg lekker als borrelhapje (zonder de stamppot). Ik maak ze van rundergehakt, maar je kunt ook varkens- of half-om-half gehakt gebruiken. Dan worden ze iets smeuïger. Gebruik geen mager rundergehakt, daar zit te weinig vet in waardoor de balletjes droog worden.

Aziatische boerenkoolstamppot

Ingrediënten

 • 800 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
 • 500 gram boerenkool
 • 1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
 • 1 chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
 • 1 lente-ui, fijngesneden
 • 1 theelepel verse gemberwortel, geraspt
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • het sap van 1 limoen
 • scheutje melk
 • versgemalen zout en peper
 • olijfolie

Bereiding

 • Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.  
 • Verwarm een scheut olijfolie in een grote koekenpan of wok. Bak op zacht vuur de paprika, peper, lente-ui, gember en knoflook, zodat de aroma's vrij komen. 
 • Voeg de boerenkool toe en bak deze 8-10 minuten mee. Blijf roeren en omscheppen, zodat niets aan kan branden. 
 • Als de boerenkool geslonken is, schep je alles in een schaal en veeg je de pan schoon (die gebruik je ook voor de gehaktballetjes). 
 • Giet de aardappelen af als ze gaar zijn (test: prik met een vork, als ze uit elkaar vallen zijn ze goed). Stamp de aardappelen met het boerenkoolmengsel tot puree, voeg het sap van de limoen en eventueel een scheutje melk toe.
 • Breng op smaak met versgemalen zout en peper. 

Pittige gehaktballetjes

Ingrediënten

 • 500 gram rundergehakt 
 • 1 theelepel verse gemberwortel, geraspt
 • 2 chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • de rasp van 1 limoen
 • 1 lente-ui, fijngesneden
 • 1 eetlepel fijngesneden verse koriander
 • olijfolie
 • 1 limoen in partjes gesneden, om aan tafel over de balletjes uit te knijpen.
 • Fijngesneden koriander als garnering

Bereiding

 • Meng in een grote kom het gehakt met de gemberrasp, gesneden pepers, mosterd, geperste knoflook, de limoenrasp, de lente-ui en de koriander. Kneed met je hand, zodat alles goed mengt.
 • Schep een eetlepel gehakt en rol hier de balletjes van. Je hebt als het goed is ongeveer 20 balletjes nu.
 • Verwarm een scheut olie in een koekenpan op matig vuur en bak hier de gehaktballetjes in. Het duurt ongeveer 6 minuten voor ze gaar zijn. Roer ze regelmatig om, zet het vuur lager als ze te hard bakken en doe (even) een deksel op de pan als je denkt dat ze van binnen niet snel genoeg garen. 

Schep de balletjes bij de stamppot op borden, garneer met koriander en partjes limoen. Eet smakelijk!

Comment