Een nieuw jaar. Op 1 januari roepen we om 0.00 uur altijd uitgelaten: 'Gelukkig nieuwjaar!'. De schone lei van het nieuwe jaar ziet er altijd zo spannend leeg uit! Alles is nog mogelijk. Twee dagen later bedenk ik me dat Januari, de saaiste maand van het jaar, voor mij niet in de categorie 'Een goed begin is het halve werk' past. Vaak staan de eerste weken van het jaar namelijk vooral in het teken van NIET MEER. Niet meer drinken, uitbundig eten, wegdromen bij kerstlichtjes, hele dagen bankhangen, cadeautjes uitpakken, doen alsof kerstshoppen ook een workout is en elke dag een fles wijn openmaken omdat het tóch vakantie is. En hoewel ik best aan goede voornemens doe, staat een bak sla naar binnen werken op 3 januari niet op mijn verlanglijstje. Ronduit ongezellig dus.. Januari..

Misschien ligt het er gewoon aan dat het verschil te groot is. Van de gezelligste maand van het jaar, naar de koudste. Van de kleurigste, glitterende versieringen in huizen, winkels en straten, naar de grijze, kale werkelijkheid. Van bourgondisch gevulde kersttafels, naar een extra groot portie rauwkost met 1 aardappel. Geen wonder dat we allemaal direct verder dromen van de volgende vakantie. Met bijbehorend eet-, drink- en relaxfestijn. 

Om de grijze kou van januari te verdrijven, droom ik al dagen van Italië; onze volgende vakantiebestemming. Ik ben net terug uit de sneeuw van Oostenrijk, maar met mijn ogen dicht voel ik de Italiaanse zon al branden op mijn huid. En in plaats van die droom te verdrijven met een vetvrije, koolhydraat-vrije, raw, veganistische, goede-voornemens-verantwoorde maaltijd, ga ik voor een compromis. Mijn jaar begint goed met een heerlijk volle Italiaanse risotto, met (gezonde) geroosterde wintergroenten en crunchy hazelnoten. Heerlijk comfortfood, en toch nog enigszins gezond.

Ga jij wél volle bak op dieet? Maak de groenten dan bijvoorbeeld met gekookte quinoa. Of bewaar dit recept voor speciale gelegenheden (zoals het moment dat je op het punt staat de friettent leeg te eten, maar ergens in je achterhoofd je goede voornemens nog rondzwerven). 

Een heel gelukkig 2015 gewenst!

Recept: Winterse risotto met geroosterde schorseneren, pompoen en wortels

Voor dit recept heb ik verschillende wintergroenten gebruikt, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om slechts één van deze groenten te maken. Pas dan de hoeveelheid aan. Voor wie ze niet kent: schorseneren zijn langwerpige, dunne, zanderige wortels. Vroeger werden ze veel gegeten, inmiddels vallen ze in de categorie 'vergeten groenten'. Ik vind ze erg lekker, ze hebben een originele, zoete smaak. Bij het schillen kunnen de schorseneren nogal kleverig worden, dit komt omdat ze melksap vrijgeven. Draag dus handschoenen, of schil ze snel en was je handen daarna goed.

P1050046-2.jpg

Dit recept is voor 2 personen

Ingrediënten

voor de geroosterde groenten:

 • 200 gram schorseneren
 • 200 gram flespompoen
 • 200 gram gele, paarse of gewone oranje wortels
 • 2 eetlepels olijfolie
 • zout en versgemalen peper

voor de risotto:

 • 1 eetlepel olijfolie, extra vergine
 • 30 gram boter
 • 1 ui, fijngesneden
 • 150 gram risottorijst
 • 800 ml groentebouillon
 • parmezaanse kaas, geraspt
 • zout en versgemalen peper

    optioneel:

 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 50 ml droge witte wijn
 • een paar takjes verse kruiden, zoals tijm of salie, fijngehakt

garnering:

 • handje hazelnoten, gehakt en geroosterd in een droge koekenpan

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 190 graden (bij hetelucht: 180 graden). 
 • Begin met de groenten: schil de schorseneren, het stuk pompoen en de wortels met een dunschiller. De schorseneren kunnen plakkerig zijn als je ze schilt. Ze verkleuren snel, zorg daarom dat je ze direct na het schillen in een bak met water legt. Snij de wortels en schorseneren in kleine stukjes van ongeveer dezelfde grootte. De pompoen gaart sneller, dus die stukken kun je iets groter laten. 
 • Doe de groenten in een ruime ovenschaal. Het is de bedoeling dat er één laag groenten in ligt, zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
 • Schenk de olijfolie in de ovenschaal, voeg wat zout en peper toe en roer de groenten goed om tot ze bedekt zijn met een laagje olie. 
 • Schuif de schaal in de oven en rooster de groenten in 25-40 minuten gaar*. Schep iedere 10 minuten de groenten om. 
 • Voor de risotto gebruik je een pan met een dikke bodem, die groot genoeg is voor de rijst én de vloeistof. 
 • Verhit de boter en de olie in de pan en voeg de ui toe. Fruit deze 5-10 minuten op laag vuur, de ui mag niet bruin worden. Wanneer de ui glazig is, voeg je de risottorijst (en eventueel knoflook) toe. Roer, zodat alle korrels bedekt worden met de boter. Laat dit zo even bakken, blijf ondertussen roeren. Strooi net voordat je het vocht toevoegt, de gehakte verse kruiden er over heen.
 • Voeg de bouillon (en eventueel de witte wijn) met een soeplepel toe. Wacht elke keer met toevoegen van een nieuwe schep, tot het vocht is opgenomen door de rijst. Blijf ondertussen roeren, tot de risotto gaar is, maar nog een 'bite' heeft (al dente in het italiaans). Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, dan bakt de risotto snel aan. 
 • Haal de pan van het vuur en laat deze het laatste vocht opnemen, nu hoef je niet meer te roeren. Na 2 minuten strooi je nog wat parmezaanse kaas over de risotto heen. 

Schep de risotto in de borden. Verdeel de groenten hierover en garneer met geroosterde hazelnoten. Smakelijk eten!

*Iedere oven is anders, dus de precieze kooktijd is moeilijk te voorspellen. Houd daarom je oven heel goed in de gaten, check regelmatig of de groenten al gaar zijn en pas eventueel de kooktijd of temperatuur aan.

Comment