Een smakelijk (kerst)cadeau: Chocolade'scherven' met pistache en cranberry

Comment

Een smakelijk (kerst)cadeau: Chocolade'scherven' met pistache en cranberry

Het aftellen is begonnen... nog even en dan is het kerstmis! Dat betekent dat iedereen de laatste voorbereidingen aan het treffen is: kerstdiner bepalen, boodschappen doen en vooral: kerstcadeaus kopen. Gisteren en vandaag was ik in Maastricht (verjaardagscadeau voor mijn vriend) en ik heb me verbaasd over de volle winkelstraten en lange rijen bij de kassa's... al om half 10 's ochtends! En ja, al die aankopen moesten ingepakt worden als kerstcadeau. Ik had me eigenlijk helemaal niet gerealiseerd dat zóveel mensen met kerst cadeaus geven!

Comment

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika

Comment

Gezond borrelen met zelfgemaakte hummus: klassiek & smoky rode paprika

Mijn ultieme weekendgevoel begint altijd op vrijdag, aan het einde van de middag. Onder het genot van een lekker (momenteel voor mij alcoholvrij) drankje, luiden mijn vriend en ik het weekend in. Of we nu met z'n tweeën, met familie of vrienden zijn, het is altijd gezellig. We nemen de tijd voor elkaar en genieten van het moment en het lekkers. Alles wat nog in mijn hoofd ronddwaalde, van werk tot andere doordeweekse regelzaken, is na het eerste drankje verdwenen.

Comment

Eten tijdens de zwangerschap, trimester 1: dag eetlust, hallo misselijkheid

Comment

Eten tijdens de zwangerschap, trimester 1: dag eetlust, hallo misselijkheid

Wat gebeurt er als je als echte kook- en eetfan opeens niets meer lekker vindt? Als je geweldig gezonde lunchsalade je maag doet omkeren? Of als je niet meer weet hoe je ooit elke dag een handje noten als tussendoortje naar binnen hebt kunnen krijgen? Dan raak je lichtelijk in paniek, kan ik je verzekeren. Dat is precies wat er bij mij gebeurde, ruim 2 maanden geleden. Oorzaak: mijn eerste zwangerschap. Daarom deze keer een iets andere blog: over hoe ik mijn eerste trimester doorgekomen ben én tips voor als je zelf zwanger (en misselijk) bent. 

Comment

Wintertijd! Dus... tijd voor stoofperen (zonder suiker en alcohol)

2 Comments

Wintertijd! Dus... tijd voor stoofperen (zonder suiker en alcohol)

Vannacht zijn we terug gegaan naar wintertijd. Dat betekent niet alleen dat we een uur extra konden slapen (als je niet zoals ik om 6 uur klaarwakker was), maar vooral dat het vanaf nu steeds eerder donker wordt. Thuiskomen na het werk en meteen de verwarming en de lampen aan. Of de kaarsjes. Want dat is altijd mijn romantische idee van de winter: buiten is het donker en koud, binnen is het warm en branden de kaarsjes. Het eten op tafel moet daar natuurlijk bij passen. Geen frisse salades, maar warme stoofpotten. De verse kruiden maken plaats voor hartverwarmende specerijen. En we eten vaker de ingrediënten die onlosmakelijk verbonden zijn met het najaar, zoals pompoen én natuurlijk stoofperen!

2 Comments

'Zullen we samen eten?' : cannelloni met ricotta en spinazie

Comment

'Zullen we samen eten?' : cannelloni met ricotta en spinazie

In mijn keuken en woonkamer vind je overal stapels kookboeken. De een nog mooier, dikker of interessanter dan de andere. Ik kan er uren in bladeren en gerechten uit koken. Maar het recept wat ik vandaag met je deel, is geïnspireerd op een recept uit één van de boeken die achteraan op een plank liggen: de studentenkookboeken. Cannelloni met ricotta en spinazie, een gerecht wat ik vaak maakte in mijn studententijd. Toen vond ik het al heerlijk om te koken, vooral als er anderen kwamen eten. "Zullen we samen eten?" was één van die standaardzinnen in mijn studentenrepertoire. Want ja, alleen eten is ook zo ongezellig. En samen eten is veel goedkoper. Twee vliegen in één klap :)

Comment

Snelle curry-noedelsoep: meenemen of meteen opeten?

Comment

Snelle curry-noedelsoep: meenemen of meteen opeten?

Hoewel ik de zomer graag nog wat langer vast zou willen houden, is de realiteit dat het een stuk kouder en natter is buiten. Mijn verwarming is al aan geweest. Ik voel de verkoudheid aankomen. Mijn wintergarderobe ligt klaar in mijn kast. Vorige week stond ik op zolder een moment verlangend naar mijn winterjas te kijken... hmmm... toch nog maar even wachten. Als het weer verandert, verandert meestal ook wat ik wil eten. De heerlijk frisse zomersalades op mijn weekmenu hebben direct plaatsgemaakt voor warmere gerechten. Die ik het liefst opeet terwijl ik onder een dekentje op de bank zit. Dag zomer, hallo herfst!

Comment

Relaxt koken door de week: pittige harissa-groenten met kruidige bulgur

Comment

Relaxt koken door de week: pittige harissa-groenten met kruidige bulgur

In het weekend neem ik echt de tijd om te koken, door de week is dat een ander verhaal. Ik vind het belangrijk om elke dag zelf te koken, zodat er vers, gezond en vooral lekker eten op tafel staat. Maar misschien nog belangrijker vind ik dat gerechten door de week makkelijk en relatief snel op tafel staan. Zo heb ik ook nog iets aan mijn avond! 

Comment

Culinaire hotspots in Parijs: Jien eet, drinkt & shopt

4 Comments

Culinaire hotspots in Parijs: Jien eet, drinkt & shopt

Parijs: de stad van de liefde, mode, Eiffeltoren... maar vooral een culinair paradijs. Het is niet voor niks dat ik bijna ieder jaar een weekendje naar Parijs ga om lekker te eten, drinken en food-shoppen. En dat doe ik, heel romantisch, met mijn moeder ;). Twee weken geleden was ik er weer, deze keer met een missie: gave culinaire hotspots vinden & vastleggen om met jullie te delen. Dus als je je tripje naar Parijs nog niet gepland hebt, des te meer reden om dat binnenkort te doen! 

4 Comments

Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma

2 Comments

Zomerse komkommersalade met kokos, pinda's en inspiratie van oma

Mijn liefde voor koken is waarschijnlijk al op jonge leeftijd ontstaan, door mijn oma (de moeder van mijn vader). Ze stond altijd in de keuken, maakte de heerlijkste gerechten en veel daarvan was zelfgemaakt (ook de aardappelkroketjes, mayonaise en bitterkoekjespudding). Toen ze jonger was had ze bij Belgische dames in huis gewerkt, waar ze goed had leren koken. Als huwelijkscadeau kreeg ze van diezelfde dames een prachtig met de hand beschilderd servies. Dat servies heb ik, haar enige kleindochter, geërfd. En die liefde voor koken, die heb ik er volgens mij bij gekregen :).

2 Comments