Vannacht zijn we terug gegaan naar wintertijd. Dat betekent niet alleen dat we een uur extra konden slapen (als je niet zoals ik om 6 uur klaarwakker was), maar vooral dat het vanaf nu steeds eerder donker wordt. Thuiskomen na het werk en meteen de verwarming en de lampen aan. Of de kaarsjes. Want dat is altijd mijn romantische idee van de winter: buiten is het donker en koud, binnen is het warm en branden de kaarsjes. Het eten op tafel moet daar natuurlijk bij passen. Geen frisse salades, maar warme stoofpotten. De verse kruiden maken plaats voor hartverwarmende specerijen. En we eten vaker de ingrediënten die onlosmakelijk verbonden zijn met het najaar, zoals pompoen én natuurlijk stoofperen!

Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

Veel mensen kennen stoofperen vooral als toetje. Ze komen meestal bij speciale gelegenheden op tafel, want die kleine, rode peertjes met steeltje zien er prachtig uit op het bord. Bovendien is het niet een gerecht wat je 'even' klaarmaakt voor een doordeweekse maaltijd. Toch is dat laatste de manier waarop ik stoofperen altijd heb gegeten. Gewoon, als onderdeel van een doordeweekse maaltijd. Mijn oudtantes hebben een grote stoofperenboom in hun tuin staan, dus jarenlang kregen mijn ouders dozen vol stoofperen die klaargemaakt en ingevroren werden. Voor een snelle doordeweekse maaltijd werden aardappelen gekookt, vlees gebakken en stoofperen uit de vriezer opgewarmd. Jam!

Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

Inmiddels heeft de stoofperenboom van mijn tantes zijn beste tijd gehad. Maar gelukkig heeft mijn oom een boom waar prachtige kleine Gieser Wildeman stoofperen aan groeien. En wat doe je als je oom met dozen vol stoofperen aankomt? Je roept heel snel dat je graag een paar kilo meeneemt en duikt de keuken in. O ja, en zorg voor genoeg ruimte in de vriezer, zodat je de peertjes nog even kunt bewaren. Want 3 kilo stoofperen in één week opeten, is misschien een beetje teveel van het goede ;).

Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

Bij de meeste recepten voor stoofperen wordt veel suiker toegevoegd, zodat de stoofperen (nog) zoeter worden. Ook wordt vaak rode wijn of port toegevoegd, als smaakmaker en voor een mooie rode kleur. Ik was echter op zoek naar een recept wat gezonder was en waarin de smaak van de stoofperen zelf meer tot zijn recht kwam. Na een hele middag schillen, testen, koken en proeven kwam ik uiteindelijk tot twee heerlijke stoofpeer recepten. Door ze te koken in (ongezoet) vruchtensap worden ze een klein beetje zoeter en rood, maar blijf je de peer goed proeven. Specerijen geven de kruidige, winterse smaak, die zo goed bij de stoofperen past. Conclusie: je hebt helemaal geen suiker of alcohol nodig om lekkere stoofperen te maken!

Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

Ik heb na het testen en proeven twee varianten gekozen die ik het lekkerste vond. Allereerst een 'basis' variant, die je eigenlijk overal bij kunt eten. Zowel bij het avondeten, als dessert, etc. Fris door de citroenschil, winters door de kaneel en je proeft volop stoofpeer! De tweede variant is kruidiger, en heeft meer uitgesproken smaken (onder andere door de sinaasappelschil en steranijs). Hierdoor zal het niet bij ieder hoofdgerecht passen, afhankelijk van de andere smaken op het bord. Maar dat geeft niks, deze variant is sowieso erg lekker als dessert. Bijvoorbeeld met een bolletje kaneelijs. De bereiding van beide varianten is in principe hetzelfde, je voegt alleen voor het koken een aantal andere ingrediënten toe aan de stoofperen. Kies dus de variant die het beste past bij jouw gerecht, of maak ze allebei!

Wil je langer genieten van de stoofperen? Vries ze dan in. (zie recept voor omschrijving). Je kunt ze ook inmaken in potten, dit heb ik nog niet geprobeerd.  

Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

Recept: 2 x Stoofperen (zonder suiker en alcohol)

Basisingrediënten

 • 1 kilo Gieser Wildeman stoofperen (eventueel kun je ook andere stoofperen gebruiken)
 • 0,5 liter ongezoet appel-blauwe bessensap (ik gebruikte sap van Albert Heijn met de verhouding: 70% appel, 30% blauwe bes)
 • ongeveer 300 ml water

Ingrediënten stoofperen variant 2 (kruidig)

 • 2 kaneelstokjes
 • 1 sinaasappel (liefst biologisch)
 • 5 kruidnagels
 • 2 steranijs

Ingrediënten stoofperen variant 1 (basis)

 • 2 kaneelstokjes
 • 1 citroen (liefst biologisch)
 • 4 kruidnagels

 

Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl
Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl
Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl
Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl
Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

Bereiding

 • Schil de stoofperen met een dunschiller. Als je de kleine Gieser Wildeman stoofperen gebruikt, kun je deze heel laten en het stokje er aan laten zitten. Dat ziet er straks mooi uit als je de stoofperen gaat serveren. Als je de stoofperen hebt geschild, snijd je een klein stukje van de onderkant af, zodat ze mooi rechtop blijven staan. 
 • Doe alle stoofperen in een pan. Kies een ruime pan met een dikke bodem, waar ze zoveel mogelijk naast elkaar kunnen staan.
 • Voeg de specerijen toe, afhankelijk van welke variant hierboven je hebt gekozen. Schil met een dunschiller 4 repen (in de lengte) van de schil van de citroen of sinaasappel. Let er daarbij op dat je zo min mogelijk van het witte deel meeneemt, dit smaakt erg bitter. Voeg de 4 citroen- of sinaasappelschillen toe aan de stoofperen in de pan.
 • Giet het sap in de pan. Voeg daarna (een deel van) het water toe. Het is de bedoeling dat de peren onder staan. Houd er rekening mee dat afhankelijk van de grootte van je pan de hoeveelheid vocht kan variëren. Dus als je peren nog niet helemaal onder staan, voeg je iets meer water toe. 
 • Zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zo gauw het kookt, laat je de pan op een zo laag mogelijk vuur 1 uur zachtjes stoven. Doe hierbij de deksel op de pan en roer tussendoor een aantal keer door, zodat de peren overal gelijkmatig garen. 
 • Na 1 uur test je een peer. De peer blijft nog een beetje stevig, maar moet wel gaar zijn en lekker om te eten. 
 • Wil je de peren direct serveren? Haal de peren en ongeveer de helft van het kookvocht uit de pan. Zet de pan op hoog vuur en laat het kookvocht inkoken. Houd dit goed in de gaten, want als het te ver inkookt, kan het aanbranden. Roer goed en als het vocht ingekookt is tot een dikkere saus of siroop, kun je deze van het vuur halen. Giet direct over de stoofperen en serveer. 
 • Wil je de peren invriezen? Kook het vocht dan niet in, maar doe alle peren met het kookvocht in diepvriesbakjes. Laat de bakjes afkoelen en plaats ze daarna in de vriezer. Je kunt de peren op deze manier ongeveer 3 maanden bewaren. Als je de stoofperen uit de diepvries laat ontdooien, kun je het kookvocht natuurlijk alsnog inkoken en serveren op de manier zoals hierboven omschreven. 
 • Gooi het overgebleven kookvocht niet weg! Dit kun je opdrinken (heel lekker!) of bijvoorbeeld door je yoghurt roeren. 
Stoofpeertjes (zonder suiker en alcohol) | Jienkookt.nl

POPULAIRE RECEPTEN OP JIENKOOKT.NL:

2 Comments