The most wonderful time of the year, het is zover! De dagen voor (en tijdens) kerst; een hele fijne periode voor iedereen die van koken en lekker eten houdt. Of je nu een excuus zoekt om de hele dag te eten, om dagenlang in de keuken te staan of om heerlijk luxe ingrediënten te shoppen, met kerst mag het allemaal.

Mijn grootste uitdaging met kerst (zeker als ik terugdenk aan vroeger) is om niet teveel te eten. Dan heb ik het nog niet over de kilo's, maar vooral over wat mijn maag aan kan. Als je begint met een uitgebreid ontbijt, vervolgens de hele dag chocola en andere zoetigheid eet, en afsluit met een uitgebreid, machtig kerstdiner... pff... buikpijn! En die kilo's, dat is ook een ding, maar daar maak je je pas op 2 januari druk om ;) 

De grote vraag is dus: kan kerst ook met iets minder, of iets gezonder eten? (waar je níet zo ontzettend vol van raakt). Volgens mij wel. Daarbij heb ik overigens niet de illusie dat ik opeens de lekkernijen op tafel compleet kan negeren. Volgens mij word je daar ontzettend ongelukkig van en dat is niet de bedoeling met kerst hè... Mijn tactiek is dan ook om sommige ongezonde dingen door gezondere varianten te vervangen. Hoe? Ik geef je 4 tips die je misschien kunnen helpen in gezonde(re) kerstsferen te komen én blijven.

Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache | Jienkookt.nl

Maak slimme keuzes

Als je iets maakt, koopt of voorgeschoteld krijgt, maak dan een slimme keuze. Een voorbeeld: je lichaam heeft veel sneller genoeg van sterke smaken. Van hele pure chocolade (meer dan 70% cacao) heb je dus sneller genoeg dan melkchocolade (en eet je minder). Hetzelfde geldt bij je kerstdiner: van een pittige chutney of stevige mosterdsaus bij het vlees zul je sneller genoeg hebben dan een zoete vruchtensaus. Slim kiezen dus als je een kerstdiner samenstelt of een keuze moet maken van al het lekkers wat je door anderen wordt voorgeschoteld. 

Twee uitgebreide maaltijden per dag is genoeg

Je hoeft écht niet te lunchen als je uitgebreid ontbeten hebt. Zorg voor een gezond tussendoortje, als je bang bent dat je anders de hele dag kerstkransjes uit de boom snaait. Maar meestal komen er nog allerlei lekkernijen tussendoor tevoorschijn: bij de koffie, bij de borrel, voor het diner. Stap dus af van je normale ritme en zorg dat je iets gezonds klaar hebt staan (of in je tas hebt zitten) als je tóch honger krijgt. 

Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache | Jienkookt.nl

Houd de hoeveelheden beperkt

Meestal vergaat niemand van de honger op het moment dat het kerstdiner geserveerd wordt, je hoeft dus ook geen hoeveelheden voor een weeshuis op tafel te presenteren. Als je dat wel doet, is het risico dat iedereen (inclusief jezelf) zich verplicht voelt om het gezwoeg in de keuken te belonen met lege schalen. En dat iedereen dus teveel eet. Kies gerechten die je goed kunt bewaren en eventueel later als lunch kunt eten. 

Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache | Jienkookt.nl
Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache | Jienkookt.nl

Kies voor groenten

Ga voor groenten in plaats van de zware, vullende 'koolhydraten' zoals aardappelpuree of risotto. Maak je (een deel van) het kerstdiner? Geef de meeste aandacht aan de groentegerechten, naast je vis- of vleesgerechten. Verschillende soorten groenten op tafel ziet er feestelijk uit en het vult voldoende zonder voor buikpijn te zorgen.

Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache | Jienkookt.nl

Deze bloemkool'rijst' is een voorbeeld van zo'n feestelijk groentegerecht, dat niet zal misstaan tijdens het kerstdiner. Wit, rood & groen, 'kerstiger' kan bijna niet! Je kunt hier zoveel van opscheppen als je wilt, want het is alleen maar groente-fruit-noten. Ideaal als bijgerecht, brunchgerecht, of vegetarisch gerecht (je kunt bijvoorbeeld nog blokjes feta toevoegen). 

Geniet van de voorbereidingen en de heerlijke, gezonde(re) kerstsferen in de komende weken!

Op zoek naar andere gezonde gerechten voor het kerstdiner? Bekijk dan mijn recepten voor stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol)  , gekaramelliseerde zoete aardappelsalade , of venkel-courgettesoep.  Zoek je een ander recept met bloemkool? Bekijk dan mijn recept voor geroosterde citroenbloemkool of voor mediterrane salade van groenten

Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache

Geroosterde bloemkool'rijst' met granaatappel en pistache | Jienkookt.nl

Ingrediënten

 • 1 bloemkool
 • 30 gram pistachenoten (als je ongepelde koopt, heb je ongeveer het dubbele gewicht nodig)
 • 50 gram granaatappelpitjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1/4 theelepel komijnzaad
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 citroen, rasp en sap
 • zeezout en zwarte peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Maak eerst de bloemkool klaar. Verwijder de groene bladen en harde kern. Snijd kleine roosjes van de bloemkool af. Hak deze fijn in de keukenmachine (of gewoon met een mes) tot je korreltjes krijgt die ongeveer de grootte van rijst hebben. Je hebt nu bloemkool'rijst'!
 Hak de bloemkoolroosjes fijn tot je een korrelige structuur hebt, ongeveer ter grootte van rijst.

Hak de bloemkoolroosjes fijn tot je een korrelige structuur hebt, ongeveer ter grootte van rijst.

 • Meng in een kom de bloemkool'rijst' met de olijfolie, het komijnzaad, de geperste knoflook en de citroenrasp. Het citroensap bewaar je voor later. Meng goed door elkaar, zodat alles is bedekt met een dun laagje olie. Bestrooi met zout en peper. 
 • Spreid de bloemkool uit op een bakplaat. Bak ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven, tot de bloemkool'rijst' bruine randjes heeft. Schep de bloemkool tussendoor om.
 De bloemkool'rijst' rooster je in de oven tot het donkerbruine randjes heeft.

De bloemkool'rijst' rooster je in de oven tot het donkerbruine randjes heeft.

 • Laat de bloemkool een beetje afkoelen en meng dan met granaatappelpitten en pistachenoten. Breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout en peper. 
 • De bloemkool'rijst' is klaar om te serveren!

Je kunt dit gerecht van tevoren klaarmaken, voeg dan de pistachenoten pas op het laatst toe zodat ze knapperig blijven. Restjes kun je in een afgesloten bakje een aantal dagen bewaren in de koelkast. Lekker als lunch!

Comment