Het aftellen is begonnen... nog even en dan is het kerstmis! Dat betekent dat iedereen de laatste voorbereidingen aan het treffen is: kerstdiner bepalen, boodschappen doen en vooral: kerstcadeaus kopen. Gisteren en vandaag was ik in Maastricht (verjaardagscadeau voor mijn vriend) en ik heb me verbaasd over de volle winkelstraten en lange rijen bij de kassa's... al om half 10 's ochtends! En ja, al die aankopen moesten ingepakt worden als kerstcadeau. Ik had me eigenlijk helemaal niet gerealiseerd dat zóveel mensen met kerst cadeaus geven!

Ik kreeg meteen de neiging om zelf cadeaus te kopen en me aan te sluiten in de rijen. Groepsdruk denk ik ;) Gelukkig heb ik me in kunnen houden. Mede omdat het absoluut niet het doel van ons tripje was, maar vooral ook omdat ik al bedacht had wat ik met kerst wilde geven: een zelfgemaakt cadeau. 

Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl

Al vanaf dat mijn broertjes en ik klein waren, maakten we met speciale gelegenheden (onder leiding van mijn moeder) iets lekkers als cadeau. Pindarotsjes, schuimpjes of iets anders. Dat werd altijd mooi ingepakt, het liefst in een met-aluminiumfolie-bekleed-boterbakje. Servet onderop, de zoetigheden in het doosje, cellofaan en strik er om heen. Daarmee was het cadeau gereed en wij hadden ontzettend veel plezier beleefd aan het maken van het cadeau. 

In een (kerst)reclame die ik eerder deze week voorbij zag komen, werd gezegd dat 'geven' leuker is dan 'krijgen'. Ik vroeg me even af of dat écht zo was. Is het leuker om te 'geven' dan te 'krijgen' als je in 5 minuten een verlanglijstje intypt op bol.com en ingepakt laat bezorgen tot onder de kerstboom? Ik weet het niet. 'Geven' is volgens mij vooral leuker als je echt tijd en/of aandacht in een cadeau hebt gestoken. Bijvoorbeeld omdat je iets origineels hebt uitgezocht waar iemand zelf niet aan gedacht had. Of omdat je een cadeau geeft wat ontzettend moeilijk te krijgen is. Of... natuurlijk... omdat je een cadeau geeft wat je zelfgemaakt hebt en waar letterlijk tijd en aandacht van jou inzit. Die cadeaus zijn bijzonder en herinner je je later nog. Of je nu de 'gever' bent of de 'krijger'. 

Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl

Een zelfgemaakt cadeau hoeft helemaal niet moeilijk, tijdrovend of duur te zijn. Juist niet! De chocolade'scherven' uit onderstaand recept zijn bijvoorbeeld heel simpel. Eigenlijk hoef je alleen chocola te smelten, te versieren en daarna weer te laten stollen (en dat gaat vanzelf, als je het de tijd geeft). Ook de verpakking kun je met simpele dingen heel feestelijk maken (zoals ik eerder al zei: boterbakje en aluminiumfolie!). Kijk wat je een huis hebt en ga daar creatief mee aan de slag. 

Als je iets voor kerst zelf wilt maken, zijn deze chocolade'scherven' met pistache en cranberry een echte aanrader. Het contrast van pure en witte chocolade ziet er erg mooi uit (terwijl de truc om de vormen te maken heel simpel is). De groene pistachenoten en rode cranberries maakt het geheel 'kerstig'. Mijn vriend bedacht de naam 'scherven' en voegde er aan toe: "En scherven brengen geluk!". Dus eigenlijk geef je hiermee iemand een doosje geluk cadeau. Of je dat nu symbolisch wilt interpreteren of wilt gooien op de chocola die je gelukkig maakt ;).

Ik wens je heerlijke kerstdagen! Geniet!

Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl

Chocolade'scherven' met pistache en cranberry


Hieronder vind je de ingrediënten die ik gebruikt heb. Maar het leuke aan dit recept is dat je het gemakkelijk aan kunt passen aan je eigen smaak (of aan die van de 'krijger'). Dus vervang de pure chocolade gerust door melkchocolade, of neem één soort chocolade in plaats van twee. Je kunt de chocola ook versieren met andere soorten noten of gedroogd fruit. Daarbij kun je prima gezouten noten gebruiken, zout en chocola zijn heel lekker samen!

Ingrediënten

 • 300 gram pure chocolade
 • 150 gram witte chocolade
 • 40 gram gepelde pistachenoten
 • 30 gram gedroogde cranberries

Bereiding

Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl
Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl
Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl
Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl
Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl
Chocolade'scherven' met pistache en cranberry | Jienkookt.nl
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Hak of breek de pure chocola in kleine stukken, zodat dit makkelijk smelt. Doe hetzelfde met de witte chocolade.
 • Smelt allebei de chocolades apart van elkaar au bain marie, in een glazen of roestvrijstalen kom boven een pannetje kokend water. Roer regelmatig zodat de warmte goed wordt verdeeld en de chocolade gelijkmatig smelt. Je kunt eventueel de chocolade ook in de magnetron smelten, roer dan elke 20 seconden om en kijk uit dat het niet te hard gaat (witte chocolade kan verbranden!). 
 • Giet de pure chocolade op het bakpapier en spreid dit met een spatel voorzichtig uit, zodat het een dunne egale laag vormt.
 • Schep de witte chocolade over de pure chocolade. 
 • Gebruik een satéprikker om de kringen en strepen te trekken. Haal de punt van de satéprikker door de verschillende delen pure en witte chocolade. Zorg daarbij dat je het hele oppervlak meeneemt, zodat de witte strepen zich mooi verspreiden door de donkere chocolade.
 • Verdeel de pistachenoten en cranberries gelijkmatig over de chocolade. 
 • Laat de chocolade op een koele plaats hard worden. Dit duurt ongeveer 1 à 2 uur, misschien nog iets langer. Als de chocolade hard geworden is, breek je deze in stukken. Pak de stukken leuk in als cadeautje of serveer ze bij koffie of thee. De chocolade kun je het beste in de koelkast bewaren. 

Comment