Mijn ultieme weekendgevoel begint altijd op vrijdag, aan het einde van de middag. Onder het genot van een lekker (momenteel voor mij alcoholvrij) drankje, luiden mijn vriend en ik het weekend in. Of we nu met z'n tweeën, met familie of vrienden zijn, het is altijd gezellig. We nemen de tijd voor elkaar en genieten van het moment en het lekkers. Alles wat nog in mijn hoofd ronddwaalde, van werk tot andere doordeweekse regelzaken, is na het eerste drankje verdwenen.

Bij een goede borrel horen lekkere hapjes. En hoewel ik een hele rits aan heerlijke happen bij de borrel kan noemen, zijn ze vaak niet perse goed voor je. Als je dan probeert gezonder te eten, of zelfs een paar kilo kwijt te raken, kan één borrelmiddag met bijbehorende lekkernijen funest zijn. Ik had het er pas nog met een vriendin over: door de week gezond eten was geen probleem voor haar. Maar bij een wijntje in het weekend wilde ze toch iets lekkers snacken... en voor je het weet is de bodem van de zak chips in zicht.

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika | Jienkookt.nl

Gezond eten en borrelen lijken op het eerste gezicht dus niet goed samen te gaan. Een paar glazen wijn en een zak chips leveren vooral veel ongezonds en weinig voedzaams. Probeer je gezond te eten, dan zullen veel voedingsadviezen er op neer komen dat je direct met die borrelgewoonte moet stoppen. En dat is jammer. Voor mij is dat borrelmoment op vrijdag (of elke andere gezellige borrel) namelijk méér dan alleen eten en drinken. Het gaat om het samen delen en genieten.

Hoe zorg ik er dan voor dat die fijne borrel en gezond eten wél kunnen? Door te kiezen voor een gezonde(re) borrelhap. Die moet wel voldoen aan een aantal borreleisen, anders begin ik er niet aan. Het moet vullen, je moet er 'hapjes' van kunnen maken, het moet hartig zijn en het moet vooral heel lekker zijn! Nu staan er al een aantal lekkere hapjes op mijn blog die gezonder zijn dan de borrelhapjes die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Daar wil ik er graag één aan toevoegen: hummus.

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika | Jienkookt.nl

Hummus, of houmous, of hoe je het ook wilt schrijven/uitspreken, is een romige, goddelijke spread van kikkererwten. Deze komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en heeft inmiddels de wereld, inclusief Nederland, veroverd. Bij elke supermarkt kun je verschillende varianten kopen en er is een grote kans dat je het al eens gegeten hebt, of zelfs grote fan bent (zoals ik!). Een perfecte gezonde borrelhap, want peulvruchten (zoals kikkererwten) zijn hartstikke goed voor je. Hummus kun je bij de borrel bijvoorbeeld eten met desembrood of als dip voor rauwkost zoals plakjes komkommer, worteltjes of radijs.  

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika | Jienkookt.nl

Ook al liggen de supermarkten er vol mee, ik maak hummus bijna altijd zelf. Waarom ik die moeite doe? Tja, het is gewoon véél lekkerder, ik weet precies wat er in gaat (en wat niet) en helemaal niet zoveel werk. Ik kan het helemaal aan mijn smaak aanpassen en allerlei leuke variaties maken. Daarom geef ik niet één, maar twee recepten: de klassieke hummus en een smoky rode paprika hummus. Inclusief allerlei tips om een supergladde hummus te krijgen.

Dus heb je een borrel in het vooruitzicht? Maak zelf de hummus! Dan kun je volop genieten van een borrel mét gezonde hapjes.

Zin in meer, of andere, gezonde borrelhapjes? Op deze pagina vind je al mijn recepten voor lekkere hapjes, zoals geroosterde amandelen, nachos met guacamole of de echte Italiaanse bruschetta met tomaat. 

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika | Jienkookt.nl

2 x zelfgemaakte hummus

De onderstaande recepten lijken heel lang, maar eigenlijk is het ontzettend simpel om hummus te maken! Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt of moet houden, zodat je een heerlijke, zelfgemaakte hummus krijgt. Maar... als je dit eenmaal door hebt en er een bakje goddelijke, zelfgemaakte hummus voor je neus staat, ben je happy. Dat beloof ik :) En de volgende keer draai je het zó in elkaar!

Drie belangrijke opmerkingen voor je aan de slag gaat  met deze recepten voor zelfgemaakte hummus:

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika | Jienkookt.nl
Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika | Jienkookt.nl

Hummus kun je het beste maken in een keukenmachine (foodprocessor). Heb je geen keukenmachine? Dan adviseer ik je er eentje aan te schaffen. Heel handig om allerlei ingrediënten fijn te hakken of om sauzen en smeersels, zoals pesto of hummus mee te maken. Een keukenmachine hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Je kunt hier bijvoorbeeld al keukenmachines vanaf €30,- vinden

Ik pel de kikkererwten voor een supergladde hummus. De velletjes zijn namelijk stevig, waardoor ze niet helemaal kapot gaan in de keukenmachine. Daardoor is het moeilijker een gladde hummus te krijgen. Ik denk dat het pellen de tijdsinvestering waard is, zeker als je dit combineert met iets anders. Bijkletsen na een dag werk (dan doe je het gewoon samen!), terwijl je tv kijkt, of als je toch moet wachten op een gerecht uit de oven / een pruttelende pan op het vuur / de vaatwasser die bijna klaar is. Lees de bereiding van de klassieke hummus hieronder voor de instructie hoe je kikkererwten pelt. Geen geduld of geen tijd? Sla het pellen van de kikkererwten over en maak de hummus met ongepelde kikkererwten.

Ik gebruik gedroogde kikkererwten, die ik zelf week en kook. Je kunt natuurlijk ook kikkererwten uit blik gebruiken, dat is een stuk sneller en makkelijker. Waarom dan toch gedroogde kikkererwten? Allereerst: het is veel goedkoper. Met een grote zak gedroogde kikkererwten kun je héél veel hummus maken. Daarnaast kun je de gedroogde kikkererwten goed bewaren en vind ik ze smaakvoller dan de kikkererwten uit blik.
Hoe maak je gedroogde kikkererwten klaar voor gebruik? Week ze eerst ongeveer 8 uur in koud water (doe ze in een bak met water voor je gaat slapen of voor je vertrekt naar je werk). Dan nemen ze al veel water op. Giet ze af en kook ze daarna in een pan met voldoende vers water tot ze zacht zijn. Meestal duurt dit 45-60 minuten, maar dat verschilt heel erg per soort kikkererwten, hoe lang je ze al geweekt hebt, etc. Let op dat je de kikkererwten ver genoeg doorkookt, zodat ze écht zacht zijn. Anders blijft je hummus korrelig.

Klassieke hummus

Kikkererwten pellen: links de ongepelde, rechts de gepelde kikkererwten en onderin de witte velletjes. 

Kikkererwten pellen: links de ongepelde, rechts de gepelde kikkererwten en onderin de witte velletjes. 

Ingrediënten  

  • 200 gram gekookte kikkererwten
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 teen knoflook, geperst (of: geroosterde knoflook!)
  • 1/4 theelepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels citroensap (ongeveer 1 citroen)
  • 2 eetlepels water 
  • versgemalen zeezout en zwarte peper

Bereiding

  • Pel de gekookte kikkererwten (of sla deze stap over). Je ziet om de kikkererwten een wit vliesje zitten. Dit kun je er af 'knijpen'. Dit doe je door de kikkererwt tussen duim en wijsvinger te pakken, waarbij het puntige stukje van de kikkererwt naar de binnenkant van je hand wijst. Als je nu knijpt (in de richting van het puntige stukje), glijdt het velletje er als het goed is redelijk makkelijk vanaf. Je ziet dat de kikkererwt die overblijft een stuk geler is, dan de ongepelde kikkererwt. 
  • Doe de kikkererwten in de keukenmachine en laat deze de kikkererwten in kleine stukjes hakken. 
  • Voeg nu de olijfolie, tahin, knoflook, komijnpoeder, 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels water toe. Zet de keukenmachine aan en laat deze draaien tot de ingrediënten een puree vormen. Zie je dat de puree aan de wanden blijft plakken? Stop de machine dan en schraap de puree van de zijkanten af naar het midden. 
  • Proef de hummus en voeg naar smaak het overige citroensap, zout en peper toe. Doe dit elke keer in kleine beetjes, te zure of zoute hummus is niet lekker... 
  • Laat de keukenmachine draaien (dat kan best een paar minuten zijn) tot je een hele mooie gladde hummus hebt en alle ingrediënten goed vermengd zijn. 
  • Mocht je de hummus nog steeds te dik vinden, dan kun je altijd extra olijfolie, water of citroensap toevoegen. De dikte van de hummus kun je ook variëren als je dit voor andere doeleinden gebruikt. De hummus mag stevig zijn als je deze wilt gebruiken als broodbeleg, wil je dippen met rauwkost, dan is een zachtere hummus makkelijker. Kijk vooral wat je zelf lekker vindt!
  • Serveer op kamertemperatuur met een klein beetje olijfolie er overheen.

VARIATIETIP: wil je iets anders? Maak dan eens limoen-korianderhummus als lekkere variatie op de klassieke hummus. Vervang hiervoor het citroensap door limoensap, voeg limoenrasp en verse koriander toe. 

Smoky rode paprika hummus

Je hebt iets minder vocht nodig voor deze hummus-variant, omdat de rode paprika's vochtiger zijn dan de kikkererwten. Daarnaast zitten de geroosterde paprika's met olie in een pot. Je laat ze uitlekken, maar er komt altijd een beetje olie mee. Dit maakt de hummus meestal smeuïg genoeg. 

Ingrediënten 

  • 300 gram gekookte kikkererwten
  • 200 gram geroosterde rode paprika uit een pot, uitgelekt
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1/8 theelepel gerookt paprikapoeder (en meer om later naar smaak toe te voegen)
  • versgemalen zout en peper

Bereiding

  • Pel de kikkererwten (zie de instructie hierboven, bij de bereiding van de klassieke hummus). Eventueel kun je deze stap overslaan.
  • Snijd de rode paprika in stukken. Doe deze, samen met de kikkererwten, in de keukenmachine. Laat de machine de paprika en kikkererwten in kleine stukjes hakken.
  • Voeg nu de tahin, knoflook, gerookt paprikapoeder en 1 eetlepel citroensap toe. Zet de keukenmachine aan en laat deze draaien tot de ingrediënten een puree vormen. Zie je dat de puree aan de wanden blijft plakken? Stop de machine dan en schraap de puree van de zijkanten af naar het midden. 
  • Proef de hummus en voeg naar smaak het overige citroensap, zout en peper toe. Mag de smoky smaak van het gerookt paprikapoeder nog wat sterker? Voeg naar smaak ook daar nog wat meer van toe.
  • Laat de keukenmachine draaien (dat kan best een paar minuten zijn) tot je een hele mooie gladde hummus hebt en alle ingrediënten goed vermengd zijn. 
  • Mocht je de hummus nog steeds te dik vinden, dan kun je altijd extra olijfolie, water of citroensap toevoegen. 
  • Serveer op kamertemperatuur, eventueel met wat gerookt paprikapoeder er overheen gestrooid.

* Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg. Dat kost je niets extra's en je steunt Jien kookt ermee! * 

Comment