Hoewel mijn blog 'Jien kookt' heet, zijn mijn leukste kookmomenten wanneer 'Jien met anderen kookt'. Zoals samen eten veel leuker is dan alleen, is dat met koken ook zo. Samen in de keuken bezig zijn, overleggen, kletsen, uitproberen, lachen en uiteindelijk een heerlijk resultaat presenteren is veel gezelliger dan alleen. De leukste etentjes met vrienden of familie zijn voor mij dan ook de avonden waarop er samen gekookt en gegeten wordt.

Regelmatig doen we een wijn-spijsavond met vrienden, waarbij iedereen een gerechtje maakt mét bijpassende wijn. Dat resulteert vaak in een 6-of-meer-gangendiner. Door de gerechten klein te houden (eerder hapjes dan een volledig gerecht), gaan we niet rollend van tafel. Of nou ja, niet van het eten... ;) Het kerstdiner bij mijn ouders dit jaar verliep volgens een zelfde concept. We maakten kleine gerechtjes en iedereen was verantwoordelijk voor een deel van het diner (mijn vriend en mijn vader voor de wijnen). In plaats van één iemand die de hele dag staat te zwoegen in de keuken en de rest die wacht tot het geserveerd wordt, was het nu gezellig druk in de keuken.

Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl

Dit soort avonden zijn altijd ontzettend gezellig, lekker én inspirerend. Iedereen doet zijn best om leuke, originele gerechtjes te bedenken. Het valt me elke keer op dat iedereen ook echt andere dingen maakt. Er komen gerechten op tafel waar ik zelf niet aan gedacht zou hebben, die op een originele manier gemaakt zijn of waar ingrediënten in zitten die ik niet zo vaak gebruik. Heel leuk, zo doe ik weer ideeën op!

Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl

Op één van die gezellige samen-kook-en-eet-avonden maakte ik deze venkel-courgette quiche met feta. Dat was overigens niet de eerste keer, want eerder bleek dit ook al een succes op een feestje en als onderdeel van een tafel vol lekkere hapjes. Dat venkel en courgette een hele goede combinatie is, wist ik al (zie mijn recept voor venkel-courgettesoep). Maar deze quiche heeft meer... De quiche is fris door de verse munt, feta en de anijs-smaak van de venkel. En waar de meeste quiches erg machtig zijn door veel eieren en room, is dat hierin veel minder, dus blijft de quiche licht! Een prima gerechtje dus als onderdeel van een uitgebreid diner, een kleiner puntje doet het goed als hapje op een feestje. En als je iets overhoudt, smaakt dat heerlijk als lunch de volgende dag.

Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl

Nog op zoek naar een hapje voor oudejaarsavond? Deze venkel-courgette quiche doet het heel goed als tegenhanger van die machtige oliebollen. En anders onthoud je deze quiche voor je volgende etentje, borrel of feestje! Nog niks gepland in het nieuwe jaar? Des te meer reden om dat meteen te doen...  

Meer recepten voor lekkere hapjes vind je op mijn receptenpagina! Op zoek naar een ander recept met courgette en/of venkel? Probeer mijn venkel-courgette soep of - iets heel anders, maar ook heel lekker! - courgettepannenkoekjes

Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl

Recept: venkel-courgette quiche met feta

Opmerkingen vooraf

 • Het geheim van een knapperige bladerdeegrand en een stevige bodem: de bladerdeegbodem wordt vooraf 'blind' gebakken. Dat betekent dat de bodem voorgebakken wordt met een droge vulling, die door het gewicht het bladerdeeg in vorm houdt. Als je bladerdeeg zonder vulling voor zou bakken, gaat deze in zijn geheel rijzen (ook wel: opstijgen) en wordt het heel moeilijk om alsnog te vullen als quiche. Na het bekleden van de taartvorm met bladerdeeg, leg je een blad bakpapier er over heen. Deze vul je dan met de droge vulling (zoals gedroogde bonen, rijst, etc.). Ik heb een bakje gedroogde bonen en linzen dat ik elke keer opnieuw gebruik als blindbakvulling. Na het bakken kun je de bonen namelijk niet meer gebruiken om te eten, dus bewaar je ze gewoon voor de volgende keer blindbakken!
 • In de meeste quiches zit veel room, dat heb ik in dit recept gedeeltelijk vervangen door yoghurt. Daarmee wordt de quiche frisser van smaak en minder zwaar. Je kunt de yoghurt natuurlijk gewoon door room vervangen als je dat liever hebt. Wil je de room helemaal weglaten? Ik heb deze quiche niet zonder room geprobeerd, dus ik weet niet hoe succesvol het is, maar je kunt de room door melk of meer yoghurt vervangen. Als je meer yoghurt gebruikt, zal het mengsel heel dik worden en is het moeilijker te verspreiden over de vulling.

Ingrediënten

Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl
 • 1 grote venkelknol, fijngesneden
 • 2 uien, fijngesneden
 • 1 flinke courgette (ongeveer 350 gram)
 • 1 theelepel venkelzaad
 • kant-en-klaar bladerdeeg (1 pakje of een rol)
 • 100 gram feta, verkruimeld
 • 2 eetlepels fijngehakte verse munt
 • 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie
 • 3 eieren
 • 60 ml room
 • 60 ml yoghurt
 • olijfolie, zout en peper

Daarnaast heb je ook nodig:

 • blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen, droge rijst of bakerwten)
 • taartvorm van 28 cm (lage rand) of 26 cm (hoge rand)

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet de taartvorm in met boter of olie. Bekleed met bladerdeeg en snijd de randen bij zodat deze netjes recht zijn. Prik met een vork gaatjes op een aantal plaatsen in het deeg. Leg een vel bakpapier over het bladerdeeg en vul de taartvorm met de blindbakvulling. (zie foto's hieronder).
Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl
Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl
Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl
 • Bak de bladerdeegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het papier en de vulling voorzichtig en zet nog 5 minuten terug in de oven. Laat de bodem daarna even afkoelen.
 • Bak de ui, venkel en het venkelzaad in een flinke scheut olijfolie zachtjes tot de ui en venkel glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
 • Snijd de courgette in 3 gelijke stukken. Snijd de stukken in de lengte in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm. Dit gaat het makkelijkste als je een mandoline gebruikt, maar het kan ook met een scherp mes. Bak de courgetteplakjes in olijfolie op laag vuur, tot ze gaar zijn.  
 • Verdeel de courgetteplakjes over de bodem, dan de verkruimelde feta, de verse kruiden en het venkel-ui mengsel. (zie foto's hieronder)
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ui en de venkel in een flinke scheut olijfolie zachtjes tot ze glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Snijd de courgette in 3 gelijke stukken. Snijd de stukken in de lengte in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm. Dit gaat het makkelijkste als je een mandoline gebruikt, maar het kan ook met een scherp mes. Bak de courgetteplakjes in olijfolie op laag vuur, tot ze gaar zijn.
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ui en de venkel in een flinke scheut olijfolie zachtjes tot ze glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Snijd de courgette in 3 gelijke stukken. Snijd de stukken in de lengte in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm. Dit gaat het makkelijkste als je een mandoline gebruikt, maar het kan ook met een scherp mes. Bak de courgetteplakjes in olijfolie op laag vuur, tot ze gaar zijn.
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ui en de venkel in een flinke scheut olijfolie zachtjes tot ze glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Snijd de courgette in 3 gelijke stukken. Snijd de stukken in de lengte in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm. Dit gaat het makkelijkste als je een mandoline gebruikt, maar het kan ook met een scherp mes. Bak de courgetteplakjes in olijfolie op laag vuur, tot ze gaar zijn.
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ui en de venkel in een flinke scheut olijfolie zachtjes tot ze glazig en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Snijd de courgette in 3 gelijke stukken. Snijd de stukken in de lengte in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm. Dit gaat het makkelijkste als je een mandoline gebruikt, maar het kan ook met een scherp mes. Bak de courgetteplakjes in olijfolie op laag vuur, tot ze gaar zijn.
 • Klop in een kom de eieren, yoghurt en room goed door elkaar. Voeg hier flink wat peper en een beetje zout aan toe (de feta is ook al zout!).
 • Giet het eimengsel voorzichtig over de vulling. Als je (zoals ik) een lage vorm gebruikt, loop je het risico dat het over de rand heen stroomt. Dit is niet heel erg, maar probeer het zoveel mogelijk te voorkomen (zodat het bladerdeeg knapperig blijft).
 • Bak de quiche 45-50 minuten in de oven, tot het ei-mengsel is gestold en de quiche een beetje bruin is aan de bovenkant.
 • Laat de quiche een beetje afkoelen voor je deze serveert. Tijdens het bakken kan de vulling (door de eieren) gaan rijzen, dit zakt weer in als je de quiche laat afkoelen.

Deze venkel-courgettequiche kun je zowel warm als op kamertemperatuur serveren. Eventueel kun je de quiche op een later moment weer even opwarmen in de oven (op een lage temperatuur).

Venkel-courgette quiche met feta | Jienkookt.nl

2 Comments