Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl

In mijn keuken en woonkamer vind je overal stapels kookboeken. De een nog mooier, dikker of interessanter dan de andere. Ik kan er uren in bladeren en gerechten uit koken. Maar het recept wat ik vandaag met je deel, is geïnspireerd op een recept uit één van de boeken die achteraan op een plank liggen: de studentenkookboeken. Cannelloni met ricotta en spinazie, een gerecht wat ik vaak maakte in mijn studententijd. Toen vond ik het al heerlijk om te koken, vooral als er anderen kwamen eten. "Zullen we samen eten?" was één van die standaardzinnen in mijn studentenrepertoire. Want ja, alleen eten is ook zo ongezellig. En samen eten is veel goedkoper. Twee vliegen in één klap :)

Samen eten was tijdens mijn studententijd dé manier om mensen (beter) te leren kennen, of het nu nieuwe vriendinnen, huisgenoten, studievrienden of collega's waren. Sommige daarvan zie ik nog steeds regelmatig en zijn goede vriend(inn)en geworden. Daar hebben die etentjes zeker aan bijgedragen. En het leuke is, als we elkaar weer zien, is het vaak nog steeds om samen te eten. Andere 'tafelgenoten' uit die periode zie ik minder vaak of nooit meer. Soms vind ik dat jammer, maar ja, dat is nou eenmaal hoe dat soort dingen lopen. Ik denk nog steeds met veel plezier terug aan al die keren gezellig samen eten, zeker als ik één van mijn favoriete gerechten van toen eet.

 Je kunt een spuitzak gebruiken om de cannellonirolletjes te vullen.

Je kunt een spuitzak gebruiken om de cannellonirolletjes te vullen.

 ... of gebruik een vorkje!

... of gebruik een vorkje!

Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl

Het 'samen eten' begon standaard met 'samen boodschappen doen'. Ik had het er pas nog met een vriendin over, hoe anders dat is als je werkt. Als ik nu om 7 uur/half 8 bij een vriendin aan zou komen om samen te eten, verwacht ik dat we niet op dat moment nog boodschappen moeten gaan doen. Dat was wel anders toen ik studeerde. Vaak bedachten we in de supermarkt pas waar we zin in hadden, of lieten we ons ter plekke inspireren door de receptkaartjes in het rek. Als ik meer tijd had en iets speciaals wilde maken, ging ik vóór het bezoek aan de supermarkt al op zoek naar lekkere recepten in één van mijn kookboeken. Zo kwam ik ook deze gevulde cannelloni tegen. Cannelloni heeft iets weg van lasagne, maar is makkelijker om te maken. Het is natuurlijk meer werk dan een kant-en-klaar pizza in de oven gooien, dus tafelgenoten werden altijd heel blij als dit op het menu stond (en ze het zelf alleen maar op hoefden te eten). 

Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl

Deze cannelloni-variant zonder vlees wekte ook mijn interesse voor vegetarische gerechten in het algemeen. Door een vegetarisch huisgenootje at ik wel eens vaker iets zonder vlees of vis, maar soms lag er dan een vegetarische vleesvervanger op het bord. Dat bleek niet echt mijn ding te zijn. In dit gerecht (en in heel veel vega gerechten, kwam ik later achter) heb je helemaal geen vleesvervanger nodig om een lekkere, vullende maaltijd op tafel te zetten. De cannelloni bleek ook een ideale maaltijd om verstokte vleeseters een vegetarisch gerecht voor te schotelen. Ik heb al verschillende keren gemerkt dat het vlees absoluut niet wordt gemist ;)

 De cannelloni met tomatensaus en de stukjes mozzarella, klaar voor de oven!

De cannelloni met tomatensaus en de stukjes mozzarella, klaar voor de oven!

 Als je mozzarella gesmolten is en de cannelloni is gaar, kun je aan tafel!

Als je mozzarella gesmolten is en de cannelloni is gaar, kun je aan tafel!

Ik studeer al een tijdje niet meer, maar samen met anderen eten (en koken) vind ik nog steeds ontzettend leuk. En wat blijkt, ook mijn huidige tafelgenoten, die allang niet meer studeren, worden blij van een grote schaal cannelloni op tafel. 

Cannelloni met spinazie en ricotta

Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl

voor 2 personen

Ingrediënten

 • 10 cannelloni rolletjes
 • 250 gram verse spinazie
 • 175 gram ricotta
 • 3 tenen knoflook, geperst (na persen is dit ongeveer 1 eetlepel)
 • 1 kleine ui, fijngehakt
 • een blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 2 theelepels verse (of 1 theelepel gedroogde) kruiden, bijvoorbeeld tijm en rozemarijn
 • 1 bol (buffel)mozzarella
 • olijfolie, versgemalen zout en peper
Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl
Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
 • Was de spinazie goed en laat uitlekken. Stoom of roerbak de spinazie kort tot deze geslonken is. Laat nu opnieuw uitlekken en afkoelen.
 • Terwijl de spinazie afkoelt, maak je de tomatensaus. Fruit de ui in olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag of braadpan. Voeg na een paar minuten de kruiden de tomatenblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Laat dit een tijdje op laag vuur inkoken, zodat het een dikke saus wordt. Breng op smaak met zout en peper.
 • Snijd de uitgelekte spinazie fijn en meng deze met de ricotta en geperste knoflook. Roer goed door elkaar en breng ook dit op smaak met zout en peper.
 • Nu kun je de cannelloni rolletjes vullen met het ricotta mengsel. Je kunt hiervoor een spuitzak gebruiken of, als je die niet hebt, een vorkje. 
 • Leg de gevulde cannelloni rolletjes in een ovenschaal. Schep de tomatensaus er over en verdeel deze goed. De cannelloni rolletjes moeten volledig bedekt zijn, zodat ze gaar worden in het vocht van de tomatensaus. 
 • Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de tomatensaus. 
 • Zet de ovenschaal in de oven en bak voor 25-30 minuten. Houd de oven goed in de gaten: Als de mozzarella bruin wordt, kun je de schaal met aluminiumfolie afdekken.

Smakelijk eten!

Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl
Cannelloni met spinazie en ricotta | Jienkookt.nl

Heb je één van mijn gerechten gemaakt? Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt! Laat het me weten in de comments hieronder, via Facebook, Twitter of stuur me een mail. 

Comment